24
do, sept
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
SUWALD - Waarschijnlijk (nog) niet maar het pad naar de zonnepont in Suwâld (met dat mooie gedicht ‘Gegrond’ er op) is vernoemt naar Okke Bosker, de voorzitter die na 25 voorzitterschap afscheid van het zonnepont bestuur nam. Het Boskerpaad waar vorig vaarseizoen ruim 20.500 personen over liepen of fietsten naar of van het pontje. Tijdens een feestelijk diner in restaurant De Grote Wielen waar bijna alle vrijwilligers aanwezig waren werd Okke Bosker door de nieuwe voorzitter Jan v/d Wal verrast met de naam van dit pad. Okke’s reactie? ‘Mooi’


Al ruim 2 jaar ben ik tijdens het vaarseizoen op maandag vaste klant bij de zonnepont van Suwâld, de Schalkediep. Het pontje brengt mij dan naar de overkant van het kanaal om van daaruit naar Hotel Princenhof in Earnewâld te fietsen. Later op maandag ga ik dan weer terugSamen met voorzitter Okke Bosker, de dienstdoende schipper en de dame van de kiosk zat ik er dan regelmatig op het terras en vaak, nee eigenlijk altijd drink ik daar eerst even koffie bij de kiosk voordat ik mij naar de overkant laat varen. Prima gesprekken volgden er vaak, over het pontje en natuurlijk over het weer.Ook was ik was al eens eerder uitgenodigd om er langs te komen omdat in het vaarseizoen van 2018 een record aantal overzetten was geweest. De vele vrijwilligers werden toen getrakteerd door het bestuur op een stamppot buffet om dat prachtige feit te vieren (later meer hier over).

Vrijdagavond waren alle vrijwilligers weer uitgenodigd, nu in restaurant De Grote Wielen om daar de wisseling van voorzitter bij te wonen.Rond 17.30 uur waren ruim 100 personen aanwezig, veel vrijwillige schippers, gast-dames van het veerhuis / kiosk en het bestuur. Ook een aantal echtgenoten en echtgenotes van de vrijwilligerswaren aanwezig.Nog tijdens ‘de borrel’ werd het al gezellig, er werd gezongen en dat was leuk en gezellig al klonk het misschien niet altijd even zuiver. Een ‘Zonnepont koor’ zal er waarschijnlijk niet komen ………

Kort na dat zingen nam Okke Bosker het woord, de afscheid nemende voorzitter sprak kort over de afgelopen 25 jaar en zeker over hetgeen wat de laatste weken op zijn pad kwam.Het was echt muisstil in de volle zaal toen hij iedereen bedankte voor het medeleven welke hij had ontvangen na het overlijden van zijn echtgenote, een echtgenote die ook heel erg veel voor de pont en dan in het bijzonder voor de kiosk gedaan had.Bosker was ook heel even stil en ook in de zaal was het kort erg stil ‘Genoeg hierover’ waren vreemd genoeg prachtige woorden ondanks het ‘onderwerp’.Bosker vervolgde zijn toespraak en bedankte al die schippers en dames van de kiosk ‘jullie hebben er een prachtig seizoen van gemaakt’.

Bosker bedankte alle vrijwilligers en 2 in het bijzonder, een afscheid nemende dame die jaren in de kiosk had geholpen en van een schipper die na jarenlang gevaren te hebben ook afscheid nam.Er werden ook 2 nieuwe vrijwilligers voorgesteld, een mevrouw die in de kiosk gaat helpen en een nieuwe schipper.Hij vertelde ook dat hij stopte als voorzitter en noemde Jan van der Wal die de nieuwe voorzitter ging worden.Jan nam gelijk het woord en bedankte Okke weer voor het vertrouwen. Jan had buiten een bos bloemen ook een klein presentje maar wel eentje met ‘grote’ gevolgen.Het ruim 70 meter lange pad naar het veerhuis (waar dat mooie gedicht op staat) had geen naam maar nu dus wel. Vanaf nu fietst of loopt u over het ‘Boskerpaad’ richting of vanaf de pont.Weer was Bosker even stil en een groot applaus klonk uit de zaal.  Zijn eerste reactie ? ‘dit is mooi’ en vergezeld van een brede lach zag je dat dit onverwacht erg mooi en als grote verrassing werd ervaren.Het groot algemeen ‘Zonnepont koor’ ging weer zingen, was het eerste liet ‘Het pontlied’ nu werd over de E-bike gezongen, duizenden zijn er samen met de bestuurders van overgezet …….

Ook werd er nog voor het diner wat feitjes genoemd en die zijn verrassend hoog of juist erg laag waren. Op de drukste dag werden er 649 personen overgezetEr werden 19.841 veerkaartjes verkocht, 59 knip kaarten aan de man gebracht en 7 personen kochten een seizoenkaart.Er werd 1 dag niet gevaren, een hevige storm was de oorzaak.Er werden op de meest rustige dag slechts 3 personen over gezet, ook toen was het erg slecht weer.Op 21 juli 2018 werd de 300.000e  passagier overgezet, wie het was is onbekend gebleven maar de schipper die toen dienst had was wel bekend, Harry had toen de eer.In totaal werden er het vorige vaarseizoen 20.841 personen over gezet, een record.

De ‘plichtplegingen’ waren geweest en de medewerkers van het restaurant zetten het grote buffet vol heerlijkheden, eerst een koud gedeelte met ook heerlijke soep. Later een lekker en uitgebreid warm buffet en om alles af te sluiten een heerlijk ijsbuffet. Gesprekken, lekker eten en prima drankjes, een mooie avond.

Een heel gezellige avond waar alle vrijwilligers van genoten hebben, ze kunnen er weer tegen aan en wetende dat op vrijdag 19 april om 10 uur in de ochtend de pont weer elke dag gaat varen bent u weer vanaf dan weer van harte welkom om over het Boskerpaad van of naar de pont te lopen of te fietsen. Een prima kop koffie (of iets anders) staat voor u klaar en de schippers …… ze brengen u graag naar de overkant van het kanaal.Ook alleen voor de gezelligheid op het terras bent u welkom, een prachtig plekje !!

Jan Kamminga   

Advertentie