20
do, juni
5 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Nieuws
SUWALD - Parkeerproblemen, in Fryslân kennen we die niet echt, maar soms ook weer wel. Zeker bij scholen waar kinderen gebracht of gehaald worden. Basisschool Dûbel-Ien in Suwâld had die problemen ook. Het is nu opgelost want vlak voor de school is een tút en derút zone gemaakt. De leerlingen van groep 5 t/m 8 mochten het verkeersbord ontwerpen en wethouder Rommert Dijk had samen met de winnaar van deze ontwerp wedstrijd, Silke Kirchner de eer om het bord te mogen onthullen.


Hoe fout kun je arriveren bij een Kanaal 30 klusje. Nou behoorlijk ….. toen ik maandagmorgen vroeg bij basisschool Dûbel-Ien in Suwâld arriveerde parkeerde ik mijn auto ‘gewoon’ aan de Ds Oosterhuisstraat. Achteraf had het eigenlijk niet gemoeten. De auto had op het parkeerterrein van de school moeten staan en daar was achteraf nog voldoende ruimte.Het waarom was achteraf heel duidelijk. Zoals wel vaker bij (basis) scholen worden de kinderen met de auto gebracht, zeker bij slecht of slechter weer maar ook als de kinderen veel verder van de school af wonen. Ook bij Dûbel-Ien gebeurde het vaak dat er vlak voor de school ‘file vorming en vertragingen’ was.  Ouders parkeerden de auto vlak voor de school en dat gaf best wel onveilige situaties.

De ontvangst op de school was uitstekend, in de volle personeelskamer was koffie en een gespreksonderwerp, het nieuwe jaar en natuurlijk het bord en de soms onveilige situaties rond de school. 

In overleg met de gemeente Tytsjerksteradiel en ‘dorps agent’ Japke Kroes werd er met de leerlingen van de groepen 5 t/m 8 een ontwerp wedstrijd gehouden. De kinderen mochten zelf het bord tekenen/ontwerpen.Een streng doch rechtvaardige jury, agent Kroes, bepaalde de winnaar, winnares in dit geval. Het bleek dat het ontwerp van Silke Kirchner de mooiste was. Haar tekening is op een echt verkeersbord gedrukt en pronkt nu aan de straat.Een ‘tút en derút’ zone betekend eigenlijk niet meer dan parkeren mag, maar alleen om je kind uit de auto te laten stappen. Van heit of mem een tút het kind naar het plein voor de school en heit of mem rijden gelijk weer weg.Kinderen van de groepen 1 en 2 worden vaak even binnen in het lokaal gebracht, dat mag natuurlijk maar de ouders ‘moeten’ dan de auto even op het parkeerterrein bij de school zetten.

Maandagmorgen was de feestelijke onthulling, ‘verkeer’ wethouder Rommert Dijk was aanwezig, dorps agent Japke Kroes, alle juffen en meesters en natuurlijk de ruim 80 kinderen die op de school zitten.Ze stonden, veilig, op straat te wachten wat er ging komen. Na een korte toespraak namens de school en die van wethouder Dijk was het zo ver. De wethouder had de eer om samen met ontwerpster Silke de vlag van het bord te mogen halen, het ging prima en het prachtige ontwerp van Silke was zichtbaar, de tút en derút zone was geopend.Er was ‘vuurwerk’ beloofd en het kwam ook al was het net even te laat, de confetti ‘bommen’ wilden even niet doen waarvoor ze gekocht waren, ‘ontploffen’.

De kinderen gingen naar hun lokaal en begonnen met de lessen, al zal er vast nog gesproken zijn over de vakantie, oud en nieuw en zeer waarschijnlijk ook over het tút en derút bord. De wethouder en nog een aantal personen gingen ook de school nog even in en na nog een prima kop koffie in de school moest er weer gewerkt worden, iedereen ging weg of nam zijn of haar taak op school weer in. Wethouder Dijk, agent Kroes en nog een aantal pakten de auto die keurig op het parkeerterrein stond, die van mij ….. niet in de tút en derút zone maar wel aan de straat, wat dus niet de bedoeling was ……

Jan Kamminga