06
ma, juli
6 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
BURGUM - Veel frisse kleuren en dus mooi ‘zomers’ werk bij de opening van weer een nieuwe expositie waar meerdere kunstenaars zeer divers werk hebben uitgestald. Keramiek, schilderijen en o.a. prachtig glaswerk is er te koop én tentoongesteld. Ook was er een veiling voor stichting Kalpitiya, een stichting die in Sri Lanka onder kansarme jeugd veel goed werk doet. Er werden oude Engelse draagbaren beschilderd die per opbod verkocht werden. Ook een aantal items door andere kunstenaars waren ingebracht kwamen onder de hamer.


Hoe vaak in nu bij een opening van VAKwerk Burgum ben geweest weet ik eigenlijk niet meer. Normaal ‘gewoon’ een opening waar na korte toespraakjes de kunstenaar vertellen over hen werk en werkwijze, deze keer eigenlijk niets anders. Binnen 15 minuten was alles geregeld en hadden de ruim 50 aanwezigen alle tijd om het moois te bekijken en de kunstenaars vragen te stellen over hun werk.Natuurlijk was ook deze keer naast de prachtige accordeon muziek van Erik de Boer een  hapje en drankje weer uitstekend geregeld en het werd dan ook onder genot van dat hapje,  drankje en de muziek erg gezellig.

Meestal, nee altijd blijven de bezoekers dan nog even en na verloop van tijd gaat ‘men’ naar huis. Deze keer echter niet omdat er nog iets zeer speciaals was. De veiling voor stichting Kalpitiya waar 10 Engelse draagbaren werden geveild die geheel belangeloos waren beschilderd.Ook een aantal schilderijen en andere kunstwerken waren beschikbaar gesteld om geveild te worden.Als dan tegen 16 uur iedereen er klaar voor is begint de veiling die gepresenteerd werd door een top duo. Arjen de Boer, de presentator van Omrop Fryslân nam het serieuze deel voor zijn rekening en presenteerde de werken en gaf een korte uitleg over het werk. Stefan Ket probeerde zoveel mogelijk geld uit de beurzen van de bezoekers te krijgen. Al lachend melde hij het zo aan de bezoekers. Maar omdat het per opbod was mochten de bezoekers natuurlijk zelf bepalen of ze wel of niet gingen bieden. Hij deed het ogenschijnlijk erg gemakkelijk. U heb het vast wel een ergens gehoord en of gezien, heel snel pratend om het laatste bod te herhalen en het nieuwe bedrag te noemen, Stefan deed het echt geweldig.Er was een start bedrag bepaald en na de uitleg van Arjen begon Stefan de bezoekers aan te moedigen om vooral maar te bieden. De eerste draagbaar werd verkocht voor het start bedrag en een bescheiden applaus volgde.

Vooraf was al een beetje bekend dat de 3e draagbaar die geveild zou worden wel een voor spektakel zou kunnen zorgen. Er waren meerdere potentiele kopers die juist die draagbaar wilden kopen. Na het begin bod gingen meerdere handen omhoog, Stefan was op sommige momenten het overzicht bijna kwijt. Er bleven 2 personen bieden. Beide ‘wilden’ ze het kunstwerk. Om en om kwam er steeds 5 euro bij en uiteindelijk bleef het bedrag steken bij iets meer dan 4 keer het start bod. De mevrouw die de nieuwe eigenaresse werd was zichtbaar blij. ‘We hebben een grote kamer en zelfs 2 muren waar dit werk zou kunnen hangen’ dit sprak ze uit met een brede lach, ze was er erg blij mee.Verliezers zijn er natuurlijk niet maar voor de andere bieder was het bedrag net even te hoog blijkbaar. Het ‘verlies’ werd geaccepteerd maar ook hier een lach op het gezicht maar met een iets andere gezichtsuitdrukking
Na de 10 draagbaren, een paar werden niet verkocht omdat ze het starbedrag en zelfs nog iets lager niet haalden, waren er andere werken die geveild werden.

Een aantal schilderijen, keramiek en o.a. een ‘schilderij’ van wol. De start bedragen waren soms iets lager maar er werd wel mooi geboden. Ook hier een aantal werken die niet verkocht werden, het start bod en zelfs weer iets lager werd niet gehaald.Zelf mocht ik, in opdracht, ook mee bieden op een tekening. Een tekening met echt duizenden minuscule stipjes en streepjes. Ik heb in een eerder verslag over VAKwerk Burgum al eens geschreven over de kunstenaar die deze werken maakt. Met alleen stipjes en streepjes maakt deze kunstenaar met ‘engelen geduld’ echt super gedetailleerde tekeningen. En ….. allemaal erg, erg mooi. Ik had afspraken gemaakt tot wel bedrag ik mocht gaan en dat bedrag werd niet eens gehaald. Ik was blij met de aankoop maar mooier was en is dat de nieuwe eigenaresse niet meer naar buiten hoeft om haar pand daar te bekijken, alle details staan op die tekening. Onderstaand de foto van dit werk, u herkent het vast en zeker.

Het eindbedrag voor Stichting Kalpitiya was een erg mooi bedrag, hoeveel het was is eigenlijk helemaal niet belangrijk maar voor dat geld kunnen ze daar in Sri Lanka erg goed en veel werk doen om de kansarme kinderen een betere toekomst te bieden.Check de website maar eens;  www.kalpitiya.nl 
Natuurlijk ook voor u de mogelijkheid om al het moois te gaan bekijken. Op woensdagmiddag van  13 tot 17 uur en op vrijdag en zaterdag van 11 tot 17 uur bent u meer dan welkom. Ook op de eerste zondag van de maand is VAKwerk ook geopend. Er zijn tijdens de openingsuren altijd kunstenaars aanwezig om voor u alle mogelijke vragen te beantwoorden. VAKwerk Burgum vind u aan de Tsjibbe Geartsstrjitte 3 in Burgum, tegenover de Hema

Jan Kamminga 

Advertentie