22
ma, okt
7 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Nieuws
BURGUM - De raadszaal en de publiekshal van het gemeentehuis in Burgum krijgen - als de gemeenteraad daar donderdag mee accord gaat - een metamorfose. Tytsjerksteradiel investeert er 407.000 euro in. Op tekeningen is te zien dat de kleuren van de raadszaal veel lichter worden. De huidige blauwe vloerbedekking verdwijnt, de donkere raadszetels gaan eruit en het lichtbruine meubilair behoort ook tot het verleden. In plaats daarvan is het vooral veel wit, met mintgroene stoelen voor raad en college.

Dubbele rijen
Op dit moment zitten de raadsleden nog in twee halve cirkels tegenover elkaar en is de ruimte voor publiek en pers nogal krap. In de nieuwe, compactere opstelling zitten de raadsleden aan beide kanten op twee rijen, waarbij de achterste rij uit hogere tafels bestaat. 
De klankbordgroep heeft de opties uitgewerkt over de keus tussen de upgrade van de raadzaal versus raadzaal in de Publiekshal. Zij heeft zich gemotiveerd uitgesproken voor de upgrade van de huidige raadzaal.
De argumentatie hierin is de volgende: De bestaande raadzaal voelt als een eenheid. De entree ernaar toe en de voorgestelde inrichting van de raadzaal geven de authenticiteit van de raadzaal nog meer glans. Met de upgrade wordt oubollig weer karaktervol. Deze eenheid kan de situering in de Publiekshal niet evenaren.
Er moeten meer kosten worden gemaakt om de raadsvergadering in de Publiekshal mogelijk te maken. Indicatie hiertoe bedraagt € 115.000. Hiermee wordt het mogelijk om 20 extra stoelen bij te plaatsen (ten opzichte van het maximum aantal stoelen in de huidige raadzaal). Gelet op het feit dat daar slechts een sporadisch beroep op zal worden gedaan, maakt dat dit volgens de klankbordgroep wel hele dure stoelen zijn.

Afscheiding
De publiekshal krijgt wel een opknapbeurt. In vijf ruime spreekkamers staat niet langer een schot tussen de ambtenaar en de burger, om gelijkwaardiger te kunnen praten. Verder komt er een afscheiding om het geluid van personeelsbijeenkomsten niet te laten doordringen tot het bezoekersgedeelte.
Het grootste deel van de 407.000 euro wordt gedekt door vervangingsinvesteringen. Het is de bedoeling dat het werk in december of januari klaar is.