07
di, apr
5 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
HURDEGARYP - Wat een mooie samenwerking tussen het Van der Valk restaurant in Hurdegaryp met OBS Hurdegaryp en CBS de Winde. De kinderen van groep 7 en 8 van beide scholen mochten een gerecht bedenken waarvan het winnende gerecht ook echt op de kindermenukaart komt te staan. Voorzitter van de 6 koppige jury was chef-kok Gerrit Jan Lolkema. De winnaars werden Jorn en Jasper, ze maakten een echt heel lekkere maar ook gezonde Muffin. Wat er precies in zit ….. op korte termijn kunt ook u (lees de kinderen) het bestellen in dat restaurant.


Een culinaire klus voor Kanaal 30, prachtig !! Een culinaire klus (waar dan ook) is sowieso mooi, heb zelf ruim 30 jaar dit prachtige vak mogen uitoefenen, ook vele jaren in dit bedrijf.
Ik werd uitgenodigd door één van 2 enthousiaste ouders die dit idee hadden om maandagmorgen naar het Van der Valk restaurant in Hurdegaryp te komen. ‘De kinderen hebben een gerecht gemaakt voor op de kindermenukaart’.
Hij vervolgde met de uitleg dat alle kinderen van OBS Hurdegaryp maar ook die van CBS de Winde van de groepen 7 en 8 een gezond gerecht mochten bedenken waarvan dan het winnende gerecht ook daadwerkelijk op de kaart zou komen te staan. Het moest gezond zijn en geschikt zijn om in een restaurant geserveerd te kunnen worden.
Beide basisscholen willen graag ‘gezond’ worden en dan doelend op bijvoorbeeld de lunchgerechten die de kinderen tussen de middag op school eten maar ook zeker de tussendoortjes. Ze zijn er op school zeker mee bezig !

In eerste instantie was het na al die ideeën ‘een menukaart’ vol aan gerechten, zo rond de 30. Er werden 4 gekozen die voor de prijs in aanmerking kwamen.
De achterliggende gedachte is ‘gezond voor de kleine mond’ Kinderen mogen zelf iets gezonds bedenken voor op de kindermenukaart in een restaurant. Ook andere restaurants hebben dit project eerder omarmd.
Komt bij dat kinderen vaak op de menukaart alleen maar frietjes met kroket en andere snacks vinden. Nu dus ook iets wat gezond is. Gelukkig zijn er nu al meerdere gezonde positieve uitzonderingen in veel restaurants door ook gezonde kindermenu’s te serveren.

Na al deze voorbereidingen mochten de 4 finaliste hun gerecht ook op school een keer maken en deze maandagmorgen in de professionele keuken van Van der Valk.
Toen ik maandagmorgen arriveerde was het stilletjes in het restaurant zelf maar in de keuken was het echt druk, chef kok Gerrit Jan Lolkema was er maar ook souschef Remco Vanger was aanwezig. Ook de kinderen die de eerder uitgekozen 4 gerechten hadden bedacht waren aanwezig en stonden druk aan hun gerechten te werken. Ze deden alles zelf maar hulp van de koks was bijvoorbeeld bij het bedienen van een oven toegestaan.
Ook een aantal ouders in de keuken die toch ‘hier en daar’ nog wat tips gaven aan -waarschijnlijk- hun eigen kinderen.
Een meisje vond het niet echt leuk ‘mama, dat kan ik zelf ook wel’ waarop mama antwoorde ‘oké, kook je vanavond ook?’ wat dat meisje maakte zag er inderdaad erg lekker uit en mama was echt niet nodig.

In de grote zaal zat de 6 koppige jury onder voorzitterschap van chef-kok Gerrit Jan Lolkema.
Ook sous chef Remco Vanger zat achter deze tafel. Maar ook Mevr Anita van der Noord, Dhr Jan van der Werf en Dhr Nick Cramer
En tot slot misschien wel het mooiste, ook wethouder Gelbrig Hoekstra van de gemeente Tytsjerksteradiel zat in deze streng doch rechtvaardige jury.
Mevr v/d Noord en de heren Cramer en v/d Werf hebben alle 3 een ‘gezonde achtergrond’ wat betreft hun werk. kijk maar eens op de volgende websites, dit zijn respectievelijk
www.kind-en-voeding.nl www.hannn.eu en https://www.doejemee.nl/wijs-met-je-spijs
op deze 3 websites vindt u heel veel informatie wat betreft gezonde voeding maar ook ‘tips en tricks’

Toen de kinderen de gerechten klaar hadden en prachtig op een bord hadden opgemaakt mochten ze de gerechten aan de jury presenteren.
Om en om kwamen ze zichtbaar nerveus richting de jury.
Natuurlijk werd er door de jury geproefd van de gerechten en ook stelde de jury kritische vragen aan de jeugd. Vragen als wat voor ingrediënten heb je gebruikt, hoe lang duurde de bereiding maar ook hoe heb je het gemaakt.
De vraag ‘heb je je handen eerst gewassen’ kwam overigens elke keer een volmondig ‘ja’ als antwoord.

Na de presentatie van de 4 gerechten ging de jury in overleg en voor de kinderen en aanwezige ouders en opa’s en oma’s was er best wel wat spanning
In deze overleg pauze was er heerlijke pompoen soep voor alle aanwezigen. Gemaakt door de ‘echte’ koks van het restaurant ……
Het duurde even maar de winnaar was bekend en toeval of niet er waren 3 tweede prijzen ….
Winnaars werden Jorn en Jasper. Toen Marcel de winnaars bekend maakte hadden beide heren het eerst niet eens door.
Ze maakten samen een echt prachtig gepresenteerde Muffin gevuld met lasagne ……. ik schreef het eerder, binnenkort te bestellen.

Namens Dorpsbelang kregen de beide heren een tegoedbon en ze waren blij maar konden het niet echt uiten …. toch nog die spanning?
Aan de koks van Van der Valk nu de grote uitdaging om dit gerecht zo te bereiden dat het geschikt is om op de kaart te zetten zodat juist de kinderen iets echt gezonds kunnen bestellen.
Maar Chef Gerrit Jan zal dat samen met zijn collega’s zeker gaan lukken.
De winnende kinderen worden, als het gerecht op de kaart staat, uitgenodigd om met de ouders hun eigen gerecht te komen eten.

Een prachtig initiatief waar van der Valk en de beide basisscholen echt heel mooi op in zijn gegaan. De jeugd vond het in ieder geval erg mooi.
Ook een compliment voor dit restaurant. Koks die ‘om niet’ meerdere uren bezig waren met dit project wat betreft selecteren en begeleiden. Ook meneer Marcel mag en moet genoemd worden. Hij was en is één van de 2 eerder genoemde ouders met het idee. Hij werkt al heel lang in het bedrijf en had alles tot in de puntjes voorbereid. Zelfs de presentatie nam hij uitstekend op zich.
Ook de grote zaal waar de prijsuitreiking was, was in ieder geval erg mooi klaar gezet, een jury tafel en voldoende ruimte voor de kinderen en ‘de fans’
Maar ook het buffet met eerder genoemde soep en ….. de koffie.

Het bedrijf kreeg ook nog een ‘oorkonde’ namens mevr. v/d Noord. Ze is voorzitster van de stichting Kind en Voeding. Deze oorkonde krijgen bedrijven die voldoen aan de normen voor een gezonde kindermenukaart.

Nu benieuwd wel restaurant en basisschool dit idee overnemen. In Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen zijn voldoende restaurants en basisscholen die het zouden kunnen doen. Al was alleen maar om meer gezond eten op de kindermenukaart te krijgen.

Jan Kamminga

Advertentie