30
za, mei
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
BURGUM. Bij de keermuur in Harlingen demonstreerden donderdag 30 mensen voor de opvang van 500 vluchtelingenkinderen uit Griekenland. Het is een particulier initiatief, maar past bij de andere protesten die overal in het land zullen plaatsvinden. Harlingen is één van de gemeenten die de kinderen wil opvangen, en heeft zich daarmee aangesloten bij het zogeheten "Coalition of the willing". Brigitta Scheepsma uit Hurdegaryp is een van de organisatoren. Zij was zaterdag te gast in het actualiteitenprogramma Op'e Hichte om de actie toe te lichten.

De keermuur is niet zomaar een locatie, maar heeft tijdens het protest een symbolische betekenis. Het is tijd om het tij te keren, vinden initiatiefnemers Brigitta Scheepsma en Stephanie Geurtz. "We willen graag dat de kinderen vanuit Griekenland hiernaartoe komen." Scheepsma doelt op de vluchtelingenkinderen, die zonder ouders naar Europa kwamen. Tal van gemeenten lieten de regering al weten dat ze openstaan voor de opvang van de kinderen. Het protest van donderdag is opnieuw een oproep aan het kabinet. Scheepsma: "De keermuur laat zien: 'Keer het tij, kijk niet weg'."

Dat het kabinet nog steeds niet achter de opvang van de vluchtelingenkinderen staat, vindt Scheepsma niet te bevatten. "Het is werkelijk niet te geloven - onvoorstelbaar - dat Nederland nog steeds 'nee' zegt. Er zijn onderhand meer dan 80 gemeenten die zich hebben aangesloten. In de provincie Drenthe is het ook aangenomen. We vragen ons af hoe dit zo genegeerd kan worden", zegt ze.

Coronavirus in de kampen
"Ik vind ook dat in een jaar waarin we 75 jaar bevrijding herdenken, met de herinnering aan kampen, dat we deze mensen in de kampen in Griekenland niet mogen vergeten, niet mogen wegkijken. Het is een humanitaire ramp die daar plaatsvindt." Scheepsma weet dat er ook in de vluchtelingenkampen corona is vastgesteld, in ieder geval in twee ervan. "Mensen hebben daar ook niet dezelfde voorzieningen als hier." De kampen blijven gesloten door het virus: geen bewoners mag er nog in of uit. "Het is onvoorstelbaar dat we niet in staat zijn om dit op te lossen voor deze mensen."
Advertentie