12
wo, aug
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
HURDEGARYP - Een moeilijke vraag in de titel van dit verslag maar het zou zo maar kunnen. Er waren 10 zeer diverse acts die in de grote zaal en in de luisterzaal plaats vonden. Allemaal artiesten die grotendeels in Hurdegaryp wonen en die ‘om niet’ optraden voor Hurdegarypers en velen van buiten het dorp. De eerste act om 19.30 uur en de laatste act van de gelegenheidsband ‘Last Act’ ruim na middernacht. Een goed georganiseerde en zeer gezellige avond met zeer tevreden publiek én organisatie in MFC It Maskelyn.


Alweer de 9e Noflike Jûn, eerst 3 keer de Noflike Jûn in toen nog dorpshuis De Schalmei en nu alweer 6 uitvoeringen in MFC It Maskelyn.Ook deze uitvoering weer heel diverse acts, 10 in totaal die verdeeld over de grote zaal beneden en de luisterzaal boven plaats vonden. Deze keer geen muziek in de lobby, daar was het thema ‘Mienskip’ met een paar ‘onderwerpen’ zo was er eentje met de prachtige titel ‘mei elkoar yn gesprek’  en dat werd volop gedaan, de lobby zat meestal wel vol.

Het jeugdhonk in It Maskelyn was ook geopend om er lekker te chillen en ‘dom hier zitten’ aldus een jonge dame. Dat het er wel erg gezellig was bleek uit het feit dat het er aan het begin van de avond steeds erg druk was. Maar de jeugd was ook in de grote zaal en zelfs in de luisterzaal te vinden.
In de grote zaal begon bijna traditioneel HSV Hurdegaryp, heel veel jonge dames die prachtige Jazzdans lieten zien. Op hoog niveau wetende dat er vele net Frysk kampioen waren geworden.In de luisterzaal begon de Pakistaanse componist en zanger Younas Mehdi. Hij had de eer om daar het spits af te bijten met en spelend op zijn harmonium. In zijn eigen taal werd er bij gezongen. Met Douwe, een echte ‘Fries’ op de piano er bij was het echt prachtig. Het langdurige applaus na afloop was meer dan terecht. Een artiest die terug moest komen aldus een mevrouw die ik later sprak ‘It hie foar my nog wol efkes duorje meien, it wie moai ! ‘

Ondertussen was de vloer van de grote zaal weer leeg en het podium gevuld met ook weer een bekende artiest die al veel vaker is geweest. Arno van der Werf met leerlingen van zijn gitaar school. Voor de leerlingen altijd erg spannend maar Arno zou Arno niet zijn dat die zelfde leerlingen zeer goed voorbereid waren. Prachtig gitaarspel zowel individueel als met een groep of groepje. Waren sommige leerlingen nu blij dat dit optreden klaar was? Vooraf was in ieder geval de nervositeit hoog ……

De luisterzaal was bij het volgende optreden wel erg vol, het koor Switch met dirigent Gert-Jan Hoekstra stond op het kleine podium en alle stoelen in de zaal waren bezet maar een flink aantal staanplaatsen was ook ingenomen. Met Switch weet je dat je een meer dan mooi en goed koor op het podium hebt staan. Prachtige liederen kwamen voorbij.

In de grote zaal was nu de eerste band die probeerde het dak te verwijderen, de top2000 band Summerroad was dit. Een heel goede band overigens die menig voetje van de vloer liet gaan. Het dak bleef nog even heel maar de avond was nog lang ….. Een goede band die wist hoe ze een feestje nog completer moest maken.

De luisterzaal bleef ook voor het volgende optreden daar echt heel vol, Rigtje Zwart ging nu solo zingen, haar ‘warming-up’ was daarvoor, ze zingt ook bij Switch.Met muzikale begeleiding van Douwe op piano en Eelco op gitaar was dit een erg mooi optreden. Rigtje zingt erg mooi, als er nu niet zoveel en zo vaak applaus was geweest dan had ze nog 2 nummers kunnen zingen. Maar eigenlijk wel terecht hoor, al dat applaus.

X4, lees ‘Ten-Four’, was de volgende band op het podium van de grote zaal. Het was er al heel gezellig maar met deze band was het ook prima dansen, swingen en ….. een drankje drinken.Ondertussen waren de foyer en de grote zaal prima gevuld, een flink aantal bezoekers was aanwezig. 

In de luisterzaal alweer het laatste optreden van de avond daar, en wat een prachtig optreden. De 3 heren van Djoekboks gingen even flink los. De 3 heren waren al eerder op een Noflike Jûn in Hurdegaryp en ook nu was het echt heel mooi, driestemmige zang, muzikaal prima verzorgd en heel gezellig. Bekende liedjes kwamen voorbij en het mee-zing gehalte was hoog.

In de grote zaal ging het nog even verder, band The Cube en gospelkoor de Joysingers maakten het podium flink vol. En aangezien het net zondag geworden was waren de liederen van het gospelkoor prima gekozen. Ook The Cube ging natuurlijk spelen, een band die al vaker aanwezig was en zeker nog wel eens langs zal komen. Een mooi optreden !!

Tot slot de laatste act in de grote zaal, de band ‘Last Act’. Eigenlijk een ‘reünie’ band. Ooit een zeer succesvolle band die nu na jaren weer eens een podium beklom. En hoe, het was al erg gezellig maar met deze band ging de zaal, de mensen er in dan, helemaal los, een heerlijke sfeer was er al, maar ‘Last Act’ verstevigde dit zeker. Omdat het dak behoorlijk vast zat, ging het er niet af, maar het scheelde niet veel. Het enthousiasme van de bandleden straalde over op het publiek. Er werd flink gedanst, gezongen en ….. het was uitermate goed én gezellig.

Ondertussen was het best wel laat geworden, de laatste band was uitgespeeld de bezoekers gingen zeer voldaan naar huis.De 9e Noflike Jûn was voorbij en zeer geslaagd. Ook hoorde ik dat er natuurlijk een 10e uitvoering komt. Het programma voor deze avond was al bijna klaar. Veel bands, artiesten en (Jazz) dansers willen als ze er een keertje opgetreden hebben graag weer optreden. Dat is ook de kracht van deze avond, artiesten uit Hurdegaryp treden op voor publiek uit Hurdegaryp en omstreken. Een prachtig concept dat in Hurdegaryp ‘wereld beroemd’ is.Deze 9e Noflike Jûn was voorbij en na een lange voorbereiding en een prachtige avond zeer geslaagd. De vrijwilligers van It Maskelyn en de organisatie zelf zien ook terug op een prachtige avond, al moesten ze na afloop alles nog ‘een beetje’ opruimen. Ze hebben het met plezier gedaan denk ik, vrijwilligerswerk en zeker al het werk voor deze prachtige avond, geeft veel energie, net genoeg om op dit late tijdstip nog ‘even’ op te ruimen ……. Al waren ze op dat late tijdstip ‘bek-af’ ……..

Jan Kamminga 

Ps. Tialda Zwart bedankt voor het maken van een groot deel van de foto's.

Advertentie