25
za, mei
4 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Nieuws
BUITENPOST - Vrijdagmiddag is na een korte toespraak van Wethouder Jonker van de gemeente Achtkarspelen en met hulp van heel veel kinderen Zonnepark Sinnegreide in Buitenpost officieel geopend. De openingshandeling bestond uit het planten van een flink aantal fruitbomen nabij het zonnepark. Het bedrijf Solarfields heeft de 30.436 panelen geplaatst en het park geeft rond de 3000 gezinnen prachtige duurzame groene stroom. De opening werd opgevrolijkt door de hoofdgast ….. de zon.


‘Mem, myn skoun binne wol wat smoarg’ een zin die waarschijnlijk veel gezegd is toen de kinderen thuis kwamen na de opening van Zonnepark Sinnegreide. Ze mochten een fruitboom planten. De grond echter was zacht, nat en kleverig aan ….. de schoenen.

Het begon allemaal rond het middaguur, Wethouder Margreet Jonker die o.a. duurzaamheid  in haar portefeuille heeft sprak tot de aanwezigen. Niet een ‘moeilijke en zware’ toespraak maar gewoon even uitleg wat er was gedaan en wat er nu stond. Een zonnepark met ruim 30 duizend panelen.
Van basisschool De Fontein waren een flink aantal kinderen naar de locatie van de Sinnegreide gekomen, in 2 groepjes gingen de kinderen bezig. Het ene groepje in de heerlijk verwarmde tent, ze maakten zaad-bommetjes en de andere groep buiten in de behoorlijk natte en zachte grond om een fruitboom te planten.Dat planten van die bomen ging prima, er was een groot aantal scheppen die nodig waren om het gat voor de boom te graven.  Met de flink natte grond het ging redelijk eenvoudig. Terug op het (tijdelijke) pad was het even schrikken. Een deel van de kinderen had laarzen aan en een ander deel gewoon schoenen die echt heel erg vies waren. In de tent was ook gezorgd voor ‘hapje en drankje’ Een van de kinderen liet het mij eerlijk weten ‘ik ha 3 broadjes hân, en ze smeitsje hearlik’  Cateraar De Viersprong uit Kootstertille had het dan ook prima geregeld, gewoon een broodje knakworst, welk kind vindt het nu niet lekker.

Na een tijdje werden de groepjes omgewisseld en werden de laatste bomen in de grond gezet.Helaas mochten ‘we’ niet op het zonnepark zelf komen. Maar vanaf het punt waar de tent stond was het flink grote veld panelen goed te zien, groot !!De Gemeente Achtkarspelen heeft een prachtige duurzame bijdrage aan het milieu, de panelen geven voor zo’n 3000 gezinnen stroom met een verwachte capaciteit van 10.8 MWp.Er was vrijdagmiddag de hele middag gelegenheid om te komen kijken, rond 12 uur waren er veel personen aanwezig. Hoeveel het later waren was bij het schrijven van dit bericht niet bekend.

De kinderen gingen onder begeleiding weer naar school en naar huis. Ze zagen allemaal hoe groot en mooi dit zonnepark is. De ‘grote’ mensen kregen ook allemaal een prachtige blik in duurzame energie en ….. heel vieze schoenen.

Jan Kamminga