10
vr, apr
8 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
BURGUM - Op meerdere plekken of musea zijn activiteiten als genoemd in de titel. Zo ook in het Observeum / sterrenwacht in Burgum. Met de kleinkinderen mochten pake en beppe genieten van het thema ‘water’. Zo kon je een bootje maken, een raket op waterkracht lanceren maar ook knopen leren om een boot aan te leggen. Ook verhalen prachtig verteld over de onderwerpen in het Observeum waren te beluisteren. Pake en beppe zijn t/m zondag tussen 13 en 17 uur welkom, maar neem zeker de kleinkinderen mee !


Altijd leuk om in Streekmuseum / sterrenwacht en dus het Observeum te komen kijken. De ontvangst was in ieder geval erg uitnodigend. Na het ‘Goedemiddag Jan’ was er gelijk een vraag. ‘Koffie ?’ ja dan scoor je goed en wetende dat die koffie daar uitstekend is waren de eerste minuten prima besteed.

Het was gezellig druk in het museum. Veel ouders met kinderen maar ook veel grootouders met kleinkinderen. Jaarlijks in de voorjaarsvakantie is of zijn veel musea geopend onder het thema “help pake en Beppe de vakantie door’ vandaar ook die (groot) ouders met best wel veel kinderen.
Voor de kinderen was er een speurtocht gemaakt waar vragen en opdrachten mee gedaan moesten worden. Soms lastige vragen maar altijd was het antwoord te vinden.
Er waren 3 echt leuke onderdelen buiten de ‘gewone’ vragen. In de filmzaal kon je een zeilbootje maken. Een stukje piepschuim of een houten ‘schuitje’ met een mast en natuurlijk een zeil. Veel kinderen maakten de mooiste creaties. Het was hier eigenlijk altijd gezellig druk.

Midden in het museum werd, uiteraard een op waarheid gebaseerd, verhaal verteld. Een groot ‘eng’ beest en hoe dit dier leefde. Hoe hij zijn prooi ging vangen en veel meer. De kinderen die er zaten werden betrokken in het verhaal. Erg mooi om te horen maar ook om te zien. Dat ‘enge beest’ stond gewoon gezellig mee te kijken.

Achterin bij het museum, waar de BM-er tentoongesteld wordt, kon je knopen leren leggen. Scheepvaart knopen eigenlijk, de paal worp was er maar eentje van. Een eenvoudige knoop en het werd meer dan duidelijk voor gedaan maar voor de kinderen best wel lastig om te doen. De geboden hulp was mooi. Elk fictief schip lag stevig aan de wal ……….

De speurtocht was erg leuk al waren er een aantal kinderen die met sommige vragen wat moeite hadden. De vrijwilligers van het museum waren op die momenten gewoon aan het voorzeggen. Iets wat dan wel mag natuurlijk …..
Er waren geen prijzen maar na controle bleek een 14 weken oude (!!) jongedame gewonnen te hebben, ze had alle vragen goed. ‘onder protest’ maar met toestemming maakte ik van dit dametje de winnaars foto van het moment dat ze haar diploma uitgereikt kreeg. Wat bleek, er was zelfs door 3 personen hulp geboden, hulp die in dit geval echt niet kon. Zowel mama maar ook papa had geholpen. Papa is ‘de baas van’t spul’ in het museum ……. En had 100% voorkennis.
De antwoorden waren ingevuld door een jongeman die aanwezig was voor een maatschappelijke stage. Of zijn beoordeling nu nog goed is …….. nee, hij verdiend een ‘hogere’ beoordeling.
Bovenstaande is echt gebeurd en als geintje bedoeld maar natuurlijk kregen alle kinderen een diploma, of ze nu wel of geen fouten hadden gemaakt ……..

Voor veel kinderen een prachtige middag. En de ouders maar ook pake en beppe vonden het ook erg leuk om het te beleven. In het museum is veel meer te zien en ook op andere momenten het bezoeken meer dan waard !

Jan Kamminga

Advertentie