12
wo, aug
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
BURGUM - Ook zonder de ‘festiviteiten’ van een opening is het bezoeken van VAKwerk in Burgum natuurlijk de moeite waard. Zaterdagmiddag waren de kunstenaressen Aria van Kalteren en Tatiana Schra aanwezig om de bezoekers te ontvangen. Ook deze expositie is kleurrijk en zeer divers in kunst-uitingen en weer erg mooi. De beide dames vertelden erg mooi over hun werk en dat van de mede exposanten. Een ‘gewone dag’ die met bijzondere kunst een prachtige ruimte vult met heel mooi vakwerk.


Naar de opening van VAKwerk in Burgum, eigenlijk doe ik het elke 2 maanden. Helaas kon ik zondag 5 januari niet en moest het ‘even anders’
Dat andere moment werd zaterdagmiddag toen de dames Aria van Kalteren en Tatiana Schra als gastvrouwen in de expositie ruimte aanwezig waren. Altijd tijdens de openingsuren zijn er kunstenaars aanwezig om natuurlijk over hun eigen werk maar ook zeker om informatie te geven over het werk van de andere kunstenaars. Ook is het mogelijk om werken, vaak voor heel redelijk prijzen, te kopen.

Natuurlijk ging ook ik in gesprek met de dames, beide dames zitten in de ‘schilder hoek’ en ondanks het zelfde basis materiaal toch heel verschillend.
Met Aria liep ik naar de plek waar haar werk hangt en één schilderij viel mij gelijk op, een wat ‘onduidelijk’ maar wel erg mooi geschilderd werk voorstellende (dacht ik) een bloeiend heide veld. Ik vond dit werk erg mooi en wat zei Aria ‘Mooi om te horen maar deze vind ik de minst mooie van het werk wat hier hangt’ Ze vond zelf de wat ‘duidelijker’ werken sprekender. Het was inderdaad een heide veld ergens in de buurt van Heerenveen
We kregen een erg mooie discussie over het hoe en het waarom van een schilderij of ander kunstwerk. Persoonlijk vindt ik het ‘waarom’ achter het kunst voorwerp erg mooi, misschien wel mooier dan het werk zelf. Een voorbeeld hiervan zijn een aantal kleinere doeken van haar waar ik ‘niets’ in zag. Aria vertelde wat het was en daarna maakte het mij erg veel duidelijk.

Ook met Tatiana een gelijksoortige discussie, ze maakt echt prachtig schilderwerk wat duidelijk iets voorstelt maar waar je goed naar moet kijken. Er zijn veel meer details dan je in eerste instantie ziet.
Haar werk heeft misschien wat ‘soberder’ kleuren maar door juist die kleuren krijgen de werken meer diepgang. Lees dat ‘soberder’ wel als erg mooi sober, ik vond het in ieder geval erg mooi.
Ook sprak ik met Tatiana over het werk van andere kunstenaars. We waren het eigenlijk steeds eens. Beide vonden we werken waar je echt naar moest kijken zeer interessant. Een mooi voorbeeld een zwart wit gemaakt werk. Ik zag, als je het werk een kwart slag zou draaien, een gestileerde camera. De kunstenaar zal het echt niet zo bedoeld hebben maar is dat niet het mooie van kunst ? wat de kunstenaar maakt en de kijker ziet. Je zou er uren naar kunnen kijken en over spreken

Deze keer ook een weer een bij binnenkomst niet te missen kunstwerk. Een aangeklede paspop. Gekleed in ….. afval welke afkomstig is van het schip MSC Zoe. De foto onder dit verslagje laat zien hoe mooi. Eigenlijk een kunstwerk wat niet gemaakt had mogen worden, dan hadden de containers nog op het schip gestaan en was al die ‘troep’ niet in zee beland.

Natuurlijk ook voor u de mogelijkheid om al het moois te gaan bekijken. Op woensdagmiddag van 13 tot 17 uur en op vrijdag en zaterdag van 11 tot 17 uur bent u meer dan welkom. Ook op de eerste zondag van de maand is VAKwerk ook geopend.
VAKwerk Burgum vind u aan de Tsjibbe Geartsstrjitte 3 in Burgum, tegenover de Hema

Jan Kamminga 

Advertentie