31
zo, juni
5 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
TYTSJERK - Een flinke stoet versierde wagens, maar ook versierde  fietsen en zelfs ‘echte’ agenten op feestelijke politie fietsen reden vrijdagmorgen en zaterdagmiddag door Tytsjerk. Het was één van de hoogtepunten van een prachtige feestweek in het dorp. Een flink aantal prachtige wagens in de optocht, met oog voor detail gebouwd én versierd. Ook veel kinderen met prachtige kleding op de karren. Zaterdag werd de rit nog eens over gedaan met nog meer publiek langs de route.


Dorpsfeesten, veel dorpen hebben ze eens per jaar of eens per 2 jaar. Zo ook in Tytsjerk en daar was het afgelopen week onder eigenlijk prima omstandigheden feest. Een zeer uitgebreid programma met op vrijdag en zaterdag de toertocht van versierde wagen en meer door het dorp.Langs de route een flink aantal toeschouwers die ‘van heinde en ver kwamen’. Zelfs een wat ouder echtpaar uit Hellevoetsluis die al fietsend door Fryslân trokken. Ze hadden de nacht doorgebracht in Dokkum en waren nu onderweg richting Suwâld om daar met het pontje over te steken op het PM kanaal om dan naar Earnewâld te fietsen waar ze weer gingen  overnachten. De man zei het mooi ‘per ongeluk hier langs fietsen en dan dit als verrassing mee krijgen’ ze vonden het prachtig.

Een flink aantal versierden wagens met prachtige tafereeltjes en vaak kinderen maar ook volwassenen ‘aan boord’ Prachtige zeer diverse thema’s die varieerden tussen Chinees, party, circus en nog veel meer daar tussen in. De achterste wagens lieten een spoor van geluid en zeker schuim achter, op de achterste wagen een schuimkanon welke regelmatig de hele weg achter de optocht van een flinke schuimlaag voorzag.

Om nu alle wagens en de anderen in deze prachtige stoet te beschrijven is niet noodzakelijk, bekijk de foto’s onder dit bericht en besef dat de bouwploegen echt maanden werk hebben gehad om deze prachtige creaties te bouwen. Maanden bouwen, het klopt maar daarvoor al bedenken welk thema, hoe te bouwen en dan later ook nog kleding regelen voor de artiesten op de karren.

Een prachtige week met heel veel mooie onderdelen, of deze optocht de leukste was weet ik niet maar persoonlijk denk ik het eigenlijk wel. Veel tijd, liefde, geduld en plezier had het opgeleverd. Zeker tijdens het bedenken en bouwen van de wagens en dat plezier kwam zeker tot uiting bij de prachtig route van de van de wagens door het dorp.

Jan Kamminga 

Advertentie