07
di, juli
5 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
BURGUM - Vlees en dan specifiek kalfsvlees is het hoofdingrediënt van het kookboek geschreven door Annie van Dam Kastelein welke zaterdagmiddag werd gepresenteerd door Reitse Spanninga. Het kookboek is erg duidelijk geschreven en kon op de waardering van Reitse rekenen.  De vele recepten van Annie zijn voorzien van prachtige foto’s, ingrediënten lijstjes en een eenvoudig maar zeer duidelijk omschrijving om het te bereiden.

Weer even naar de familie van Dam aan de Zomerweg in Burgum. Inderdaad weer even, een aantal jaren terug was ik bij de opening van de automatiek die door toenmalig burgemeester Ter Keurs werd geopend. De automatiek waar vers kalfsvlees, diepgevroren kalfsvlees maar ook complete maaltijden in zitten.
Het grote terrein met de stallen aan de Zomerweg was deze zaterdagmiddag erg netjes en parkeerplaats voor vele auto’s van de belangstellenden. Het welkom was prima, immers koffie doet het altijd goed maar is natuurlijk niet het belangrijkste.
Ook ‘tv kok’ Reitse Spanninga was aanwezig en toen alle gasten buiten bij de automatiek stonden had hij op zijn eigen ‘eigenwijze’ manier een heerlijke toespraak. Hij had het boek natuurlijk bekeken en zag al die heerlijke kalfsvlees recepten die hem ‘it wetter yn de mûle komme’ liet
Ook vertelde hij over zijn eigen kok zijn, vele jaren ervaring in het restaurant vak en nu op andere vlakken. Uiteraard nog steeds als kok en vele aanverwante dingen.

Voor de werkelijke presentatie werd ‘het gouden kalf’ door Annie en Reitse onthuld.
Op het bedrijf worden op een dier vriendelijke manier kalveren gemest waarvan een aantal in eigen beheer worden geslacht en verwerkt tot de producten die er verkocht worden.
Ook in de recepten in het boek, van voorgerechten, hoofdgerechten tot en met de nagerechten is kalfsvlees natuurlijk het hoofd ingrediënt.
Na deze onthulling mocht Reitse het eerste boek uit de automatiek halen, uiteraard na betaling. Het lukte en gelijk bood hij dit eerste exemplaar aan Annie aan.
Uiteraard nam ook Annie even het woord. Ze was blij met het resultaat en eigenlijk ook blij dat het boek nu te koop was. Het was best veel werk geweest.

Misschien wel het leukste ….. ze liet het de vele aanwezigen horen ‘jullie krijgen allemaal zo’n boek mee’. Ook ik kreeg er eentje mee en met ruim 35 jaar horeca ervaring kan ik bevestigen dat het echt een mooi boek is. Het geroezemoes was een blijk van waardering en dank.
Het officiële gedeelte was voorbij en het gezelschap ging weer naar binnen. Natuurlijk werd het boek bekeken en werden er drankjes en hapjes geserveerd. De hapjes waren allemaal verschillende soorten kalfsvlees. Het feestje duurde voort, ook omdat de verjaardag van Annie nog gevierd werd

Het boek is te koop op het bedrijf, voor net geen 25 euro een boek waar elke amateur kok mee uit de voeten kan. De beschrijvingen zijn eenvoudig maar absoluut volledig. De ingrediënten staan duidelijk genoteerd en zijn in elke supermarkt te koop. Het vlees koopt u dan natuurlijk aan de Zomerweg 68a, iets richting Noardburgum op de hoek met de Commissieweg.
Op zaterdag tussen 09 en 15 uur is er de mogelijkheid om het lekkere verse kalfsvlees, het boek en al die andere natuurlijke (streek) producten te kopen

Jan Kamminga
Advertentie