19
di, nov
2 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Nieuws
BURGUM - VAKwerk Burgum is ondertussen, bij kunstenaars en publiek, goed bekend. Aanstaande zondagmiddag 12 mei, is om 15 uur de opening van weer een nieuwe expositie met als titel: ‘Vrouwenwerk’. Van 6 kunstenaars is er zeer divers werk te zien. Het werk van de 3 organiserende zussen, Hanneke, Tineke en Joke is er ook te zien. Na de opening een speciaal VAKwerk project, het beschilderen van meerdere oude Engelse draagbaren voor Stichting Kalpitiya. Ook is er de gelegenheid om met de kunstenaars in gesprek te gaan. Een hapje en drankje is aanwezig.


Al bij een flink aantal openingen was ik aanwezig en eigenlijk elke keer weer verbaasd over de diversiteit van wat er allemaal te zien is geweest, echt heel divers.De opening op zondag 12 mei is op meerdere vlakken divers en bijzonder. Centraal in de expositie ruimte staat de ‘Kunstkar’ en worden schilderijen hangende kunstwerken waar je langs kunt lopen tussen boomstammen en takken. Je kunt je echt verwonderen van wat er gebeurt als je van het geijkte pad afwijkt en schilderijen eens anders laat zien. 

Deze opening is ook bijzonder omdat er gelijk na de opening kunstenaars beginnen met een nieuw VAKwerk project, het beschilderen van oude Engelse draagbaren.Zo rond 16.30 uur begint dit speciale VAKwerk project, 8 kunstenaars gaan dan ‘live’ ieder een oude Engelse draagbaar beschilderen. Op 7 juli worden deze, samen met andere werken, per opbod verkocht. Het opgebrachte geld wordt overgemaakt aan stichting Kalpitiya. Deze stichting doet kleinschalige projecten in Sri Lanka op het gebied van scholing en welzijn van kinderen.

Op 7 juli bij de opening van de volgende expositie volgt dan een veiling waar de kunstzinnige draagbaren en ook een aantal andere werken, per opbod verkocht gaan worden. Arjen de Boer de presentator van Omrop Fryslân zal dit samen doen met zijn goede vriend Stefan Ket.De opbrengst is voor 100% voor Stichting Kalpitiya.

De kunstenaars die ‘live’ gaan schilderen zijn; Jelle Schotanus uit Beetsterzwaag, Jan van der Meulen uit Burgum, Brenda van der Zee uit Westhoek, Gerard Smit uit Leeuwarden, Albert Schaafsma uit Oenkerk, Anne van Dalen ook uit Leeuwarden, Gerke Procee uit Buitenpost, Joke Ket uit Hurdegaryp en ze doen geheel belangeloos mee. De kunstenaars hebben de vrije hand in het beschilderen van de draagbaren.

De actie is bedoeld om ‘drop-outs’ weer naar school te krijgen. Deze kinderen hangen op straat om, krijgen geen onderwijs, kunnen niet lezen, schrijven of rekenen. Het enige wat ze  doen is met een stuk hout en bal cricket spelen. Dé sport in Sri Lanka.Met de opbrengst van de veiling wil de Stichting een begin maken om onderwijs en de cricketsport samen te brengen en de kinderen te motiveren om naar school te gaan. Na de afschuwelijke aanslagen met Pasen zijn ze bij de stichting van mening dat ook daar waarschijnlijk hulp nodig is. De chaos in Sri Lanka is echter nog groot en geeft geen duidelijk beeld van wat nodig is. Jan Kuipers, woonachtig in Kalpitiya en Lal de Silva woonachtig in Negombo gaan  zich beraden wat te doen valt.

Hoewel Joke en Anne Ket duidelijk aangaven dat niet zij maar stichting Kalpitiya in de belangstelling mag/moet staan is een nobel en mooi streven. De stichting doet echt goed werk in Sri Lanka. Maar dit echtpaar verdiend ook de nodige waardering én aandacht omdat ze al vele jaren goed werk in Sri Lanka doen. Ook u kunt uw waardering uiten door bijvoorbeeld op 7 juli rond 15 uur naar die veiling te komen en mee te bieden. U vind VAKwerk Burgum aan de Tsjibbe Geartsstrjitte 3 tegenover de hema. Voor meer informatie over deze stichting kijk op www.kalpitiya.nl

Jan Kamminga