09
ma, dec
2 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Nieuws
NOARDBURGUM - Maandag 4 februari bezocht gedeputeerde Kielstra de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Wethouder Hoekstra van Tytsjerksteradiel en wethouder Jonker van Achtkarspelen ontvingen de gedeputeerde bij de klompenmakerij/ klompenmuseum in Noardburgum. Met het bezoek willen beide gemeenten de Noardlike Fryske Wâlden onder de aandacht brengen. “In Friesland hebben we de wadden, de meren en Leeuwarden als culturele hoofdstad 2018 maar we hebben ook de Wâlden.


Deze regio heeft alles: cultuur, karakter en streekprodukten en dat verdient de aandacht,” aldus wethouder Hoekstra. Naast de gedeputeerde waren er ook gasten van Merk Fryslân en de Toerisme Alliantie Friesland aanwezig om mee te praten over de ontwikkeling van de Noardlike Fryske Wâlden.

Tour door de Wâlden
Het bezoek startte bij de klompenmakerij Scherjon in Noardburgum waar de gedeputeerde een rondleiding kreeg. Vervolgens vertrok het gezelschap in de bus voor een tour door een gedeelte van de Wâlden. In de bus werd er door een aantal sprekers een toelichting gegeven over het landschap, recreatie en toerisme. Zo vertelde de heer Van der Ploeg van de Noardlike Fryske Walden hoe boeren het landschap onderhouden maar ook dat er onderling samengewerkt wordt om meer toeristen en recreanten in het gebied te ‘bedienen’. De heer Eybergen, voorzitter van de stichting RegioMarketingToerisme, heeft een toelichting gegeven over de stichting. Ook gaf hij aan dat Regio een visie aan het ontwikkelen is en dat hij zeer positief is over het feit dat ondernemers in een vroeg stadium betrokken zijn bij het ontwikkelen van deze visie.

Tot slot heeft de heer Hoekstra van Staatsbosbeheer een toelichting gegeven over het ontstaan van het landschap en de natuur die dit met zich meebrengt. De tour ging door het coulissenlandschap richting Jistrum en daarna naar het overgangsgebied van de Wâlden naar opener landschap, de voormalige hooilanden die recent ontwikkeld zijn tot prachtige natuurgebieden de Mieden. Ter afsluiting werd een bezoek gebracht aan wijngaard De Frysling in Twijzel, de meest noordelijke wijngaard van Nederland.

Dat de Noardlike Fryske Wâlden meer dan genoeg te bieden heeft werd door alle aanwezigen bevestigd. De provincie wil, na het succes van culturele Hoofdstad, inzetten op cultuurtoerisme. Bij dat thema passen de Noardlike Fryske Wâlden perfect, zo concludeerde gedeputeerde Kielstra na afloop van het bezoek.