30
za, mei
3 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
BURGUM. Dat de politie en boa's ruim tienduizend bekeuringen hebben uitgeschreven voor overtreding van de coronaregels leidt tot zorgen op discussieplatform NUjij. Krijgen al deze mensen een strafblad, met alle gevolgen van dien?
"Of er een aantekening wordt gemaakt op je strafblad, hangt af van je leeftijd", legt Jeroen Soeteman, advocaat en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), uit.


Het merendeel van de tienduizend uitgeschreven bekeuringen betreft overtredingen van het samenscholingsverbod of de anderhalvemeterregel, schreef de Volkskrant donderdag. Daarop staan hoge boetes: 95 euro voor jongeren van dertien tot en met zeventien jaar en 390 euro voor volwassenen.

Een coronaboete is een strafbeschikking. Dat is een straf die wordt opgelegd door het Openbaar Ministerie (OM), zonder tussenkomst van een rechter. Strafbeschikkingen van hoger dan 100 euro resulteren in een aantekening op iemands strafblad.

"Voor minderjarigen geldt de boete van 95 euro, dus dat levert geen verdere problemen op", aldus Soeteman. "Als je meerderjarig bent, wordt het wel genoteerd op je strafblad. Deze aantekening blijft vijf jaar staan."
Advertentie