18
ma, mrt
0 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Nieuws
HURDEGARYP - Zondagmiddag en de grote zaal van MFC It Maskelyn was tot de laatste stoel bezet tijdens het zeer geslaagde festival:  Wijn, Zee en Tranen. Het Egerländer blaasorkest De Oldehove kapel stond voor de wijn, de zee werd vertegenwoordigd door Shantykoor Aan Lager Wal en de tranen waren van Smartlappenkoor Tussen wal en schip. Voor de tweede keer was dit festival in It Maskelyn waar blaasmuziek, zang en gezelligheid uitstekend samen gingen.


Zo rond de 225 bezoekers telde ik ruwweg zondagmiddag in de grote zaal van It Maskelyn, ze kwamen voor het festival Wijn, Zee en Tranen. De tweede uitvoering van dit festival dat vorig jaar haar eerste uitvoering kende.Al bijna tijdens het eerste festival, en zeker er na, was de vraag er al of en wanneer er een tweede uitvoering kwam. Het tweede festival was dus zondagmiddag 18 maart. Ik kan het nu al verklappen, maar hou nu maar vast rekening met het derde festival in maart 2019. 

Als ik bij MFC It Maskelyn arriveer zit de zaal eigenlijk al vol, er wordt mij een stoel voorin aangeboden, maar als fotograaf wil je graag, zij het gepast, rond lopen.Als klokslag 14.30 de zaal echt helemaal vol zit  is het Annelies van der Duim die de aanwezigen welkom heet en kort vertel ze over het programma. Ze kondigt als eerste het Hurdegaryper Shantykoor Aan Lager Wal aan. Deze dames en heren weten wat zingen is. Dames? Ja zeker, de dirigente en de accordeoniste gaan met de heren ‘uit zingen’, ze staan uiteraard hun mannetje binnen het koor.Gelijk gezelligheid tijdens hun eerste lied ‘Hallo allemaal’, u kent het lied vast van Juf Ank, maar het Shantykoor had het prachtig aangepast voor het koor. 

Vervolgens waren het de dames en heren van het  Egerländer blaasorkest De Oldehove kapel die de zaal verwenden met hun prachtige blaasmuziek. Met kapelmeester Sjaak van der Reijden voor het orkest werd weer, zoals altijd, zeer goed gespeeld. Het orkest begon met ‘Musikantengrüβe’ een muzikale groet van het orkest richting het publiek.Uiteraard was het zangers duo/echtpaar Durk en Annelies v/d Duim er ook, bij meerdere muziekstukken zongen ze er erg mooi bij.Voor de Oldehove kapel was spelen voor deze grote zaal vol mensen eigenlijk normaal, bij al hun concerten zit de zaal, waar dan ook, vol.
Smartlappenkoor Tussen Wal en Schip was voor de pauze nog waar het publiek op moest letten. Dit prachtige maar wel een ‘beetje vreemd’ geklede koor zingt onder leiding van Jentsje van der Duim, inderdaad de broer van de eerder genoemde Durk. Echt heerlijke ‘jankfoddes’ werden er gezongen en eigenlijk bij elk nummer zong het publiek mee. De muzikale begeleiding was uitstekend, piano, drums en twee accordeonisten speelden meer dan uitstekend.Ook een ‘kleine ramp’ tijdens dit optreden, mevr Yolanda zong ‘samen met haar baby’ een prachtig lied. Yolanda solo en het koor ‘daar waar nodig’ alleen haar solo microfoon stond uit ……. Ze mocht (lees moest) dit lied nog een keer zingen en later in de pauze vertrouwde ze het mij toe ‘ik vond het niet erg hoor, deed het met plezier weer’. 

De pauze met (natuurlijk) ook een verloting was aangebroken. En een grote groep vrijwilligers van It Maskelyn stond nu klaar om al die bezoekers van koffie of een ander drankje te voorzien. Een top groep!Zelf had ik vanaf dit moment andere verplichtingen en miste dus het deel na de pauze waar de drie groepen nog eens 20 minuten mochten spelen en zingen. Ik denk dat ik er spijt van heb omdat, als ik Facebook en andere sociale media moet geloven, het ook na de pauze erg mooi was. En u weet het, alles wat op Facebook staat is waar, of het in dit geval echt zo is geweest ? Ik denk het wel. Ik miste zeker het slot waar beide koren en de kapel gezamenlijk onder leiding van Sjaak nog speelden en zongen.

Uit redelijk betrouwbare bron wel gehoord dat dit festival volgend jaar er weer zal zijn, blijf ik dan de hele middag ……..
Wijn, Zee en Tranen een heerlijk muzikaal geheel wat er beloofd was werd ook werkelijkheid.

Jan Kamminga