12
wo, aug
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
BURGUM - Voorafgaande aan de allereerste Wetter en Wille Run, werd zondagmiddag een sponsorloop gehouden op de zelfde locatie, zij het dat de kinderen, want daar ging het om, rondjes liepen over de geasfalteerde ijsbaan. Elf rondjes om precies te zien, uiteraard naar voorbeeld van de officiële elfstedentocht, die immers langs de elf Friese steden gaat. Toch een behoorlijke opgave voor de merendeels jonge kinderen, velen waren speler van de nieuwe FCBurgum, en dat was ook de club waar de opbrengst naar toe ging.

Henk de Jong als starter bij sponsorloop
Het is een rol die hem op het lijf is geschreven, als starter en motivator fungeren bij een sportevenement. Het gaat over Henk de Jong, de coach van SCCambuur uit Leeuwarden. Hij weet elke keer als hij zoiets doet zijn natuurlijke enthousiasme over te brengen op zowel deelnemers als publiek en ook deze keer zorgde zijn aanwezigheid voor een extra cachet aan deze gebeurtenis. Hij toeterde niet alleen de deelnemers op weg voor hun elf rondjes, maar hij stond ook in de tent om stempels te zetten op de kaart die de kinderen hem voorhielden. Want bij hem moesten ze zijn natuurlijk, immers, Henk de Jong is, misschien wel tegen wil en dank, een BN'er geworden, een bekende Nederlander. "Mar hy bliuwt sa gewoan", aldus een toeschouwer en juist dat is het waarschijnlijk waardoor hij zo razend populair is bij jong en oud. Hij heeft aandacht voor iedereen, maakt met jan en alleman een praatje en hij is wars van opsmuk, vedette-nijgingen of sterallures. Inderdaad: 'doch mar gewoan', zoals ze dat hier 'yn 'e wooden' plegen te zeggen.

bijna 100
Toen speaker Jaap Melessen iedereen naar de start riep, werden er een kleine honderd deelnemers geteld, de meesten zoals gezegd voetballer en voetbalsters van de spiksplinternieuwe FC Burgum. En omdat de meesten daarvan moreel en fysiek gesteund werden door hun heiten en memmen en sommigen ook nog door pake en beppe, was het gezellig druk op het ijsbaanterrein. Sommige ouders liepen zelfs een rondje mee met hun kinderen, maar de meesten bleven toch maar liever aan de kant staan om te kijken en om hun steun meer verbaal te verlenen. Maar het leverde al met al een heerlijk sfeervol gebeuren op, rijp voor een vervolg zou je zeggen. Of dat er ook komt is nu nog niet duidelijk, er zal nog geëvalueerd moeten worden, maar qua resultaat kan het haast niet anders dan dat het een succes is geweest. Een vrijwel perfecte organisatie, enthousiaste deelnemers, een dito publiek, een speaker die alles soepeltjes aan elkaar praatte en, maar dat is een onzekere factor in deze tijd van het jaar, weersomstandigheden die in ieder geval een buitensportevenement als dit mogelijk maakten. Het was droog, maar venijnig koud en wat dat betreft kwam de sfeer en de ambiance wel behoorlijk in de buurt van een schaatswedstrijd. Daar moeten we nog even op wachten, als het überhaupt winter wordt. Maar dit Wetter en Wille loopevenement, want dat was het in feite, was zonder meer geslaagd. Bekijkt u vooral even de foto's, er zijn er een paar hele mooie bij.

Binne Kramer

Advertentie