16
di, juli
0 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Nieuws
BURGUM - Wethouder Gelbrig Hoekstra kwam maandagmiddag persoonlijk naar restaurant De Pleats om daar de familie Duursma en het hele team welke er werkt te verrassen met het Meiinoar Meidwaan vignet. Met dit vignet waardeert de gemeente Tytsjerksteradiel de werkwijze van De Pleats, meerdere personen met een beperking op de arbeidsmarkt krijgen daar de mogelijkheid om er te werken. Tijdens de uitreiking waren deze jongeren aanwezig en mochten ze vertellen wat ze deden, het waren zeer diverse werkzaamheden maar altijd met een stralende lach.


Op naar De Pleats, ik doe het regelmatig maar nu even voor een speciaal prachtig doel. Zowel in de gemeente Achtkarspelen als Tytsjerksteradiel zijn al meerdere vignetten uitgereikt bij ook weer zeer diverse bedrijven. Bedrijven waar jongeren met een beperking op de arbeidsmarkt kunnen en mogen werkenDe ontvangst was ‘Pleats normaal’ er werd gelijk koffie geserveerd. Even wachten op wethouder Hoekstra werd mooi gevuld met een heerlijk broodje.

Als wethouder Hoekstra dan arriveert komen ook de medewerkers waarvoor het vignet bedoeld is aan de grote stamtafel zitten. Deze medewerkers, Marcel, Kimberly, Leon, Daan, Barteld en Floris lachten allemaal maar ondertussen vonden ze het best wel spannend.Natuurlijk werd er (weer) iets lekkers geserveerd. De wethouder vertelde over haar werk, wat ze deed en waarvoor ze kwam, het uitreiken van het Meiinoar Meidwaan vignet aan De Pleats. Opvallend, in Tytsjerksteradiel was ik al op meerdere bedrijven waar steeds één of soms twee personen binnen deze ‘regeling’ werkten, bij De Pleats ‘gewoon’ veel meer, aan de stamtafel zaten 6 jongeren maar er zijn er maar liefst 8 zo werkzaam. Op een personeelsbestand van rond de 50 personen een respectabel hoog percentage. De jongeren werken eigenlijk op alle afdelingen, eentje was er zelfs trots op dat hij in het ‘watermanagement’ werkte wat in vaktermen dan ‘de afwas’ heet. Hij vertelde het vol trots aan de wethouder maar vertelde ook dat hij wel andere werkzaamheden deed.

Het echtpaar Duursma is sowieso duurzaam bezig, duurzaam in de zin van de producten die ze inkopen, bereiden en serveren maar ook ‘duurzaam’ wat betreft deze jongeren, ze geven ze de kans om er te werken en ik weet ondertussen (ook van die andere bedrijven) dat er best wel veel begeleidingstijd nodig is om de jongeren te begeleiden. Niet alleen het echtpaar Duursma begeleid deze jongeren ook het andere personeel help de jongeren om het werk goed te doen Op de placemat las ik het woord ‘Duursmaheid’ en laat dat woord nu precies de creatieve ‘verbastering’ van het woord duurzaamheid zijn en datgene zijn wat de familie Duursma hoog in het vaandel heeft staan.

Kort voor het maken van de groepsfoto kregen de jongeren, maar later ook het andere personeel, een ei. Een heel groot paasei van chocolade en de mededeling dat ze uitgenodigd waren op het jaarlijkse personeelsuitje op een zondag in april. Wat precies is nu niet zo belangrijk maar ik hoop wel dat ze de dag daarna wel weer open kunnen gaan ………..

De foto was snel gemaakt en een aantal van de jongeren die speciaal voor deze uitreiking naar De Pleats waren gekomen ging weer naar huis en de anderen weer aan het werk. Eentje moest weer naar de Hema, zijn andere werkgever omdat deze jongeman daar ook werkt. Dit bedrijf kreeg begin februari het Meiinoar Meidwaan vignet.

Ben eigenlijk wel benieuwd welk bedrijf het volgende is, ik kom ook dan graag even langs.

Jan Kamminga