15
za, juni
4 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Nieuws
BURGUM - Commissaris van de Koning Arno Brok was donderdagmorgen te gast op OBS ’t Partoer in Burgum. Om daar in het kader van de kinderboeken week voor te lezen.  Voor de groepen 1 en 2 werd een prachtig verhaal uit ‘Buorman Brombeer voorgelezen. Bij groep 3 en 4 werd voorgelezen uit de Grutte Freonlike Reus, een in it Frysk vertaald boek van Roald Dahl. Bij groep 8 mochten de kinderen vragen stellen over het werk van CDK Brok. Prima vragen die open er eerlijk beantwoord werden, al was het antwoord soms niet volledig i.v.m. geheimhouding.


Klokslag 08.45 arriveerde Commissaris van de Koning Arno Brok bij OBS ’t Partoer in Burgum. Het ontvangst comité werd snel uit een aantal lokalen gehaald, de uit 6 personen bestaande leerlingen raad. Uiteraard was ook directeur Karel Beke aanwezig.In de koffiekamer sprak de commissaris kort met de leerlingenraad.Dhr. Brok in sinds 1 maart 2017 commissaris van de Koning in Fryslân en was daarvoor o.a. wethouder in Leeuwarden. Ook was Dhr. Brok burgemeester van Sneek.

Kort na de ontvangst werd het speellokaal opgezocht waar de kinderen van de groepen 1 en 2 met hun juffen ook naar toe kwamen. En ondanks dat de commissaris ‘eigenlijk’ Nederlands talig is spreekt hij ‘geef’ Frysk. Een passage uit het boekje ‘Buorman Brombeer’ was in het Frysk en werd heel mooi en ‘spannend’ voorgelezen. De plaatjes uit het boek werden op een scherm getoond. Er werd ook nog gedanst door deze kinderen. Op het liedje ‘Kom erbij’ stonden bijna alle kinderen flink te swingen, een aantal bleef zitten ……Later kreeg Brok nog een aantal presentjes van deze kinderen.
In de gemeenschappelijke ruimte van de school zaten de kinderen van groep 3 en 4 al klaar toen de commissaris daar arriveerde. Hier werd voorgelezen uit een spannend boek van Roald Dahl. Een boek welke vertaald was naar it Frysk. Een flink stuk werd voorgelezen en was best wel spannend. Het was een deel uit de ‘Grutte Freonlike Reus’ Na afloop een klein aantal vraagjes en ook hier kreeg de commissaris een aantal cadeautjes.
 
Onderweg naar groep 8 werd kort met een aantal meisjes van groep 7 gesproken die in de gemeenschappelijke met de computer bezig waren. In het lokaal van groep 8 hadden de kinderen een aantal vragen voorbereid die duidelijk door Dhr. Brok werden beantwoord. Overigens niet altijd volledig omdat er ook ‘geheimpjes’ bij waren. De vraag ‘bent u rijk’ werd heel mooi beantwoord. Niet het financiële aspect maar juist het rijke van zijn mooie maar ook uitdagende baan werd belicht.

Er werd in de kamer van directeur Beke nog heel even nagesproken, directeur Beke had een aantal ‘zorgen’ en besprak deze met de commissaris. Hoewel er begrip was voor de onderwerpen kon Dhr. Brok geen concrete toezeggingen doen maar het had zeker zijn, maar lees Provinciale, aandacht. Het ging onder andere over vervanging bij ziekte maar ook over het kleiner worden van de scholen en de daarbij komende moeilijkheden.
Iets na 10 uur vertrok de commissaris weer en ging naar zijn volgende afspraak. In ’t Partoer was het gedurende zijn bezoek al rustig maar nu helemaal weer. Een mooi bezoek in het kader van de Kinderboeken week.

Jan Kamminga