07
di, juli
5 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
HURDEGARYP - Voor en door het dorp, dat is in 5 woorden de samenvatting van de Noflike Jűn die zaterdagavond in It Maskelyn was. 11 Verschillende optredens met muziek, rap, zang en dans. En ruim 400 Hurdegarypers die er luisterden, dansten en een gezellig drankje dronken. Een commissie van slechts 3 personen, uiteraard met hulp van een flink aantal vrijwilligers, organiseerden deze zeer noflike Noflike jűn die dit jaar haar 10e editie kende in MFC It Maskelyn.
Gratis entree en de Hurdegaryper artiesten op de beide podia die ook geen vergoeding krijgen ook dat is het bijzondere aan de Noflike Jűn. 
In deze 10e editie waren 11 acts die verdeeld over de grote zaal en de luisterzaal.

In de grote zaal begon traditioneel de jeugd van HSV, ruim 50 kinderen dansten individueel en als groep. Een prachtig begin omdat de grote zaal dan gelijk flink vol staat met publiek.
Ook traditioneel is dan het optreden van de leerlingen van gitaarschool FenderWerf. Het mooiste bij dit optreden ? de solo van Geertje, deze erg jonge dame en ‘front vrouw’ van de gitaristen speelde de pannen van het dak en het publiek ….. ademloos. 
Ook de andere gitaristen speelden natuurlijk erg mooi onder leiding van ‘meester’ Anno van der Werf.

Dan een ‘oude bekende’ de band Djoekbox. In eerdere uitvoeringen met 3 personen maar nu met 5 top artiesten die het vak door en door beheersen. Bij deze band weet je het zeker, stil zitten is geen optie.

Vervolgens op het grote podium de band Revelation. Deze 3 heren en een dame speelden voor het eerst op een dergelijk podium. Ik had ze wel eerder gehoord maar dan in de PKN kerk in Hurdegaryp. Ook dit podium wisten ze meer dan uitstekend te vullen.
Zeer verschillende muziek stijlen kwamen voorbij, allemaal meer dan uitstekend uitgevoerd.

Zagen de eerste optredens er ‘strak’ uit nu was het de band STRAK die ruim 45 minuten het publiek ging vermaken. En of dat lukte, echt wel. Ondanks dat de dame en heren nog maar kort als band bij elkaar zijn klonk het echt heerlijk. Alle bandleden hebben en hadden een schat aan ervaring die ze nu op het podium met deze nieuwe band meer dan lieten zien.

De laatste band was; Trio 3 teveel. Deze 6 mans band waar ook een dame deel van uit maakt speelde echt geweldig. De aanwezigen in de volle zaal danste gedurende het hele optreden.
Ook deze band meerdere muziek stijlen allemaal erg goed uitgevoerd. Opvallend ? de meerdere bandleden met heerlijke solo’s en de zangeres met een erg goede stem.

Ook DJ JAW had zijn eigen podium is de grote zaal. JAW draaide de muziek op momenten dat er wisselingen op het podium waren. Zijn muziek is erg divers en er werd echt goed ingespeeld op de wens van de bezoekers.


In de luisterzaal op de eerste etage een heel andere zetting. De artiesten allemaal even goed maar wel een andere opzet. Beneden dansen, springen en wat al niet meer maar boven een stoel om te zitten en luisteren. Dat luisteren was heel vaak genieten ……

Het begon hier met Rigtje Zwart. Deze zangeres werd op gitaar begeleid door Eelco Hoekstra. Een heerlijk muzikaal duo met echt prachtige liedjes. Eéntje in het bijzonder, een nummer van Bruno Rummler met de titel ‘Beppe’ werd echt heel mooi gezongen. Bruno won in 2014 Liet 2014 met dit lied.
Ook een verrassing voor de bezoekers, de dochter van Eelco, Marije, kwam ‘even’ mee zingen en spelen. Dit optreden zorgde voor een stille zaal met applaus wat oorverdovend was.
Een bijzonder muzikaal optreden, het eerste in deze zaal deze avond en gelijk erg mooi.

Popkoor Eigenwijs betrad vervolgens het podium, buiten prachtig gezongen liedjes ook een heel hoog mee-zing gehalte. De volle zaal genoot en kon ook dit optreden zeer waarderen.
Erg mooi om te zien was de manier van zingen, de dames en (maar) 2 heren hadden er echt plezier in.

En toen een vorm van paniek, erg mooie paniek overigens. Rapper Hoodie, in het dagelijks leven overigens Thomas Dol, betrad het podium op een speciale manier. Meneer had een ‘voor programma’ de dames Elske en Yvonne zongen 2 liedjes op fabuleuze wijze.
Die ‘paniek’ had te maken met de hoeveelheid publiek welke dit optreden wilde zien. Zat de zaal meestal ‘gewoon’ vol was nu bomvol met dan ook nog een aantal extra.
Het optreden was zoals je van een rapper mag verwachten, gedreven en erg goed uitgevoerd. De liedjes, of eigenlijk de rap’s zelf geschreven maakte het nog mooier.
Komt Hoodie in 2021 weer op de Noflike Jűn ? dan maar op het grote podium, dan kan iedereen er van genieten ………..

Tot slot in de luisterzaal weer de band DJOEKBOX maar nu in een akoestische zetting. Weer erg mooi en zeer gedreven. Persoonlijk vond ik de bassist erg goed, op zo’n grote bas in deze setting gaf een mooie ‘plus’.

Beschrijf ik nu de optredens op beide podia er was meer. De lobby van It Maskelyn was ingericht als ‘mei elkoar yn gesprek’ een onderdeel waar veel en gezellig gebruik van gemaakt werd.
Ook was er natuurlijk ‘hapje en drankje’ te verkrijgen. De vrijwilligers van It Maskelyn verzorgden zowel in de grote zaal als in de lobby de drankjes en meneer ‘Meultje’ verzorgde de hapjes namens zijn Catering De Steeg. Dan weet je dat het lekker is maar ook dat het voor een prima prijsje is.

Veel voorbereidingen, een vol programma en meer dan goed georganiseerd. Nynke, Marco en Jolynca zijn de ‘grote bazen’ maar ook Douwe en Edu mogen niet vergeten worden. Die laatste 2 heren verzorgden in de luisterzaal geluid en licht.
In de grote zaal verzorgden de heren Marco en Rick Veenema het geluid en het licht. En ja dan was een klus ….. al die gitaren van FenderWerf moesten ‘even’ ingeplugd worden en daarna maar liefst 4 bands. De beide mannen deden dat echt goed.
De eerst klanken maar ook de laatste werden verzorgd door DJ JAW. Het publiek verliet de zaal maar weinig als hij zijn muziek draaide.
De vele vrijwilligers veegden allemaal hun paadje schoon, dat ze bij het opruimen ook moesten vegen was geen probleem.
Ook de ‘jongelui’ die de garderobe verzorgden verdienen een compliment. De jas werd netjes opgehangen en streng doch rechtvaardig bewaakt

Een erg gezellige en mooie Noflike Jűn die dat bracht wat ‘we’ de eerdere edities ook ervaarden. Er moet wel een 11e Noflike Jűn komen, de eerste band hiervoor is reeds ‘geboekt’.
Wanneer die 11e is ….. de 2 zaterdag van februari in 2021 !!

Jan Kamminga                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
Advertentie