04
do, juni
4 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
NOARDBURGUM - Bij een bekende steenhandelaar in Noardburgum zijn 14 hoveniers bij elkaar gekomen om hun showtuinen te laten zien. Het is tien uur geweest. Nog snel worden de bezems over de bestrating gehaald, of er wordt nog snel iets bestraat. Bloemen en planten worden nog stiekem op de juiste plek neer gezet. Alles wordt nog tot in de puntjes nagekeken. Dit kan nog even, voordat de grote drukte losbarst. Vorig jaar was het ook al behoorlijk druk.


De hoveniers en Boonstra hopen dat ze dit jaar nog meer bezoekers mogen ontvangen. Hoeveel ze vorig jaar hebben mogen ontvangen is onbekend, omdat niemand het aantal bezoekers heeft bijgehouden.

Dit initiatief is door verschillende hoveniers bedacht in samenwerking met de steenhandelaar. Door te weinig belangstelling en economische omstandigheden werd vorig jaar Huis en Tuin in het FEC te Leeuwarden geannuleerd. Daarom hebben de hoveniers, Boonstra Steenhandel benaderd om showtuinen aan te leggen op het terrein van Boonstra.

Hier waren al prachtige showtuinen. Dit werd door één hovenier geheel onderhouden. De steenhandelaar was een grote opdrachtgever. Het gehele seizoen had deze hovenier hier werk, maar doordat er nu 14 hoveniers hun tuin hebben, heeft hij nu minder werk. Hij hoopt samen met zijn collega’s op deze manier meer mensen te laten zien, wat ze kunnen. Dit is een samenwerking tussen de hoveniers en Boonstra. De stenen, tegels, bielzen, etc. worden door deze steenhandel geleverd.

De tuinen zien er prachtig uit. Je wandelt zo van de ene tuin in de andere. Het is geen ratatouille van tuinen. Toch zie je de verschillende stijlen van de hoveniers en toch zit er een samenhang in. In verschillende prijsklassen en stijlen zie je de tuinen. Er is van alles mogelijk.

De ene hovenier houdt rekening met de mensen die een wat lager budget hebben en laat zien wat er mogelijk is met beplanting en bestrating. Hij laat zien wat voor sfeer je in een kleine tuin kunt maken. Weer een andere hovenier met een breder budget laat zien hoe het buiten-binnen leven kan zijn met alle comfort die er maar te bieden is.

De diversiteit die er is, dat willen de hoveniers laten zien. Alles is te bespreken met de hoveniers. Van de beplanting, bestrating tot aan serre’s, tuinhuisjes met terrassen met openhaarden. Niks is te gek.

Het voordeel van deze samenwerking is, dat de tuinen het gehele jaar zo mogen blijven staan op het terrein. ‘Als je op een show staat, dan gaan er altijd planten dood, want je mag die dagen dat je daar staat de planten geen water geven. Er beschadigd altijd wel wat, de bestrating, of de schuttingen van het heen en weer slepen. Nu heeft het niks te lijden, want het blijft staan waar het staat en de beplanting kan alleen maar mooier worden. Het groeit. Dan zie je de kleurenpallet van de bloemen in de borders ook beter. Dan zie je wat de hovenier heeft bedacht voor de tuin,’ zo vertellen de hoveniers enthousiast.

Al met al zijn deze dagen en de rest van het jaar het bezoeken meer dan waard. U komt met heel veel inpiratie weer thuis. Elke hovenier heeft zijn best gedaan om een mooie tuin te laten zien.

Marlies Glas

Advertentie