03
vr, juli
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws

BURGUM - Filmcafé Burgum bestaat vijf jaar en dat moest natuurlijk gevierd worden. Het bestuur van het filmcafé had daarbij gekozen voor een heus filmfestival op zaterdag 12 oktober: bezoekers konden uit zes films kiezen die twee aan twee werden vertoont in Glinstra State, de thuisbasis van het filmcafé. Het bleek een goede formule. Uiteindelijk mocht het filmcafé een kleine 200 bezoekers verwelkomen.

Om 13.30 opende voorzitter Luc Baarsma het festival. In haar speech memoreerde zij het ontstaan van het filmcafé. Een aantal enthousiaste filmliefhebbers in en rond Burgum had het plan opgevat om een filmcafé te beginnen. Grootste uitdaging was het vinden van een geschikte locatie. “Na diverse opties te hebben onderzocht, kwamen wij uit bij Kiehool waar wij direct met open armen werden ontvangen. Het voelde van beide kanten meteen goed. Voor Kees Koudstaal en Jippe Helder was geen moeite te groot; alles was mogelijk. Wij zijn erg blij en dankbaar voor alle steun en hulp die wij van hen hebben mogen ontvangen en nog steeds ontvangen”. In 2014 was het eindelijk zover. De eerste film trok 42 betalende gasten. “Wij waren blij verrast”, aldus Baarsma. “Beeld en geluid waren nog niet helemaal optimaal, maar het was duidelijk dat het filmcafé in een behoefte voorzag. Later hebben wij geïnvesteerd in betere apparatuur en toen Kiehool verhuisde naar Glinstra State, gingen wij natuurlijk mee. We kregen een zaal boven toegewezen die echter al snel te klein bleek. Nu zitten we daarom in de grote zaal met voldoende ruimte en kunnen we de kleine zaal ook nog gebruiken voor speciale thema avonden”.

Daarna was het woord aan Kees Koudstaal van Glinstra State. Hij vertelde erg blij te zijn met het filmcafé dat hij een echte aanwinst noemde. “Wij zijn een stichting voor sociaal cultureel werk en het filmcafé past perfect in dat plaatje. Niet alleen het vertonen van de films, maar meer nog de ontmoeting van mensen voor en na de film is erg belangrijk vanuit sociaal oogpunt”. Koudstaal opende vervolgens een flesje Prosecco om met alle aanwezigen te proosten op het eerste lustrum van het filmcafé, waarna de liefhebbers zich naar de twee zalen begaven om van de films van hun keuze te genieten. Opvallend was dat niet alleen ouderen op het festival afkwamen. Ook een aantal jongeren kwam een kijkje nemen en dat is natuurlijk een mooi en bemoedigend succes voor het bestuur van het filmcafé dat juist van plan is het aanbod wat te verbreden.

Tussendoor was er heerlijke soep met stokbrood en voldoende tijd voor een drankje aan de gezellige bar van Glinstra State. Na de laatste film trad bovendien ‘Just Us’ nog op voor het publiek dat nog even lekker bleef ‘hangen’. Een geslaagde avond, in alle opzichten.

Advertentie