09
do, apr
8 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
EARNEWâLD - ‘Melk’, staat dit jaar centraal in de voorjaarsvakantie in het Fries Landbouwmuseum. Kortom het zijn weer de ‘Pake en Beppedagen’. Het museum haakt daarbij in op ‘’help pake en beppe de vakantie door’’. Het idee hierachter is dat tijdens vakanties kinderen vaak bij hun grootouders logeren. Voor de pakes en beppes (opa's en oma's) kan het soms moeilijk zijn iets te bedenken, dan is het leuk om samen met de kleinkinderen iets te doen.


Vier dagen lang, van dinsdag 21 februari tot en met vrijdag 24 februari, staat het museum bol van de activiteiten: zoals kindertheatervoorstellingen, een kinderspeurtocht door het museum en een binnenplaats met leuke doe-dingen. Het museum is die dagen open van 10:00 – 17:00 uur

Theater Op alle vier dagen zijn er per dag drie kindervoorstellingen (om 12:30, 13:30 en 14:30 uur) met als titel. ‘Tante Jellebel’s toetje’.

Van de melk van Klaartje, de koe van tante Jellebel, kan tante Jellebel heerlijke dingen maken, zoals bijvoorbeeld lekkere toetjes! En dat komt goed uit, want er is een toetjeswedstrijd en tante Jellebel wil meedoen. Ze heeft net een heerlijk toetjesrecept bedacht voor de wedstrijd, komt Post langs om te helpen proeven. Gelukkig vindt hij het heel lekker, dus met de laatste aanwijzingen gaat ze aan de slag, maar wat is dat nu... er komt geen melk meer!

Hoe Klaartje de koe het ook probeert, haar melk is op. Zou er iets aan de hand zijn met Klaartje..? Wie kan haar helpen? En heeft ze op tijd weer melk voor de toetjeswedstrijd?

Kom kijken! Kom proeven! Tot gauw!. Opgave is niet nodig. De voorstelling is geschikt voor kinderen van 4-10 jaar. Speurtocht In het museum is een speurtocht uitgezet langs allemaal zaken die met het thema Melk te maken hebben. Zo weten kinderen na afloop waar melk vandaan komt en wat je er mee kunt doen. In de foyer zijn allerlei doe- en knutseldingen zoals het maken van een echt melkpak en natuurlijk melk proeven!

Melkwol

Heel bijzonder zijn de voorwerpen van melkwol die het museum onlangs verworven heeft en die nu voor het eerst te zien zijn. In de oorlog deden melkfabrieken proeven om van melkbestandelen (caseïne) wol te maken. Een aantal van deze melkwolproducten zijn bewaard gebleven, daaronder

een groen melkwol – truitje, een aantal verschillende stalen stof bestaande uit een mix van melkwol en echte wol. Verder een spuitkop waarmee de ultrafijne draadjes werden gemaakt en een monsterflesje met caseïne.
Advertentie