04
di, aug
3 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
LEEUWARDEN. De provincies Fryslân en Groningen starten een proef met verdere verduurzaming van de noordelijke treinen. Twee bestaande treinen van Arriva gaan vanaf september 2020 op biodiesel rijden. Als dit technisch, financieel en operationeel goed uitpakt, kunnen ook de andere treinen deze schonere brandstof gebruiken.


De overstap van gewone diesel naar biodiesel (Hydrotreated Vegetable Oil, HVO) leidt tot 89 procent minder CO2-uitstoot. Dit sluit aan bij de wens van Provinciale Staten om voor de treinen duurzame stappen te zetten. Het gaat om een proef van twee jaar.

In december van dit jaar start een nieuw contract tussen de twee provincies en vervoerbedrijf Arriva Nederland. Arriva zal ook de komende vijftien jaar met treinen blijven rijden in Fryslân en Groningen. Belangrijke afspraken zijn vernieuwing van de huidige vijftig treinen (GTW’s) én uitbreiding met achttien nieuwe treinen (WINK’s). Deze WINK’s rijden vanaf het voorjaar 2021. Deze WINK treinen hebben onder andere batterijen om energie op te slaan die vrijkomt tijdens het remmen. Daarnaast rijden ze op schonere diesel. De GTW’s gebruiken nu nog gewone diesel, maar als de proef slaagt schakelen die alle vijftig ook over op schonere diesel.

De eerste twee GTW-treinen zijn al ‘gerefurbished’ (vernieuwd). De rood-witte buitenkant is nu blauwgroen. Ook van binnen zijn de treinen gemoderniseerd. Reizigers hebben dit uitgezocht. Zo komen er klaptafels, mogelijkheden om je laptop of mobiele telefoon op te laden en stiltecoupés.
Advertentie