03
vr, juli
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
BURGUM - Eigenlijk was het zondagmiddag twee voor de prijs van één bij VAKwerk Burgum. De opening van een nieuwe expositie die als titel ‘Vrouwenwerk’ heeft. Maar ook was het de start van de actie voor stichting Kalpytia, een aantal kunstenaars begonnen met het beschilderen van een oude Engelse draagbaar die op 7 juli worden geveild. In de expositie ruimte zeer divers werk gemaakt door 9 vrouwen. Het meest opvallend ? de Kunstkar die centraal in de expositie ruimte was opgesteld.


Ik schreef het de vorige keer ook, het word steeds drukker bij een opening van weer een expositie bij VAKwerk Burgum.  Binnenkomen was al erg leuk, natuurlijk herkenning bij een aantal  kunstenaars met opmerkingen als ‘mooi dat je er weer bent Jan’ en publiek wat vaker aanwezig is die je ook herkennen. Eéntje maakte een prachtige fout met zijn opmerking ‘Daar is de kunst kenner van Kanaal 30 weer’ Heb het maar even uitgelegd, ben niet echt kunstkenner maar kan het werk zeker waarderen. Eerlijk is eerlijk ook ik denk wel eens ‘da’s mooi’ maar ook is er wel eens iets waarvan ik denk ‘als de kunstenaar het maar mooi vindt’ niet mijn smaak dus.Ook mooi was dat er bij de ingang een prachtig welkom was in de vorm van viool muziek van Marcel Prins.

Het officiële gedeelte voor de opening was ‘lekker kort’ deze keer aangekondigd door Hanneke Brugman en eigenlijk noemde ze na het welkom alleen maar de namen van de allemaal vrouwelijke kunstenaars. Deze vrouwen zijn ; Tessa Wijdeveld, Teresa Takes, Minny v/d Vlugt, Joke Schepers, Dineke Prins en Anne van Dalen. Het werk was de Duzzz dames, Joke Ket, Hanneke Brugman en Tineke Brugman is natuurlijk ook aanwezig. Ook een opdracht voor de bezoekers gaf ze mee ‘loop naar de kunstenaars en vraag ze wat je zou willen’ het werd veel gedaan.

Ook nu was er weer zeer divers werk opgesteld. Prachtige tassen, kleurrijk schilderwerk, glas, keramiek en nog meer is deze keer te zien. Niets vergeten ? Ja eigenlijk wel want in het midden is een expositie op zich gemaakt. Rondom De kunstkar hangen schilderijen aan het plafond, liggen er schilderijen bijna op de vloer en groeien de bomen ook uit het plafond. Erg mooi om te ervaren hoe kunst kijken op een andere manier is. Buiten de gewoonlijke paden is het toch anders om zo kunst te bekijken, blijft dat het wel erg mooi is.Er werd tijd gegeven om de kunstenaars ‘het hemd van het lijf te vragen’ en om al het werk te bekijken. Dit alles om richting ‘het hoofd gerecht’ te gaan (zeker voor mij) 

Bij het ‘tweede deel’ was het eerst één van de kunstenaars die het organiserende trio dames bedankte.  Hanneke, Joke en Tineke werden zeer terecht in het zonnetje gezet. Ze refereerde ook aan kosten om te exposeren in galeries, aan ‘het rollen van het geld in de kunst wereld’ en het feit dat het bij VAKwerk geheel vrij van kosten was. Het applaus was welgemeend ! 

In het ‘depot’ van de expositie ruimte stonden oude Engelse draagbaren opgesteld die Jelle Schotanus, Jan van der Meulen, Brenda van der Zee, Gerard Smit, Albert Schaafsma, Anne van Dalen, Gerke Procee en Joke Ket gingen beschilderen op eigen (eigenwijze) manier.Het mooie ? ze doen het ook nog geheel belangeloos.Deze draagbaren worden op 7 juli geveild als er weer een nieuwe expositie geopend gaat worden. De opbrengst is voor de stichting Kalpitiya  ( www.kalpitiya.nl )Het volgende stukje tekst heb ik even gekopieerd van een eerder bericht over deze stichting.

De actie is bedoeld om ‘drop-outs’ weer naar school te krijgen. Deze kinderen hangen op straat om, krijgen geen onderwijs, kunnen niet lezen, schrijven of rekenen. Het enige wat ze  doen is met een stuk hout en bal cricket spelen. Dé sport in Sri Lanka.Met de opbrengst van de veiling wil de Stichting een begin maken om onderwijs en de cricketsport samen te brengen en de kinderen te motiveren om naar school te gaan. Na de afschuwelijke aanslagen met Pasen zijn ze bij de stichting van mening dat ook daar waarschijnlijk hulp nodig is. De chaos in Sri Lanka is echter nog groot en geeft geen duidelijk beeld van wat nodig is. Jan Kuipers, woonachtig in Kalpitiya en Lal de Silva woonachtig in Negombo gaan  zich beraden wat te doen valt.

De kunstenaars gingen gelijk bezig en de gedrevenheid, verf en energie ‘spatte er vanaf’. 8 Dezelfde draagbaren veranderden per minuut. De één kleurrijk de andere ingetogen en zelfs een gedicht verscheen op één van de draagbaren. Natuurlijk waren de draagbaren nog niet klaar, hoe het uiteindelijk gaat worden is ook voor mij een verrassing. Het meest opvallend de manier van werken. Met een injectie spuit werd verf op de draagbaar gedaan en zelfs met ‘de blote handen’ overigens ook kwasten werden gebruikt.Ook hier muzikale motivatie voor de kunstenaars en de bezoekers, Erik de Boer speelde op zijn accordeon Een aantal foto’s onder dit bericht laten het u zien van wat er zondagmiddag al gedaan was.

Bij deze dan ook alvast de uitnodiging om op 7 juli naar VAKwerk in Burgum aan de Tsjibbe Geartsstrjitte 3 (tegenover de Hema) te komen. Vanaf 15 uur is eerst de opening en daarna de veiling van de draagbaren maar ook van ander vakwerk wat door een aantal kunstenaars is gemaakt.De presentatie is dan in handen van Arjen de Boer, de presentator bij Omrop Fryslân. De kunstwerken worden getoond door Stefan Ket.  

Natuurlijk ook nu de mogelijkheid om al het moois te gaan bekijken. Op woensdagmiddag van  13 tot 17 uur en op vrijdag en zaterdag van 11 tot 17 uur bent u meer dan welkom. Er zijn tijdens de openingsuren altijd kunstenaars aanwezig om voor u alle mogelijke vragen te beantwoorden. 

Jan Kamminga

Advertentie