11
za, juli
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
SUWALD. Het was druk aan de waterkant van Suwâld, vele aanwezigen genoten van de harde wind en het heerlijk schijnende zonnetje. Velen kwamen ook om Carinalexander te bewonderen. Carinalexander, een vrachtschip van 135 meter lang, 11.45 meter breed en volgeladen kan er 3959 ton vracht meegenomen worden. Het schip was deze zondag onderweg van Lemmer naar Kootstertille waar grint gelost gaat worden. Een aantal passagiers op zonnepont Schalkediep hadden geluk, ze zagen het schip van heel dichtbij.Langs de hele route tussen Lemmer en Kootstertille was het druk. Op social media zag ik meerdere foto’s en filmpjes voorbij komen van dit schip. Een bijzondere gebeurtenis, immers pas voor de 2e keer voer een schip van 135 meter lang door het Prinses Margriet kanaal.

Waar normaal 110 meter lengte het maximale is nu dit 25 meter langere dan ‘normaal’ schip. September 2014 was er een ander, ook 135 meter lang schip, welke door het kanaal ging. Maar het blijft bijzonder én groot.
Voorlopig blijft de maximale afmeting 110 meter lang en deze schepen zie je regelmatig, zo niet dagelijks voorbij komen.
Voor dit ‘vaartochtje’ was een speciale vergunning verleend door Rijkswaterstaat.

Ook op de loswal van Suwâld stonden een aantal fotografen en veel kijker. Het terras voor de kiosk van de Zonnepont Schalkediep kon ook op veel drukte en gezelligheid rekenen. Onder het genot van een heerlijke kop koffie wachten op dat grote schip.
Een aantal passagiers op de pont troffen het nog mooier. Schipper Jan v/d Wal ging gelijk nadat Carinalexander voorbij gevaren was richting de Garyperkant. Hij stuurde de pont op veilige afstand ruim achter dat grote schip langs. Als je dan zo dichtbij bent en ik dan ook nog kan inzoomen met de lens op de camera is het best wel groot allemaal.

Jan Kamminga

Advertentie