Advertentie:

Nieuws
SUWÂLD - Stifting ‘Kom mar op!’ toaniel yn Suwâld organiseert jaarlijks haar toneel avonden. Dit (winter) seizoen ook ‘Kom mar op!’ jong. Aanstaande zaterdag staat na maanden oefenen ‘jong’ op het toneel in De Suderfinne. De jongste kinderen spelen het korte maar erg mooie ‘La Bella Italia’ een restaurant waar spannende dingen gebeuren. De wat oudere jeugd speelt ‘Romeo & Julia. Wel met een apart ‘sausje’.  Maandagavond hadden ze de generale repetitie die onder regie van Grytha Visser prima verliep. Zaterdag zijn er 2 uitvoeringen, 14.30 en 19.30 uur.


Toneel in Suwâld, al jaren in De Suderfinne en elk jaar weer mooi. Dit jaar of dit seizoen ook de jeugd uit Suwâld op de planken. De jongste groep speelt ‘La Bella Italia’ de locatie is zeer goed gekozen, niet in de grote zaal van De Suderfinne maar in de bar achter deze zaal. De bar is nu de toneelzaal en tevens podium. De ontvangst van het publiek is al geweldig, er werd gelijk bij binnenkomst ‘champagne’ geserveerd.

Nee, veel meer verklappen doe ik natuurlijk niet maar er gaat op het toneel veel mis maar per saldo ook heel veel goed in het verhaal. Wat zeker goed gaat is het spelen van deze kinderen, enthousiast, gedreven en ook een beetje spannend. Spannend wat betreft de uitvoering van zaterdag maar ook het verhaal, 2 boeven met pistolen …… zelfs in Suwâld…..

De ouderen kinderen spelen Romeo en Julia. Regisseuse Grytha Visser liet en laat ze ‘gewoon’ hét toneelstuk van William Shakespeare uitvoeren. Romeo en Julia. Ja, de echte kus maar ook de andijvie komen voorbij. In Suwâld kan het. Deze uitvoering is gewoon mooier dan het origineel, eigentijds, verrassend en toch zou Shakespeare het geschreven kunnen hebben.
Natuurlijk komt het goed maar in ruim 25 minuten gebeurde er heel veel. Wat precies kunt u aanstaande zaterdag zien.

Tijdens deze generale repetitie ging het ‘hier en daar’ niet helemaal goed. Ook een aantal spelers kon door omstandigheden niet bij deze generale repetitie aanwezig zijn. Maar ……. een slechte generale is natuurlijk dé opmaat voor een meer dan perfecte uitvoering.

Hoewel deze voorstelling waarschijnlijk veel ‘omsittend laach’ als publiek zal hebben kunt u er natuurlijk ook naar toe. Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kunt u reserveren.
Bellen met Petra kan ook en is waarschijnlijk sneller, 0511 43 23 55 is haar nummer. Doe het snel want vol is echt vol.

Aanstaande zaterdag is de techniek in handen van Tjalling Wouda. Ilse Zwart is de regie assistente en ‘ynstekster’. Maar ook Annemieke, Froukje, Sjoukje en Doetie werken mee, met en aan schmink en kleding.

Regisseuse Gryta Visser ken ik als een zeer gedreven regisseuse, een tijdje terug tijdens de openingsactiviteiten van De Centrale As bij ‘De Passant’ was ze de regisseur op de locatie Suwâld maar ook de regisseur van de gidsen in de bussen, ik had de eer om één van die gidsen te mogen zijn. Ook voor ons was ze streng doch zeer rechtvaardig.

Ook maandagavond zag ik Grytha weer heerlijk gedreven, oprecht en heerlijk gepassioneerd richting de kinderen, mooie aanwijzingen als het net even fout ging. Als het kon ook zeker complimentjes naar die zelfde kinderen, die complimenten overheersten. Het was dan ook (nu al) prachtig.

Jan Kamminga

Advertenties
Advertentie