10
vr, juli
6 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws

EASTERMAR - Fryske tradysje fan de Fryske Boerepream, de BM en de Wierumer Aek WL19 herleeft op de Burgumer Mar tijdens watersportevenement in Eastermar van 17 t/m 19 mei 2019. Watersportvereniging Tusken Mar en Leyen organiseert zaterdag 18 mei de Prolooch Sylseizoen 2019 Fryske Boerenpream. Publiek kan gratis mee de mar op naar het wedstrijdwater. Zondag 19 mei kan iedereen deelnemen aan workshops zeilen, kanovaren, suppen en windsurfen.

Fryske Boerepream
Fryske boeren vervoerden in de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw koeien, melkbussen, paarden, groenten, fruit, aardappelen, bieten, mest etc. per pream. Ook door skûtsjeschippers aangevoerde goederen, zoals tuf of terpaarde, werden door de kleinere pramen naar het achterland vervoerd. De pream was zogezegd de pakezel van Fryslân; waar de skûtsjes niet konden komen daar kwamen de preamen. Maar ook de timmerman vervoerde zijn materiaal per pream. De eenvoudige, sobere preamen werden gebouwd als ‘tussendoor-klus’ als de scheepswerf geen opdracht had voor het bouwen van een skûtsje. Ze werden niet geregistreerd en daarom is er ook weinig van beschreven. Ze verschillen allemaal van elkaar, mede afhankelijk van waarvoor ze gebruikt werden. De meeste oorspronkelijke houten boerepreamen zijn verloren gegaan. De latere ijzeren geklonken exemplaren worden tegenwoordig gebruikt als wedstrijdschip. Dit is begrijpelijk als je bedenkt dat de pream verrassend snel en eenvoudig zeilt. Wist u trouwens dat je op een skûtsje en in een pream zeilt?

Zeilwedstrijden met preamen en BM-ers zaterdag 18 mei Burgumer Mar
Een nieuwe traditie is geboren: het Fryske Boerepream wedstrydsilen, dat zich mag verheugen in toenemende belangstelling van zeilers én publiek. Om de originaliteit van de oude preamen te behouden, heeft Vereniging de Fryske Boerepream (DFB) 75 klassenvoorschriften voor het huidige wedstrijdzeilen opgesteld. DFB organiseert jaarlijks de Competitie Fryske Boerepreamsilen, waaraan ook nieuw gebouwde preamen meedoen van de eenheidsklasse nije pream (van Vereniging De Nije Sylpream). De nije pream is ontworpen toen door toenemende populariteit van het preamsilen geen oude preamen meer te koop waren.
Watersportvereniging Tusken Mar en Leyen uit Eastermar organiseert zaterdag 18 mei de Prolooch Sylseizoen 2019 Fryske Boerenpream, waaraan ook de klasse nije preamen deelneemt.
Ook worden zeilwedstrijden van de klasse BM-er gevaren, met BM-ers en leden van de Bergumermeerclub.
De BM-er, vernoemd naar thuiswater de Burgumer Mar, is 91 jaar geleden ontworpen door de Burgumer kapper Hendrik Bulthuis. Bulthuis luidde met zijn voor slechts 100 gulden te kopen bouwpakket van deze open zeilboot, het tijdperk in van de ‘watersport voor de gewone man’. Tot die tijd was zeilen een vrijetijdsbesteding die slechts was weggelegd voor de enkeling die zich een dure zeilboot kon veroorloven.

Tijdschema en locatie
- 9:30 uur palaver gebouw De Komerk, Snakkerbuorren 1 te Eastermar
- 10:30 / 10:40 uur start eerste wedstrijd preamen resp. BM-ers
- 13:30 / 13:40 uur tweede wedstrijd preamen resp. BM-ers
- 14:50 uur derde wedstrijd preamen
- +/-17:00 uur prijsuitreiking op De Komerk.

Publiek gratis meevaren /vers gebakken vis/ captainsdiner
Het publiek kan gratis op het skûtsje van Eastermar of op een motorpream meevaren naar het wedstrijdwater op de Burgumer Mar. Skûtsje en pream vertrekken vanaf De Komerk om 10:00 uur, 13:00 uur en 14:30 uur. Tijdig in de haven melden bij de schipper van de motorpream of het skûtsje.
De hele dag is volop vers gebakken vis van beroepsvisser Jan de Vries te koop vanaf de replica van de Wierumer Aek WL19 De Drie Gebroeders. De originele Aek is vergaan tijdens de vissersramp van 1883 bij Paesens Moddergat. Op De Komerk is een hapje en een drankje te koop.
Vanaf 18:00 uur is het captains diner met muziek voor bemanning en vrijwilligers ook toegankelijk voor toeschouwers en anderen. U kunt zich daarvoor vóór 12 mei opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kosten € 15,- p.p.

Scholenwatersportdag vrijdag 17 mei bij Paviljoen De Leyen
De zeilwedstrijden worden voorafgegaan door de Scholenwatersportdag. Vrijdag 17 mei organiseert WSV Tusken Mar en Leyen tussen 9:00 en 15:00 uur voor 102 basisschoolkinderen uit Eastermar en Burgum meezeilen in pramen & BM-ers, kanovaren, zelf zeilen in Optimisten en walactiviteiten zoals touwtrekken, spijkers slaan, fok hijsen, polsstokspringen. Publiek is welkom.
Workshops zeilen, kanovaren, suppen, windsurfen zondag 19 mei bij Paviljoen De Leyen
WSV Tusken Mar en Leyen organiseert zondagmiddag 19 mei vanaf Paviljoen De Leyen (Bildreed 3, Rottevalle) de Open dag van de Watersport, die toegankelijk is voor iedereen. Een workshop zeilen, kanovaren, suppen of windsurfen duurt een uur en kost slechts € 2,00. Aanmelden voor een of meer workshops kan op de dag zelf vanaf 13:00 uur bij De Leyen. Voor de veiligheid is een zwemdiploma verplicht, of anders een zwemvest dat gratis ter beschikking wordt gesteld. WSV Tusken Mar en Leyen wil graag iedereen gelegenheid geven te genieten van de watersport. Daarom kunnen kinderen en volwassenen van alle leeftijden meedoen, met en zonder ervaring, leden en niet leden van de watersportvereniging uit Eastermar.
Klik hier voor een film over het zeilevenement van vorig jaar.

Advertentie