02
do, juli
1 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
SUWALD. ‘Prachtig fietsweer’ een opmerking van één van de eerste personen die schipper Harry zaterdagmorgen op zonnepont Schalkediep als passagier kreeg. Harry bracht deze persoon en later nog veel meer tussen Suwâld en Garyp over het kanaal. Eindelijk varen de pontjes weer, het heeft alles te maken met de Covid 19 toestanden. Ook de pontjes van Wijns en Earnewâld zijn weer in de vaart. Het pontje van Wartena vaart nog niet. Alle informatie én vaartijden staan erg overzichtelijk op www.grouaktief.nl

Als één van de schippers van zonnepont Schalkediep stond vrijdag 10 april al heel lang in mijn agenda. Het zou de eerste vaardag van het 26e seizoen van de pont in Suwâld worden.
U weet het allemaal, Corona zette bijna alles stil. Ook de pont van Suwâld bleef in de haven.
Overigens alle pontjes van de prachtige fiets-route ‘De acht van Grou’ bleven aan de wal liggen.
Het zeer actieve bestuur van de pont regelde echt heel veel voor de vrijwilligers, zowel de schippers als de dames die de koffie en andere lekkernijen van de kiosk serveren. We kregen elke keer informatie over de pont en de kiosk maar ook ‘opbeurende’ gedichten en veel meer.
Het roosters was voor de 10e april, de ‘officiële’ eerste vaardag natuurlijk ook klaar en …… prachtig mooi, voldoende vrijwilligers om alle vaardagen zowel kiosk als pont van vrijwilligers te voorzien.
Maar …… het bleef dus stil in de havens van de vele pontjes, de vrijwilligers waren er klaar voor maar varen mocht niet.

Vandaag, zaterdag 30 mei gingen de pontjes, behalve die van Wartena, weer varen.
Een prachtige zaterdag met erg mooi weer. In Suwâld was kort na 10 uur al de eerste passagier. Schipper Harry kon gelijk beginnen toen hij bij de pont arriveerde en had geen tijd voor een kop koffie. De overkant lonkte voor een mevrouw die ‘even een flinke blok om wilde fietsen’. Die koffie had hij even later wel ….
Eigenlijk moest schipper Harry, maar ook schipper Henk die hem om 14 uur ging aflossen de hele dag ‘een beetje veel’ doorvaren. Op deze eerste vaardag werden er 135 personen over gezet.

Er zijn natuurlijk wel wat aanpassingen op en rond de pont i.v.m. het Covid 19 virus. Op de pont van Suwâld zijn de nodige aanpassingen om de 1,5 meter afstand te garanderen. In overeenstemming met de RIVM maatregelen.
Er is eenrichting verkeer naar en van de pont, aangegeven door hekken en linten.
Voor het aan boord gaan is er de mogelijkheid om de handen te ontsmetten
Ook mogen / kunnen minder personen op de pont i.v.m. de 1,5 meter afstand. Bij grotere drukte kan er dus iets langer gewacht moeten worden.
Vanaf maandag is ook het terras weer geopend, een heerlijke kop koffie, een koek, een ijsje of een drankje zijn dan tegen heel redelijke prijzen af te halen. Natuurlijk is ook het terras zo ingericht dat de 1,5 meter afstand gegarandeerd is.
En helemaal nieuw is dat er zowel bij de kiosk als op de pont in Suwâld met pin contactloos betaald kan worden.

Ook bij de andere pontjes zijn vergelijkbare maatregelen getroffen i.v.m. Covid 19
Op www.grouaktief.nl vindt u heel veel informatie over de pontjes van De Acht van Grou. Per pontje de kosten, vaartijden en verdere bijzonderheden.

Jan Kamminga

Advertentie