07
di, juli
5 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
HURDEGARYP - Een heel gezellige avond in MFC It Maskelyn in Hurdegaryp waar de tweede editie van het festival Swing Ing Hurdegaryp was. Met Dj Okky Mesjokky, Weima en v/d Werf, The Beatles Sessions en natuurlijk De Kast als een uitstekende line up. De vele artiesten en bezoekers maakten er een zeer gezellige avond van, zeker tijdens het optreden van De Kast was het erg gezellig met natuurlijk een hoog mee-zing gehalte.
Een avond die zeker voor herhaling vatbaar is !


De 2e editie van Swing Ing Hurdegaryp was op zaterdag 9 oktober en was echt heel gezellig. Die gezelligheid begon al gelijk na de ingang waar vrijwilligers van Stichting Tsjillu de garderobe beheerden. Netjes en veilig je jas achter laten, de bezoekers konden het waarderen.
Ook in de grote zaal was het gedurende de hele avond prima vertoeven

Kunst op de grond
Na de controle van de entree bewijzen iets geks, nou niet echt gek maar wel vreemd. Regelmatig zie ik kunst bij VAKwerk in Burgum, alles is daar erg mooi gepresenteerd aan de muren, op sokkels en bijvoorbeeld op tafels en in vitrines. Bij Swing Ing Hurdegaryp was dat iets anders, bij de ingang lag van kunstenaar Rudi Stuve een doek met daarop geschilderd hoofd op de grond. Op verzoek van de kunstenaar ‘moest’ je daar overheen lopen. Sterker nog je kon niet anders lopen dan over dat doek, een beetje vreemd maar wel erg leuk en zeker apart. Ook naar het buiten terras zo’n doek op de grond.
Achter op het podium overigens ook een aantal van die prachtige kunstwerken, hier netjes opgehangen !

Dj Okky Mesjokky
Ruim voordat de deuren van It Maskelyn open gingen stonden de eerste bezoekers al buiten te wachten. En als het dan 19.00 uur is mogen ze naar binnen. Het bleken heel grote De Kast fans te zijn en wilden vlak voor het podium staan. Misschien zelfs wel er op …… Iets wat natuurlijk niet mocht maar ook niet gebeurde.
Ze moesten het eerst ‘doen’ met muziek DJ Okky Mesjokky. Hij draaide op zijn eigen ‘eigenwijze’ manier heerlijk rustige muziek die het eerste uur de zaal vulde.
De grote zaal was prima gevuld maar in de lobby was ook nog flink vol.

Wijma & van der Werf
De eerste ‘echte act’ waren de heren Wijma en van der Werf, ook bij de eerste editie van Swing ing Hurdegaryp waren ze present. Aan deze heren de lastige taak ook de zaal die nu best wel vol was ‘op te warmen’ voor die act na hun. De vele bezoekers die eerder in de lobby stonden liepen bij de eerste klanken gelijk de grote zaal in.
Ze speelden prachtige nummers van andere artiesten maar ook zeker eigen nummers. Deze keer hadden ze drummer Teun mee genomen die er prima bij paste
De heren speelden heerlijk nummers van o.a The Rolling Stones maar ook van The Kings. Ook diverse soul muziek werken kwamen voorbij. De eigen nummers pasten daar prima tussen. Een prima optreden, maar dat weet je vooraf bij deze heren.

De Kast
Na Weima en v/d Werf een kleine pauze waar de Dj weer even de ruimte vulde met muziek. Het podium werd klaar gemaakt voor Peter, Kees, Sytse, Nico en natuurlijk Syb. Dan hebben we het natuurlijk over De Kast die al bijna 30 jaar de diverse podia bestijgt om hun vele fans toe te vermaken en toe te zingen. De Kast was overigens voor het eerst in die 30 jaar in Hurdegaryp ……
Gelijk bij het eerste nummer was het Feest met inderdaad een hoofdletter F. Zeker bij die fans die nu echt vlak voor het podium stonden en echt een prachtige plek hadden.
Er werd 2 keer 45 minuten opgetreden waarbij zo ongeveer elk nummer werd mee gezongen.
Met een echt heel mooie lichtshow en ‘niet te veel’ geluid werd er een prima show neergezet. Deze 5 heren weten natuurlijk wat ze doen en hoe ze het publiek moeten vermaken.
Veel bekende nummers werden er gespeeld en denk dan aan bijvoorbeeld aan Woorden zonder Woorden, Hart van mijn gevoel maar ook zeker Een Teken van leven en In Nije dei.
Een uitstekend optreden wat echt gewaardeerd werd zeker toen het nummer ‘we want more’ werd gevraagd. Uiteraard kwam het al was het een ander lied ………..

The Beatles Sessions
Dan speel je prachtig Beatles muziek en moet je na een korte pauze optreden …….. na De Kast. Een lastige en misschien wel moeilijke klus. De 5 heren van The Beales Sessions trokken zich er niets van aan en begonnen hit na hit van de Beatles te spelen en te zingen.
De zaal was wel iets leger geworden, een aantal Kast fans ging (zeer onterecht) naar huis maar de feestvreugde en het mee-zing gehalte bleef zeker hoog met al die Beatles nummers.
Puur op persoonlijke titel vond ik dit misschien wel mooier dan De Kast. Maar hoe vaak zie je De Kast live spelen … ook dat optreden was indrukwekkend mooi.
De heren van The Beatles Sessions speelden alsof ze de hoofd act waren, super strak en dus erg mooi en het publiek waardeerde ook dit optreden.

Heerlijke avond
na deze 3 acts draaide Dj Okky nog wat muziek en was het helaas weer of eigenlijk alweer afgelopen. Een gezellige avond waar de vele vrijwilligers van It Maskelyn een uitstekende klus klaarden. Met velen stonden ze overal klaar voor de bezoekers
Overigens ook op het buitenterras was het (ondanks de regelmatig vallende regen) erg goed toeven, Hurdegaryper cateraar De Steeg verzorgde daar ‘de warme hap’ o.a. heerlijke wraps met shoarma en broodjes met een vers gebakken hamburger.

O ja, dat dak uit de titel die bleef er gewoon op zitten ……

De conclusie mag duidelijk zijn, wanneer is Swing Ing Hurdegaryp 2020 ?

Jan Kamminga                                                                                                                                                                                                                                                                                           
Advertentie