01
wo, apr
10 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
HURDEGARYP - Elk jaar weer is er bij de intocht van Sinterklaas in Hurdegaryp voor de kinderen van groep 1 t/m 4 van de basisscholen in MFC It Maskelyn een Sinterklaas sprookje. De titel klopt, een zwarte Piet werd betoverd door een heks door het drinken van een ‘betoverend’ drankje. Meneer de Raaf vloog naar de andere kant van het donkere bos om tegengif te halen. Alles kwam dus goed. Ook nu weer spannend en prachtig gespeeld in een erg mooi decor. Na afloop kwam Sinterklaas ook nog de zaal in.

Al ruim 10 jaar ben ik de huisfotograaf van Sinterklaas in Hurdegaryp en ook al ruim 10 jaar zie ik dan op zaterdagmiddag, maar ook op de zondagmiddag in een ‘openbare’ voorstelling een prachtig sprookje. Een toneelstuk van ongeveer een half uur speciaal voor de kinderen van 4 tot een jaar of 8. Elk jaar weer mooi en in een bijpassend decor.
Regelmatig actueel maar ook wel ‘gewoon’ een onderwerp

Met eigenlijk altijd de zelfde grote groep vrijwilligers maken ze onder leiding van regisseuse Hendrika Hoekstra elk jaar weer wat moois. Hendrika wist zelf eigenlijk niet meer hoe vaak ze nu bij het sprookje was geweest ‘zeker 15 jaar’ maar volgens mij wel wat langer. Het ‘trieste’ in dit geval was dat het haar laatste jaar isdat ze regisseuse is. Deze uitvoering was haar laatste. Bij Hendrika weet je het zeker, de rol die ze speelt is altijd geweldig en het toneelstuk maakt ze als regisseuse echt prachtig.
Er nam nog iemand afscheid van de toneel groep. Iemand die bijna 30 jaar (!!) actief was bij het Sinterklaas sprookje en de organisatie in het geheel. Deze jonge dame speelde meestal een boef, crimineel of een andere ‘negatief’ persoon in het stuk. Begrijp mij goed altijd erg mooi en ‘alsof ze het elke dag deed’. Intimi weten nu al waar ik het over heb, het is natuurlijk Jolanda Oostra. Door persoonlijke omstandigheden moet ze helaas stoppen.

Zowel zaterdagmiddag als zondagmiddag tijdens de reprise een volle zaal in MFC IT Maskelyn. Zaterdag rond de 150 kinderen (en een paar begeleiders) en zondag een openbare reprise voorstelling waar ook zo’n 150 personen naar toe kwamen.

Als het doek dan opengaat is het decor een prachtig bos ‘met alles er op en er aan’ en komt mevrouw konijn het toneel op om een ontbijt in het bos te zoeken, ze vind een heerlijke wortel en gaat ontbijten.
Dan komt Daantje Denneboom, de heks, het toneel op en bereid ook een ontbijt, met spinnen thee, maar ook een ‘liefdes’ drankje maakte de heks. Ze had geen vrienden en wie dit drankje zou drinken was voor eeuwig haar vriend. Een recept uit haar dikke toverboek met o.a spinnen pasta, paardenbloem en 10 druppels sloot water. Die had ze niet en op haar bezemfiets vloog ze naar de kanovijver aan de rand van het dorp om het te halen. Snel was ze terug en het betoverende drankje was klaar.
Er kwam een Zwarte Piet die honger én dorst had. Hij at van de betoverde snoepjes en dronk het drankje. Op dat moment kwam de heks ook weer en ……Zwarte Piet vond haar prachtig. Zelfs die lange lelijke neus en een ‘verschrikkelijke’ jurk was mooi. Iets met ‘smoorverliefd’.
Ze gingen op de bezemfiets van Daantje zelfs een rondje Hurdegaryp vliegen en waren gezworen vrienden.
Een andere zwarte Piet kwam het bos in en zocht haar vriendje Piet maar wist niet waar hij was, ze deden een speurtocht en ze miste hem heel erg. Een gesprek met het konijn volgde en konijn wist wat er gebeurd was en vertelde het aan deze Zwarte Piet.
Meneer de Raaf kwam ook het toneel op vliegen en hoorde toen ook wat er gebeurd was. Hij wist dat er aan de andere kant nog een tovenaar woonde en ze beloofde daar gelijk heen te vliegen om een tegengif te vragen.
De betoverde Zwarte Piet was in het bos op het moment dat de Raaf terug kwam met het tegengif. De landing van Meneer Raaf was nogal onhandig en ging erg lastig en zo botste ze bovenop die Zwarte Piet. Een mooi moment om het tegengif in te spuiten.
Het werkte gelijk omdat toen even later de heks ook weer kwam deze gelijk weer lelijk was. De beide Zwarte pieten waren nu weer grote vrienden.
Nu was de heks weer verdrietig maar Meneer de Raaf had ook hiervoor de oplossing. Aan de andere kant van het grote bos woonde nog een eenzame tovenaar en stuurde haar hier op haar bezemfiets naar toe.

En ze leefden allemaal nog lang en gelukkig ……………..

Een prachtig sprookje wat zeker op zondagmiddag een staande ovatie opleverde.
Als alle spelers en anderen die meegewerkt hebben dan weer op het podium staan is de ovatie nog steeds bezig. Terecht want het was inderdaad prachtig.
De rolverdeling was als volgt
Annelies; konijn
Wiebren; (de betoverde) Zwarte Piet
Katja; Zwarte Piet
Gerrie; Daantje Denneboom, Heks
Hendrika; Meneer de Raaf en ze deed de regie
Geluid en licht Martijn en Gosse
En al die personen zonder de namen te noemen dat deden van wat ze gevraagd werd !!

Jan Kamminga                                                                                                                                                                                                                                                                                             

 
Advertentie