30
ma, mrt
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
HURDEGARYP - Georganiseerd door Frans Hammer namens IVN De Wâlden, Fûgelwacht Hurdegaryp en It Maskelijn Atelier hebben donderdagmiddag 12 kinderen een vogelhuisje gemaakt. Na een introductie van welke vogelsoorten er waren werd uiteindelijk het huisje gemaakt. Het hout voor het huisje was erg mooi voorbereid en dus ook voor de kinderen eenvoudig te maken. Er waren voldoende vrijwilligers om daar waar nodig te helpen. 12 nieuwe nestkastjes, de woningnood onder de vogels is weer iets opgelost !


Al geruime tijd geleden zag ik op de facebook pagina van MFC It Maskelyn de uitnodiging staan met een uitnodiging voor kinderen tussen 8 en 12 jaar oud deze donderdagmiddag de 20e naar It Maskelyn te komen om ‘voor gratis’ een vogelhuisje te maken. Een klein foutje is blijkbaar niet echt opgevallen. Er stond in eerste instantie woensdag 20 februari …… in latere publicaties stond natuurlijk wel de goede dag en datum.

Als dan rond 14 uur 12 kinderen aanwezig zijn en ‘er klaar voor waren’ was er eerst een gesprekje onder leiding van Mevr Jantsje met de kinderen. Het begon met een heel eenvoudige vraag ‘wat voor vogels zijn er allemaal. De kinderen wisten meerdere soorten vogels te benoemen; weide vogels, tuin en water vogels maar ook roofvogels. Nog meer soorten passeerden de revue.
Allemaal om uiteindelijk bij het nestkastje uit te komen met de vraag voor welk soort vogeltjes het kastje dan was. Het antwoord ‘een mezenkastje’ was algemeen bekend en meerdere kinderen wisten het.

Meneer Frans had namens IVN De Wâlden alles uitstekend voorbereid in de zaal van It Maskelyn. Vooraf was het hout erg mooi voorbereid, op maat gezaagd en zelfs de spijkergaatjes waren voorgeboord.
Ook handig op de ‘binnenkant’ van het hout was een groot kruis getekend ten teken dat juist dat de binnenkant van het huisje was.
Het timmeren zelf was daardoor erg eenvoudig al ging er toch nog een keer mis. Een meisje had het dakje verkeerd om vast gespijkerd en die werd natuurlijk even losgehaald en weer op de juiste manier vast getimmerd.
En die verwachte ‘blauwe duim’ was er misschien ook wel. Meneer Frans hielp één van de kinderen met het vast houden van het huisje. Zijn vingers op ruime afstand van de spijker die in het hout geslagen moest worden. Helaas ging de hamerslag een beetje veel naast de spijker zodat …… Frans deze klap moest opvangen.
Verder is er weinig misgegaan en zag ook maar een paar kromme spijkers.

Binnen 30 minuten was eigenlijk iedereen klaar en na een koekje en een glaasje drinken werd eerst een groepsfoto gemaakt. De kinderen trots met hun zelf getimmerd huisje natuurlijk.
Hierna werd even na gesproken hoe je het huisje moest ophangen, waar, hoe hoog en niet minder belangrijk in welke richting.

Een prachtig initiatief van de eerder genoemde personen en instellingen. Het mooiste ? dat het dus helemaal gratis was. Ook voor de aanwezige andere vrijwilligers niets dan lof, ze stonden er wel mooi even !!

Jan Kamminga

Advertentie