Volg ons:       Nu live:

Nieuws
SUMAR - Sjonge mei Gryt wil in dit geval zeggen 'sjonge me Gryt Wiersma. Voor de goede orde: Griet Wiersma zingt haar bekende repertoire en de aanwezigen in de feesttent zingen, als ze daar zin in hebben mee. Alles kan in zo'n matinee, er kan zelfs koffie gedronken worden of iets anders, je kunt zelfs een praatje makem met je buurvrouw of -man, maar de meeste teoeschouwers komen toch voor de liedjes van Griet, heerlijk relaxte muziek, 'noflike lietsjes' waarnaar het ontspannen luisteren in meezingen mag dus ook.


Entertainen is ook een vak
De traditie wil dat de vrijdagochtend van het dorpsfeest in Sumar gereserveerd wordt voor een ‘matinee in de tent’. In de praktijk betekent dat een optreden van een zanger of zangeres en in dit geval is het Griet Wiersma die het publiek, met een hoog grijsgehalte, maar dat zal u niet verwonderen, mag vermaken met haar liedjes die worden afgewisseld met een paar sketches en typetjes. En dan blijkt maar weer eens dat Griet Wiersma een vakvrouw is, met andere woorden, ze kan dat, mensen entertainen op een zo op het oog uiterst simpele wijze. Maar juist dat laatste aspect maakt haar zo geliefd bij haar fans en dat zijn er veel. Ze benadert haar publiek alsof het allemaal familie is of goede vrienden. Relaxt, ‘zo heerlijk rustig’, zou Wim Sonneveld zeggen.

publiek
Het is nog tamelijk rustig in de tent als ik arriveer. ik ‘fûstkje’ even met Griet, we kennen elkaar al jaren van eerdere en soortgelijke gelegenheden, en ik vraag haar en passant of ze het goed vindt dat ik foto’s maak. Ik weet van te voren wel dat ze geen bezwaar heeft, maar tegenwoordig hoor je dat te vragen, waarom weet eigenlijk niemand. En dan begint ze te zingen en je ziet het publiek heerlijk onderuit zakken, dit is waar ze voor gekomen zijn, bekende en ‘noflike’ liedjes en melodietjes die je bovendien lekker kunt meezingen. Griet praat haar liedjes zelf aan elkaar en dat doet ze op een prettig ontspannen manier, zoals haar hele repertoire dat in feite is. Ze heeft een grote schare fans, ook hier in Sumar en als je haar optreden een tijdje beluistert, begrijp je moeiteloos waarop die populariteit is gebaseerd. Detail: al voor ze is begonnen komt er een man naar haar toe: “Gryt, mei ik wat freegje?” Nou, dat is een retorische vraag, want bij Gryt is zoiets geen probleem. “Fansels meisto wat freegje”, ze weet dan eigenlijk allang wat de man zal vragen. Ze krijgt gelijk. “Sjongsto ek efkes oer dat hynder?” En dat doet ze natuurlijk, het is een van de liedjes waarmee ze bekend, in Fryslân beroemd, is geworden. Het tekent de sfeer en ambiance in deze grote tent op deze vrijdagochtend. We zijn nog maar even bezig of je ziet de eerste toehoorders al meeswingen, sommigen met een kop koffie in de hand, anderen met een koel pilsje. En er komt steeds meer publiek, door Griet in principe allemaal persoonlijk welkom geheten: “Moai dat jo/jim der binne, sykje in sit en helje in bakje kofje, wy wiene noch mar krekt begûn hear.” En zo gaat dat de hele morgen door, Griet lijkt onvermoeibaar. Hoogtepunt, voor mij in ieder geval en zo te zien ben ik niet de enige die dat vindt, zijn de momenten dat ze samen zingt met een aantal bewoners van het Thomashuis uit Sumar. Die zijn altijd overal bij aanwezig en ze worden nadrukkelijk overal bij betrokken. Griet voelt dat soort dingen feilloos aan en de bewoners genieten, je ziet het aan hun glimmende ogen, dit zijn voor hen hoogtepunten van het feest. Voor mij dus ook, ik vind het schitterend om te zien, het ontroert om te merken hoe hier iedereen gelijk is en mee kan doen. Alleen daarom al zal dit matinee een vast onderdeel van het feestprogramma blijven. Zeker weten!

Binne Kramer

Advertentie