03
vr, juli
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
DROGEHAM - Donderdagmiddag heropende burgemeester Oebele Brouwer van de gemeente Achtkarspelen samen met Sven en Lisa de geheel vernieuwde fabriek van woningbouwer VDM in Drogeham. De fabriekshal heeft een complete metamorfose ondergaan en is met 2 nieuwe productie lijnen klaar voor de toekomst. 3200 Zonnepanelen op de daken geeft ‘0 op de meter’. Alles duurzaam, innovatief, ergonomisch en groen. Dit bedrijf is niet alleen op de dag van de duurzaamheid duurzaam, maar in lengte van jaren !


Wat een drukte op het terrein van VDM woningen in Drogeham. Veel genodigden wilden graag zien hoe en wat er allemaal veranderd was in en ‘op’ de fabriekshallen.
Zeker op de dag van de duurzaamheid was het dé gelegenheid voor directeur Jan v/d Meer om dat te vertellen. En er was nogal wat veranderd.
Er was asbest verwijderd, wanden waren geïsoleerd, nieuwe vloeren en nog wel meer. Ook waren er 3200 zonnepanelen geplaatst, veel op de fabriekshallen zelf maar ook heel veel op de magazijnen achter de fabriek waar de hout opslag was.

Na het welkom aan alle gasten en in het bijzonder burgemeester Brouwer kreeg Dhr v/d Meer het woord.
Vol passie vertelde v/d Meer over het bedrijf en alle duurzame aanpassingen. Waar de eerder genoemde onderdelen al prachtig waren ook de 2, en later een derde, productielijn kon op zijn enthousiasme rekenen. De werknemers konden efficiënter werken maar ook ergonomisch zeer verantwoord. Ook de oudere werknemer konden daardoor de pensioen gerechtigde leeftijd ‘gewoon’ halen.
Ook presenteerde Dhr. v/d Meer een nieuw VDM concept, de VDM NEXT dit is een kleine 1-persoons geschakelde woning die met de aanwezige zonnepanelen volledig autonoom moet kunnen zijn wat betreft het energie gebruik.
Ook de eerdere genoemde zonnepanelen op de VDM daken kwamen ruim aan de orde, alle elektriciteit voor de fabriek werd er mee opgewekt. Er bleef zelfs over waar ‘derden’ dan weer gebruik van konden maken.
v/d Meer gebruikte de woorden ‘duurzame durf’ dat duurzame maakte hij meer dan duidelijk en die durf …… investeren is risico nemen maar dat durven ze daar dus aan. Gezien het 10 jarig toekomst perspectief was dat gerechtvaardigd.

Hierna kreeg Dhr. Bouwe de Boer, energiecommissaris van Friesland het woord. Wat een prachtige toespraak had deze man. Met een klein aantal beelden op het scherm liet hem 20 minuten spreken over ‘duurzame durf’ VDM was een uitstekend voorbeeld en hij liet meer voorbeelden voorbij komen. In het publiek zag je herkenning bij het noemen van projecten.
Maar ook de tips om juist bij hen langs te komen zullen waarschijnlijk vervolg krijgen, ‘tips en tricks’ waren er voldoende.

Ook burgemeester Brouwer sprak de aanwezigen die en ook hij was trots op de innovaties binnen het bedrijf.
Ook ‘corrigeerde’ hij v/d Meer een beetje. v/d Meer refereerde eerder aan de NEXT woningen. Maar die kleine huisjes waren er in Drogeham al veel eerder. De pake en beppe van de burgemeester woonden jarenlang in het kleinste huisje van het dorp…..

Dan de openingshandeling, samen met Lisa en Sven mocht de burgemeester het grote lint doorknippen waarmee de fabriek officieel heropend was. Het ging goed en al die bezoekers mochten de fabriek door. Zeker de 2 nieuwe productie lijnen konden op veel belangstelling rekenen.
Achter de fabriek was ook de mogelijkheid om op 10 meter hoge steiger constructie al die zonnepanelen te bekijken. Wetende dat mijn hoogtevrees al begint bij het op een krant staan en dat dus al ‘eng’ is toch maar omhoog gegaan. Maar …. had kort daarvoor een goede ‘tip’ gekregen. De steigerbouwer was er zelf ook en ging ook die 10 meter omhoog. Als hij het ‘durfde’ dan ik ook natuurlijk. Daar boven wel heel snel de foto gemaakt en weer naar beneden. Wat is dat dan weer mooi om vaste grond onder de voeten te hebben.

In de fabriek natuurlijk die nieuw productielijnen maar ook nog heel veel handwerk, waar de werknemers nog ‘gewoon’ met hamer er spijkers werkten bij ‘afwijkende vormen en maten’. Al is die hamer dan een spijker pistool. Ook bij de andere afdelingen was het gezellig druk. Overal stonden werknemers die informatie konden geven over het specifieke werk wat daar gedaan werd

Aan het einde van de tour door de fabriek was ‘de bar’ waar eerder koffie en appeltaart geserveerd werd was nu een hapje en drankje te krijgen. Hier werd alles wat eerder gezien en gehoord was na besproken, algemene conclusie ? prachtig !!
VDM Woningen is klaar voor de toekomst en dus niet alleen op de dag van de duurzaamheid. Nee, elke dag in lengte van jaren zal dit bedrijf op veel, zo niet alle gebieden duurzaam zijn.

Jan Kamminga 

Advertentie