09
do, apr
8 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
TWIJZELERHEIDE - Wat valt er nu te vertellen over de Koningsdag in Twijzelerheide op het VVT terrein. Dertien jaar lang was het een groot evenement in het dorp. Veertien jaar lang hebben moeder Wipkje Melgers en dochter Tjitske Henstra, de vrouw van zanger Trienes Henstra, samen met andere bestuursleden en vrijwilligers dit evenement georganiseerd. Maar dit jaar, het veertiende jaar is het de laatste keer voor moeder en dochter. Dat is helaas ook te zien aan het aantal bezoekers op het feestterrein.


"Deze festiviteit is gekscherend op een donderdagavond georganiseerd. Gewoon, omdat er niks te beleven was in het dorp. Samen met mijn dochter en nog een paar andere mannen van het VVT hebben wij dit op poten gezet,” vertelt Wipkje.

“Ik zit al jaren alleen thuis met Koninginnen, Koningsdag,” vertelt Kei, de man van Wipkje. Daar komt nu verandering in. Wipkje gaat vanaf volgend jaar lekker relaxed met haar man Koningsdag vieren. Tjitske wil er nu ook lekker met haar kinderen erop uit. Dat mag ook wel, na 14 jaar dit mee te hebben georganiseerd.

“Het was geweldig. We hadden spijkerbroekhangen, paalzitten, noem maar op. Natuurlijk trad Trienes ook op. Het was altijd 1 groot feest.” Zo vertellen de beide dames enthousiast. Maar na al die jaren willen moeder en dochter zelf ook wel eens Koningsdag vieren en het niet mee organiseren. Niet alleen stoppen Wipkje en Tjitske ermee, maar ook Frederika Dijkstra stapt op. Zij wil na jaren er voor haar gezin weer zijn. “Er gaat veel tijd in het organiseren zitten. Op de school waar onze zoon op zit, zoeken ze ook vrijwilligers en daar ben ik ook actief. Ik kan niet overal zijn, al hoe leuk ik dit ook vind.” Er zijn nog maar twee bestuursleden over. Maar er moeten nog drie bij. “Alles ligt klaar, een heel draaiboek, met sponsors, alles.” Zo vertelt Wipkje verder.

Zo gingen de bestuursleden en vrijwilligers bij de scholen langs met kleurplaten en kregen de kinderen van het speciaal onderwijs de kleurplaten thuis gebracht, zodat iedereen mee kon doen met de kleurplatenwedstrijd. Iedereen moest zich welkom voelen.

Jaren geleden hadden ze gekostumeerd voetbal georganiseerd. Dit was hilarisch vertelt iedereen die aan tafel kwam zitten. De oudere jeugd gaat tegenwoordig naar Groningen of Leeuwarden om deze dag te vieren en komen later op de dag weer terug en dan zingt Trienes. Dan begint het feest voor de volwassenen.

Het bestuur had al verwacht dat er niet veel kinderen op de springkussens zouden komen. Het weer zat niet echt mee. Er is echter toch nog goed nieuws te melden. Zoals het eerst leek, dat de Koningsdag Twijzelerheide zou stoppen, blijkt nu dat deze dag door de Feestcommissie Twijzelerheide wordt overgenomen. Zij organiseren de feestweek eens in de twee jaar. Koningsdag wordt waarschijnlijk in een afgeslankte vorm voortgezet. Dat is toch nog positief nieuws.

Marlies Glas

Advertentie