19
za, okt
4 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Nieuws
SUWALD - Mede oprichtster en ‘beschermvrouwe’ van shantykoor De Pypkesjongers uit Suwāld Janke Hofman had woensdagavond de grote eer om in dorpshuis De Suderfinne in de eerste cd te ontvangen van dit shantykoor. Ze ontving de cd van initiatiefnemer ‘en stiper’ Thijs van Dijk die na een korte toespraak de cd met de mooie titel ‘Ten thousand miles away’ aan haar overhandigde. De cd bevat 17 nummer gezongen door het shantykoor en 3 instrumentale nummers die op accordeon zijn gespeeld door erelid Nel de Jong.


Al vaker was ik in dorpshuis de Suderfinne, bij het plaatselijke (jeugd) toneel en een tijdje terug nog tijdens Koningsdag toen een groep jongeren geld probeerde te genereren om met World Servand naar Malavi te gaan. Een reis die ondertussen al geweest is.Al vaker was ik in dorpshuis de Suderfinne, bij het plaatselijke (jeugd) toneel en een tijdje terug nog tijdens Koningsdag toen een groep jongeren geld probeerde te genereren om met World Servand naar Malavi te gaan. Een reis die ondertussen al geweest is.Koorlid en ‘collega’ op de BurgumMobyl Jappie Bakker had mij uitgenodigd om naar De Suderfinne te komen. Ik wist dat het koor een CD  ging maken / had gemaakt omdat ik in het begin van de zomer mee was geweest om foto’s van en voor het koor te maken toen ze al zingend op het houten skūtsje de Eabelina van het skūtsje museum in Earnewāld ‘uit varen waren’ Een prachtig dag toen.

Woensdagavond was het weer mooi, de eerste cd die het koor ingezongen had werd feestelijk uitgereikt. Toen ik iets voor 21.00 uur arriveerde in de zaal van De Suderfinne was het koor onder leiding van dirigent Luuk de Vries bezig met wat ze goed kunnen, zingen. ‘Een beetje vreemd maar wel lekker’ …… het koor stond te zingen in de zaal en het publiek zat op het toneel. Meerdere nummers werden op verzoek gezongen tot dat rond 21.15 de dirigent het nummer ‘ we hebben pauze’ aan kondigde. Een aantal koorleden liet dit zich niet twee keer zeggen en ze wisten feilloos (en snel) de bar te vinden, helemaal toen gezegd werd dat het eerste ronde op rekening van de penningmeester kwam.Een aantal andere koorleden ruimden de spulletjes op en kwamen niet veel later ook richting de bar.

Hét moment was aangebroken, de eerste CD, van sowieso de eerste CD van De Pypkesjongers, werd aangeboden na een korte toespraak van (de nieuwe) voorzitter Willem Sikma. Mevr. Janke Hofman werd naar voren geroepen en zei ontving de cd, ze was er blij mee. Mevr Hofman is mede oprichtster van het koor na het moment dat  een groep mannen uit Suwāld tijdens Simmer 2000 had gezongen in ‘De Friesland hal’ in Leeuwarden. Daar was toen een record poging grootse Shantykoor ter wereld.

Na ‘de tūt’ werd de cd overhandigd. Ook een cd, de 2e, werd uitgereikt aan Dorpsbelang Suwāld in de persoon van Durkje Kooy. Dorpsbelang Suwāld kreeg er eentje als dank voor ‘de jildlike stipe’ die gedaan wasZelfs een 3e officiėle ‘eerste’ cd werd nog uitgereikt aan Petra Hoekstra. Petra maakte het tekstboekje waarin de teksten van de gezongen liederen en ‘mijn’ eerder gemaakte foto’s echt prachtig waren verwerkt. Dat ik zelf de 4e ‘eerste’ cd ontving was mooi. Terug naar huis rijdend kon ik net de eerste 3 nummers al in de auto beluisteren, en nu ik dit verslagje schrijf heb ik de rest beluisterd. Ik kan u verklappen dat het een prachtige cd is geworden.

Het koor bleef gezellig in de bar van De Suderfinne zitten en omdat er een flik aantal dames / echtgenotes bij waren bleef het verrassend rustig ………
Op de cd werken mee, natuurlijk de zangers van De Pypkesjongers, dirigent Luuk de Vries, drummer Herman Feenstra, accordeonist / gitarist Kees Sytema en accordeonist / mondharmonica speler Tony de Wit.Ook accordeoniste en erelid Nel de Jong werkte mee, ze speelde 3 instrumentale nummers die op de cd staan. Nel bespeelde de accordeon tussen 2000 en 2015 bij De Pypkesjongers.Op de cd zijn ook de klanken te horen van gastmuzikant Pyt Herrema.

De Pypkesjongers hebben hun eerste cd uitgebracht en de koorleden mochten ze voor ‘huiselijke beluistering’ meenemen. Hoorde ik het nu goed dat ze gelijk ……… uitverkocht waren. Niet veel bands, koren of Nederlandse top artiesten kunnen dat zeggen, ‘nog voor de uitreiking van de cd uitverkocht’ 

Jan Kamminga