10
vr, juli
6 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
SUWALD - Op initiatief van Zonnepont Schakeldiep, Dorpsbelangen Suwâld en Recreatie Trefpunt Suwâld is zaterdagmiddag een prachtige foto expositie geopend door Suwâld’s beroepsvisser Jappie Spijkstra en de fotograaf van de foto’s Henk Kloosterman uit Burgum. De prachtige foto’s van de  Birmese visser, Shan Yo, zijn tot eind september te zien en staan langs het Boskerpaad, het laatste stukje weg vlak voor zonnepont Schalkediep en de kiosk. Erg mooie foto's die het bekijken zeker waard zijn.


Gezellig druk, de eerste indruk als ik arriveer bij de kiosk van Zonnepont Schalkediep. Een aantal personen staan heerlijk in het zonnetje te wachten op wat gaat komen.Ik was daar uitgenodigd om de opening van een prachtige foto expositie met foto’s gemaakt door Henk Kloosterman bij te wonen.De werkelijke opening van de expositie van de foto’s moest heel kort uitgesteld worden, de maker van de foto’s en de lokale beroepsvisser Jappie Spijkstra waren nog onderweg. Er werden vanaf de pont op het Prinses Margriet kanaal nog een aantal foto’s gemaakt door een collega fotograaf / verslaggever. Deze foto’s werden gemaakt met beide heren in de vissersboot van Jappie.

Als de beide heren dan aan de wal staan heeft Henk de hele grote foto in zijn hand waar kort daarvoor de foto’s op het water van waren gemaakt. De openingshandeling was het ophangen van deze foto. De foto kreeg een prachtige prominente plaats op de zijmuur van de kiosk. Ik heb het niet opgemeten maar zo rond de 2 x 3 meter groot zal deze foto zijn. En …. een erg mooie foto.

Henk Kloosterman ging ook nog vertellen hoe en waar hij deze foto’s maakte. Hij ontmoete de ‘dansende visser’ Shan Yo op het Inlemeer in Myanmar (ook Birma genoemd) en er kwam een goed gesprek maar de visser had niets gevangen. Op de vraag ‘hoe vis jij’ kreeg Kloosterman een mooie uitleg. De vissers op het Inlemeer vissen met een korf lijkend op een kegel en als de vissers dan een vis zien gooien ze de korf ‘over’ die vissen.Op de onderstaande foto’s is die korf wel te zien.Let dan ook op het bootje waarop de visser op staat, erg wankel. De vissers staan eigenlijk met één been op de boot en met het andere been peddelen en sturen ze het bootje vooruit. Met de handen voor het evenwicht en om de korf in hat water te gooien.

Fietst of loopt u naar de pont in Suwâld dan zijn de foto’s niet te missen, aan het einde van het Boskerpaad ter hoogte van de kiosk staan de foto’s. Die prachtige hele grote foto aan de muur van de kiosk en de kant van het grasveld waar de campers staan  nog een 12-tal foto’sOok aan de waterkant bij de fietsenstalling staan er nog een aantal. Het is zeker de moeite waard om de foto’s eens te bekijken.    

Jan Kamminga

Advertentie