18
wo, sept
0 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Nieuws
DROGEHAM - Loco burgemeester van de gemeente Achtkarspelen, Jouke Spoelstra bracht maandagmorgen een bezoek aan het echtpaar Haarsma-Dijkstra uit Drogeham die op deze dag 65 jaar getrouwd waren. Dhr Haagsma (87) en zijn echtgenote Mevr. Haarsma-Dijkstra (85) wonen nog zelfstandig en doen ook alles nog zelf. Het echtpaar heeft 3 kinderen, 6 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen. Voor loco burgemeester Spoelstra was de familie bekend, ze wonen tegenover elkaar in de zelfde straat.


Feestjes zijn altijd leuk en zeker als het je gegeven is om 65 jaar getrouwd te mogen zijn. Het echtpaar Haarsma-Dijkstra mocht het dus mee maken, beide nog redelijk fit en zelfstandig.Wethouder en tevens loco burgemeester Jouke Spoelstra kwam het echtpaar met dit feit feliciteren. Een ‘Frysk’ presentje nam hij mee.Onder genot van heerlijke koffie en taart kwamen de gesprekken los.Het echtpaar leerde elkaar kennen in Augustinusga tijdens het dorpsfeest en ze trouwden op 15 april 1954 in Achtkarspelen. Op hun trouwdag was het koud vertelde Mevr. Haagsma ‘hoed is it wol moai waar, toen net’ 
Mevr. Haagsma werkte eerst in de huishouding bij een familie en later in een supermarkt. Werken in die supermarkt vond ze veel mooier werk. Dhr. Haagsma was lasser en dat heeft hij ruim 20 jaar gedaan. Later ging hij bij Taxi Waaksma werken. Meneer maakt (maakte) in zijn vrije tijd prachtig houtsnij werk. De houtwerk van de klok in de kamer had hij helemaal zelf gemaakt. Ook een aantal van hout gesneden dieren stonden prominent in de kamer. Ook te tafel voor in de kamer was prachtig uit hout gesneden ‘die hawwe we kocht hjer …’ 

De loco burgemeerster werd ‘ongedwongen’ ontvangen ‘we hawwe net iens skuon oan’ het was helemaal niet erg, lekker warme ‘Spaanse sloffen’ zijn toch ook goed ?

Na een tijdelijke woning woonde het echtpaar 40 jaar aan de Dijkswal in Drogeham en nu alweer 5 jaar (wat kleiner) aan de Slotstraat in een mooi appartement op de begane grond. Eigenlijk doen ze alles nog zelf, boodschappen doen en eten koken bijvoorbeeld. De tuin was wat lastiger, zeker de grote heg ‘dan belje we de gemeente’ en die heren snoeiden dan de heg die bij een openbare stoep langs loopt.Ze waren blij met deze woning, een prachtig uitzicht, niet te druk maar wel de gezelligheid.Die gezelligheid kwam ook van de buren, allemaal leuke mensen aldus Dhr. Haagsma. Zeker die ene overbuurman, de loco burgemeester dus ……. 65 jaar getrouwd mogen zijn, het is niet veel gegeven, dit echtpaar dus wel en ze genieten nog elke dag !!

Jan Kamminga