25
ma, mrt
6 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Nieuws
HURDEGARYP - Een bijzondere titel maar het was dan ook erg bijzondere zondagmiddag toen de Oldehovekapel uit Leeuwarden, Smartlappenkoor Tussen Wal en Schip en Shantykoor Aan lager Wal, beide uit Hurdegaryp samen een concert verzorgden in een bomvolle grote zaal van MFC IT Maskelyn. Afzonderlijk en gezamenlijk werd er opgetreden waarbij het publiek volop genoot. De finale van deze middag was door de kapel, de beide koren en met het publiek gezongen en gespeelde meezingwals over de zee, de tranen en natuurlijk de wijn.

Gelukkig was het parkeerterrein bij het winkelcentrum beschikbaar maar bij aanvang van deze unieke middag in MFC It Maskelyn was ook dit parkeerterrein bijna vol. Het parkeerterrein mij het MFC was al veel eerder vol. Een aantal auto’s was voor de winkel die open was maar de rest van de auto’s waren van bezoekers die richting It Maskelyn gewandeld waren.
Kort voor 14.30 uur zat de zaal echt vol met ruim 200 bezoekers. Het was Annelies van der Duim die de bezoekers welkom ging heten.

Als eerste ging het Hurdegaryper Smartlappenkoor Tussen Wal en Schip optreden. Een half uur lang liet Tussen wal en schip hun ‘tranentrekkers’ of zoals ze het zelf ook noemen jankfodden horen. De zangers en zangeressen prachtig maar wel ‘een beetje vreemd’ gekleed en met de 2 muzikanten prima spelend was de sfeer in de zaal gelijk gezet, erg gezellig.
Het meezing gehalte was hoog en werd dan ook volop gedaan. Dirigent Jentsje v/d Duim ook prachtig gekleed in rok kostuum met hoge hoed had de dames en heren prima onder controle. Het applaus na afloop van dit optreden en na elk lied was geweldig. Het was dan ook een heerlijk begin van deze middag.

Egerländer blaasorkest De Oldehovekapel met kapelmeester Sjaak van der Reijden voor het orkest was vervolgens aan de beurt om hun optreden aan het publiek te laten horen.
Met De Oldehovekapel had It Maskelyn een top blaaskapel op het (tijdelijke) toneel staan. Muzikaal heel anders dan de 2 koren maar wel zeer ‘strak’ spelend. Niet alleen spelend maar ook zingend, flügelhorn speler maar ook zanger Durk v/d Duim was het die samen met zijn echtgenote Annelies ook bij meerdere stukken zongen. Zangeres Rita Looij zong ook nog bij een aantal stukken.
Prachtig muziek, Böhmische en Egerländer volksmuziek, staat op het repertoire van de kapel. Kapelmeester (dirigent) van der Reijden had zijn kapel -als altijd- weer erg mooi en op top niveau aan het spelen.
Er was als gemeld veel publiek maar een flink aantal daarvan kwamen als echte fans voor deze kapel, ze konden nu ook mooi kennismaken met de beide koren. Achteraf sprak ik met een echtpaar en ze vonden alles echt heel mooi.

Shantykoor Aan Lager Wal was voor de eerste pauze gereserveerd als ‘lest best’ nu doe ik die andere 2 te kort maar met Aan Lager Wal in huis is feest en gezelligheid gegarandeerd.
Uiteraard was bij het Shantykoor het thema wijn, al kwam ook de whisky voorbij.
Er werd opvallend veel meegezongen door het publiek bij veel nummers die het shantykoor zong.
De muziek bij het koor is in handen van een jongeman en dito dame, de eerste op gitaar en de dame creëerde erg goed gespeelde accordeon muziek. Natuurlijk was Gebbien Braam er ook. Had de kapel een kapelmeester, het smartlappenkoor een dirigent, Gebbien is de bootsvrouw van deze groep zingende mannen. Ook Gebbien stond net als de swingende muziek ook swingend voor het koor.

Na deze 3 optredens was er een pauze waarna de beide koren en de kapel nog eens afzonderlijk gingen spelen en zingen.
Er volgde na dit 2e optreden nog een korte pauze waarna de grande finale was.
Het tijdelijk podium was langs de ‘lange’ muur gemaakt en nu alle 3 de groepen er op stonden was het vol op dat podium.
Met het nog steeds voltallig aanwezige publiek werden er nog een aantal liederen gezongen.
Een speciaal geschreven meezingwals bij dit folklore festival werd ook gezongen, met de ruim 200 bezoekers en zo’n 75 muzikanten en zangers/zangeressen klonk dat geweldig.
Met een aanvangstijd van 14.30 uur en een eindtijd van iets na half 6 was het een lange maar wel erg gezellige en muzikale middag.
De quote die ik na afloop hoorde van een wat oudere dame die vooraan zat en ‘schor’ van het meezingen was, was er eentje die eigenlijk precies klopte;
‘Yn welk theater stiet sa’n unyk barren op it programma, no wol yn It Maskelyn. Vervolgd met ‘It wie it jild mear as wurdig’.

Samen met Maskelyn beheerder Thomas mochten de vrijwilligers van It Maskelyn nog even opruimen. Mooi dat je dan ziet dat ook een aantal ‘artiesten’ spontaan mee gaan helpen.
Zeer waarschijnlijk komt er een vervolg editie van Festival Wijn, Zee en Tranen. Gezien het succes van deze eerste editie helemaal niet vreemd !

Jan Kamminga