06
ma, juli
6 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
HURDEGARYP - Jammer was woensdagmiddag eigenlijk dé conclusie van de buitenspeeldag op het Bolle veldje in Hurdegaryp. Dit altijd prachtige evenement viel deze keer letterlijk én figuurlijk in het water. Er waren redelijk veel kinderen zo kort na aanvang maar toen ging het regenen en dit weerhield veel kinderen om later nog te komen. Springkussens, een grote stormbaan, een spectaculaire ballenbak en de buikschuif baan ze bleven bijna leeg. Erg jammer want buitenspelen voor de kinderen is toch veel leuker ……..  maar die regen was echt de spelbreker.


Een soort thuiswedstrijd voor mij, ruim 150 meter achter ons huis is het Bolle veldje en daar is elk jaar weer de (Nationale) buitenspeeldag van Hurdegaryp. Mevrouw Maria, de drijvende kracht achter dit evenement, had het samen met nog een aantal personen het weer goed geregeld. Een aantal ‘opblaas speel objecten’ en een prachtige ballenbak kar stonden aan het begin van de middag klaar om heel veel kinderen te ontvangen. Kinderen die in voorgaande edities in grote getale naar het veldje kwamen.Nu waren er om 13.30 uur afgelopen woensdagmiddag gelijk aan het begin al een flink aantal kinderen maar uit de ervaring van vorige edities wist ik, maar Maria ook, dat er iets later veel meer kinderen  zouden komen. Ik was er al een aantal keer geweest en meestal waren er wel rond de 150 kinderen heerlijk buiten aan het spelen.

Helaas waren de weersvoorspellingen op deze 2e woensdag van juni, de Nationale buitenspeeldag, iets minder positief omdat er aan het einde van de middag regen zou komen. Uiteraard was ruim vooraf alles georganiseerd en het weer op die dag is dan net niet te organiseren.Aan het einde van de woensdagochtend was alles klaar gezet om heel veel kinderen te ontvangen.Zonder ‘grande opening’ gingen zo rond 13.30 uur de eerste kinderen enthousiast aan het spelen, de stormbaan kon op grote belangstelling rekenen. De buikschuif baan, heerlijk nat,  ingezeept en dus erg glad was al gelijk druk, een korte wachtrij ontstond gelijk.De ballenbak kar kon ook op grote belangstelling rekenen. Per saldo een prachtig begin.

Ook veel belangstelling, zeker bij de aanwezige ouders, hadden de donkere wolken die boven Hurdegaryp ontstonden. ‘Der komt wetter oan’ hoorde ik meerdere keren. Helaas hadden deze weer voorspellende ouders gelijk, de buitenspeeldag was nog geen half uur onderweg toen ook ik de eerste druppels voelde. Op de buikschuif baan gingen de kinderen gewoon door, daar waren ze toch al nat door het op de baan gesproeide water.De eerste druppeltjes veranderden snel in een echte regenbui en paraplu’s kwamen tevoorschijn. De opgestelde speel toestellen raakten leeg.‘It is mar een koarte bui’ hoorde ik, de beelden op de regenradar van meerdere telefoons bevestigden het helaas niet. Een korte bui werd het wel als je 2 uur niet lang vind, maar die 2 uren waren nu net de tijd dat die kinderen daar konden en mochten spelen.

Er kwamen nog wel een paar kinderen maar er gingen al meer naar huis. En wees eerlijk eigenlijk is het ook niet leuk, nat en koud worden is per saldo niet een ideale omstandigheid om te komen spelen.Al ruim voor de geplande eindtijd waren de kinderen bijna allemaal weg, alleen in de ‘overdekte’ ballenbak kar speelden (met heel veel lol) nog wat kinderen.

Hoe door een regenbui alles ‘verpest’ werd realiseerden sommige kinderen zich misschien niet maar eigenlijk was deze uitvoering van de Hurdegaryper buitenspeeldag wel ‘mislukt’ Natuurlijk was het goed geregeld en aan heel veel dingen was gedacht. Die regen was deze uitvoering van de buitenspeeldag echt de grote spelbreker. Ik weet zeker dat Maria het volgend jaar weer gaat organiseren, misschien wel groter met nog meer speel objecten.Als het dan ‘normaal’ zonnig en lekker weer is kom ik gewoon weer langs om foto’s van spelende en lachende kinderen te maken om later dan een verslagje schrijven met zonnige foto’s er bij.Het is voor de kinderen natuurlijk veel leuker om onder die omstandigheden buiten te spelen.

Was de regen nu spelbreker bij de buitenspeeldag ? Ja eigenlijk wel maar er komen natuurlijk nog prachtige zonnige dagen aan dat de kinderen gewoon buiten kunnen spelen. En buiten spelen is prachtig !!

Jan Kamminga

Advertentie