23
wo, sept
1 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
HURDEGARYP - Het was druk op de dorpstuin aan de Jintewarren in Hurdegaryp. Zaterdag was daar de jaarlijkse oogstdag. Echt heel veel Hurdegarypers maar ook ‘van ver’ kwamen mensen langs. De zeer diverse groentes werden pas van of uit de tuinen gehaald als iemand iets wilde kopen. Kopen voor heel redelijke prijzen overigens. Alle producten worden geheel ecologisch geteeld.
De tuin is elke dinsdag, donderdag en zaterdag te bezoeken.Mooie plekjes, we hebben ze veel meer dan je denkt. Helaas weten veel mensen ze allemaal niet te vinden. Een erg mooie is de dorpstuin in Hurdegaryp. Een zeer actief bestuur en een flink aantal vrijwilligers zijn er regelmatig te vinden om op geheel ecologische manier zeer diverse groentes te kweken.

Toen ik aan het begin van de middag naar de tuin ging was de grootste drukte al geweest. Nog steeds liepen er vele personen rond en de ontvangst was als altijd erg hartelijk.
‘Daar is Jan van Kanaal 30, zit mijn haar goed voor op de foto?’ Het was de eerste van een aantal keren dat ik het ‘even’ mocht uitleggen dat we nu samen met rtv nof gaan. Het zal nog heel lang duren voordat echt iedereen dat weet ………

De dorpstuin bestaat eigenlijk uit 2 delen. Een deel bloemen en ‘beestjes’, een deel waar ik persoonlijk liever niet kom …. Grote vriend de imker beoefend daar zijn ‘sport’ en in de bijenkasten was het dan ook druk. Laat mij nu gewoon bang zijn voor die beesten.
Lees dat bang zijn dan als een allergische reactie bij een eventuele prik.

Het deel groente, aardappelen en fruit daar was het deze dag te doen. De jaarlijkse oogstdag liet veel personen naar de tuin komen. Een aantal gewoon om te kijken in die prachtig tuin maar veel ook om daadwerkelijk die heerlijke spullen te kopen.
Mocht je bijvoorbeeld een krop sla willen kopen ? je mocht er zelf eentje kiezen en die krop sla werd pas dan gesneden. Hoezo verser dan vers ! Ook was er een tafel waar al aardappelen en groentes klaar lagen. Een bijna lege tafel omdat er al veel verkocht was.
Het mooie op de tuin is dat je elke vraag kan en mag stellen. Op elke vraag krijg je dan een duidelijk antwoord. Zelfs een verslagever die absoluut geen groene vingers heeft, ik dus, snapt het dan.

Een erg mooi initiatief die dorpstuin en het mooie ….. zowel dierlijke als kunstmest worden niet gebruikt. De bemesting van de tuinen word zelf ‘gekweekt’ in meerdere grote compost bulten. Die compost gebruiken ze op de juiste momenten om de tuinen te bemesten.
Ook mooi is het nieuwe onderkomen op de tuin. Voor opslag van producten maar ook een pauze moment kan daar prima plaats vinden. Ook het gereedschap heeft daar een speciale ruimte. Moet ik thuis wel eens iets zoeken, in die gereedschap ruimte was het erg netjes én overzichtelijk.

Kort voor ik weer naar huis ging zag ik zakjes heerlijke wâldbeantsjes liggen, ik had ze er eerder gekocht en die waren toen erg lekker. Van het zakje welke ik nu gekocht heb liggen er al een aantal ‘in de week’. Mag u raden wat wij morgen gaan thuis eten ……..

Jan Kamminga.

Advertentie