30
ma, mrt
7 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen is de grootste gemeente in Noordoost Friesland en is een gebied met ruimte en indrukwekkend veel groen en water. De gemeente telt, zoals de naam misschien doet vermoeden geen acht, maar twaalf bijzondere dorpen. Waar komt de naam Achtkarspelen dan vandaan? De naam verwijst naar de acht oorspronkelijke karspelen van de Middeleeuwse bestuurlijke regio Oldehove.


Een karspel was een kerkgemeente, een parochie of een gedeelte ervan. Klinkt de historie en gelovige achtergrond van de Friese gemeente terug in de meest voorkomende achternamen? Places.nl zocht het uit namens Telefoonboek.nl.

Fryslân boppe
De meest voorkomende achternaam is Vries, uiteraard een verwijzing naar Friesland. De provincienaam werd vroeger namelijk gespeld als Vriesland. De naam (de) Vries werd gegeven aan inwoners van de provincie. In de provincie staat deze achternaam ook op plaats één. Ook Veenstra (plek twee) is een typisch Friese naam die nergens zo vaak voorkomt als in ‘Fryslân’. Dit is de Friese variant op de achternaam Veen, die gegeven werd aan personen die dicht bij veengebieden woonden.

Postma
Postma (plek drie) is ook een achternaam die in Friesland populairder is dan in de rest van ons land. Deze naam kan meerdere betekenissen hebben. In de eerste plaats werd gedacht dat deze naam werd gegeven aan een kind dat geboren werd na het overlijden van de vader. Dit wordt ook wel posthume geboorte genoemd. Daarnaast zou Postma een beroep bijnaam kunnen zijn voor postbode of een ander beroep met post.

bron: places.nl
Advertentie