13
ma, juli
4 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
HURDEGARYP - De jaarlijkse open dag bij zorgcentrum Bennemastate was zaterdag druk en zeer gezellig. Er was informatie over het zorgcentrum te krijgen maar ook een rommel- en boekenmarkt, natuurlijk het draaiend rad maar ook meerdere kramen in de hal. Het traditionele hoogtepunt ? het ‘om niet’ optreden van Shanty koor Aan Lager Wal. Een optreden bij de afdeling kleinschalig wonen en eentje in de volle grote zaal. De opbrengst van deze dag komt geheel ten goede van de bewoners.


Het was alweer een aantal jaar geleden dat ik namens Kanaal30 bij de open dag van Bennema State was. En eerlijk is eerlijk eigenlijk zou ik door andere drukte dit jaar waarschijnlijk ook niet gegaan zijn. Maar als de voorzitter van de Stichting Vrienden van Bennema State je thuis persoonlijk komt vragen kan en mag je natuurlijk niet weigeren.
Het had een reden, de vaste en al vele jaren aanwezige fotograaf kon door omstandigheden niet aanwezig zijn en daardoor had ik de eer om ‘het’ te mogen doen. Volgend jaar ga ik weer maar hoop dat de vaste fotograaf er dan wel weer is. Meneer ‘A’ ik heb het met plezier gedaan maar jij volgend jaar graag weer !!

Wat een drukte als ik bij Bennema State arriveer, veel geparkeerde auto’s en fietsen. Ook al personen die met tassen vol spullen alweer vertrekken overigens.
Binnen natuurlijk een hartelijk ontvangst voor alle bezoekers en gelijk een ‘probleem’ waar eerst naar toe om een aantal foto’s te maken. De bezoekers hadden dat ook eigenlijk, eerst mee doen aan het draaiend rad, eerst een bloemstukje kopen of wat dan ook.
Ik koos voor een snel rondje ‘overal even kijken’
Dat heb ik geweten, het lukte niet echt door de drukte in de ruimtes en gangen van het zorgcentrum.

Bij de rommelmarkt was het druk, de aanwezige vrijwilligers daar hadden al goede zaken gedaan en waren de tafels alweer aan het bijvullen. Ook vlak daarnaast bij de boekenmarkt was het druk. Een misschien iets te kleine ruimte of waren het nu teveel boeken en bezoekers. Er waren inderdaad wel heel veel boeken, tafels vol en in alle genres.

Weer terug naar de grote zaal en ja ook daar was het druk. In de grote zaal was van alles te koop, te zien en natuurlijk het draaiend rad waar de spreekstalmeester het er maar druk mee had. Gelukkig had hij assistentie van een aantal kinderen die hielpen met de verkoop van de nummers en het brengen van de gewonnen prijzen naar de winnaars.

Ook waren hier in de grote zaal prachtige gebreide truien, mutsen en nog veel meer te koop. Er werd goede handel gedaan.
In de hal waren meerdere stands en 2 daarvan konden zeker op veel belangstelling rekenen. Het heerlijke gebak en de prachtige bloemstukjes. Opvallend dat er dan vrijwilligers achter die kramen staan die er al zo’n 25 keer bij de open dag geholpen hebben.
In de hal waren ook prachtige ‘home made’ ansichtkaarten te koop maar ‘egeltjes prik’ en touwtje trekken ( altijd prijs !) ontbrak zeker niet.

Ondertussen liep het tegen 12 uur en dan heb je trek in iets lekkers. De ‘leker ite’ kar kwam bij de vrijwilligers langs, een heerlijke kop soep en 2 broodjes, ‘it koe minder’
Wat ook mogelijk was, was pannenkoeken eten. De dames die de pannenkoeken bakten hebben het geweten, volle kracht bakken was gewenst. Ze deden het met ferve.
Het resultaat was erg lekker en bezoekers en bewoners genoten van die heerlijke pannenkoeken.

In de middag een herhaling van de ochtend, het was weer gezellig druk en alle kramen en verkoop punten konden weer op veel bezoekers rekenen.
Was er bij de rommel en boekenmarkt nog genoeg handel bij het gebak werd de tafel al maar leger tot dat de beide dames daar gingen opruimen. Ze hadden de mooiste opmerking die je kon wensen ‘it is allegearre op’
Ook bij de bloemstukjes was het zelfde aan de hand, begonnen deze dames met ruim 70 eigen gemaakte bloemstukjes hier waren er nog maar enkele over, net niet uitverkocht ……… of waren die gereserveerd ?

Dan zie je ‘blauwe mannetjes’ binnen lopen. Niets engs natuurlijk maar wel zeer traditioneel. Al meer dan 20 jaar komt het Hurdegaryper Shanty koor Aan Lager Wal 2 optredens verzorgen en ja ze hebben blauwe kleding aan.
Het koor onder leiding van Gebbien Braam zingt dan eerst op het Jelmer Bennema plein bij de afdeling kleinschalig wonen. Ik zeg niet dat dit het mooiste optreden van het koor is maar wel één van de meest gewaardeerde. De bewoners daar, maar ook de begeleiders en het personeel zie je genieten én mee zingen, zeker de bewoners.

Na dit optreden gaat het koor naar de grote zaal en al ruim voor aanvang zit ook die grote ruimte bommetje vol. Het optreden hier was ook van een hoog meezing gehalte, wat dan ook veel gedaan werd. Vele shanty’s en zeemansliederen werden er gezongen. Het applaus na afloop ? welgemeend luid en zeer terecht.

De voorzitter nam het woord en hij bedankte natuurlijk het koor maar ook de bijna 50 vrijwilligers die deze dag mogelijk maakten. Hij noemde ook de sponsoren die deze dag een flinke bijdrage in welke vorm dan ook beschikbaar stelden.
Ook bedankte hij de stoere mannen van ‘Niemand aan de zijlijn’ ze hadden in de voorbereidingen op deze dag hun bijdrage meer dan geleverd

Klaar en naar huis ? Ja ik wel maar de vrijwilligers nog niet, er moest natuurlijk nog wat opgeruimd worden. Maar ook hier natuurlijk ‘vele handen maken ligt werk’ en dat ging uitstekend. Voor de vrijwilligers stond er later nog een heerlijk stamppot buffet klaar als afsluiting van de dag.

Wat de opbrengst is geworden is bij het schrijven van dit verslag nog niet bekend. Eigenlijk ook niet zo belangrijk hoe hoog of laag het bedrag is.
Wat wel bekend is dat het bedrag geheel te goede komt aan de bewoners van Bennema State

Jan Kamminga 

Advertentie