24
wo, apr
8 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Nieuws
BUITENPOST - Onderweg is van alles te zien. De drie fietsroutes voeren langs de rijke historie van Achtkarspelen en door het prachtige natuurschoon van de gemeente. ,,Het is écht genieten.” De routes waren al beschikbaar op papier, in een handig gidsje dat vijf jaar geleden ter gelegenheid van het 675-jarig bestaan van Achtkarspelen werd uitgegeven. Nu is daar een app bijgekomen, die de fietsers veelzijdige informatie geeft over historische gebouwen, kerken, boerderijen, monumenten, musea, natuur en landschap.


Ook laat de app volksverhalen en gedichten horen. Dat gebeurt in het Nederlands. Later volgen de opties voor de Friese taal en Duits of Engels.
De fietsapp met de drie fietsroutes door Achtkarspelen  - te downloaden via de website izi.travel of in de diverse appstores - werd in april gelanceerd. Naast de gemeente Achtkarspelen zijn de Stichting Oud-Achtkarspelen en de Stichting Keunstkrite Twizel participant in het project.
De eerste reacties op het gebruik van de app zijn zeer positief. ,,Ik had niet verwacht dat het hier zó mooi zou zijn. En de mensen groeten hier heel vriendelijk”, klonk het enthousiast uit de mond van een fietsster die voor het eerst door het ‘smūk skaadzjend beamtegrien’ van de Friese Wouden toerde.
 
Met de app - en dus de drie fietstochten - moet het toerisme en de recreatie in de streek een impuls krijgen. Maar de app is ook zeker bedoeld voor de inwoners van Achtkarspelen en de regio daaromheen. ,,Er zijn hier zóveel bijzondere dingen te zien. We beseffen veelal niet wat een rijkdom we hier bezitten”, stelt recreatie- en toerisme-adviseur Ilona Boekhorst van de gemeente Achtkarspelen. ,,Het is hier echt prachtig met de talrijke bezienswaardigheden en de schitterende natuur. Bovendien is fietsen gezond.”
 
Mattie Bruining-Hoeksma van de Stichting Oud-Achtkarspelen beaamt dat Achtkarspelen tal van cultuurhistorische schatten bezit en wijst eveneens op de schoonheid van het afwisselende landschap. ,,Er valt hier nog veel te ontdekken”, aldus Bruining. Zelf stuit ze ook nog regelmatig op onbekende, prachtige paadjes. Dergelijke ontdekkingstochten leveren de nodige verbazing op bij Bruining. ,,We denken altijd maar dat het alleen ver weg te halen is. Dat is niet zo; het is hier ook heel mooi.” Boekhorst vindt dat de streek al haar pareltjes en de kwalitatief uitstekende leefomgeving dient te koesteren. ,,Dat moet je trots maken.”
 
De drie fietsrondjes voeren door verschillende delen van Achtkarspelen. De Route Noordwest omvat het gebied met de dorpen Drogeham, Kootstertille, Twijzel en Twijzelerheide. De Route Noordoost slingert zich door Buitenpost, Gerkesklooster-Stroobos en Augustinusga. Surhuisterveen, Boelenslaan, Harkema en Surhuizum maken onderdeel uit van de Route Zuid. Alle tochten hebben een lengte van rond de dertig kilometer.
 
Bij alle routes kan op een willekeurige plaats worden gestart. De app - mede mogelijk gemaakt door een financiėle bijdrage uit het Iepen Mienskipsfūns - leidt de fietser langs de bezienswaardigheden en vertelt over een object of monument wanneer deze bereikt is. Het verhaal begint wanneer je binnen een vooraf ingestelde cirkel rond het object bent aangekomen, aldus Boekhorst over de mogelijkheden van de app. Om de informatie te beluisteren en/of te bekijken moet er even worden gestopt. De verhaaltjes duren gemiddeld ongeveer een minuut. Langer moet niet, weten Boekhorst en Bruining. ,,Dan wordt het saai en langdradig.”
 
Voor de fietsers die met de app op stap gaan, is het aan te bevelen extra batterij voor de telefoon mee te nemen en om op het stuur een houder voor de smartphone te monteren. Dat is een stuk veiliger dan met het apparaat in de hand, stellen Boekhorst en Bruining. Daarnaast biedt een houder ook een - niet onbelangrijk - praktisch voordeel. ,,Wanneer je de telefoon in de jaszak hebt, hoor je niets van de informatie. Dat zou heel erg jammer zijn.”