03
vr, juli
0 Nieuwe art.
Volg ons:       Nu live radio: Klik hier voor de live uitzending

Laatste radio nieuws
BURGUM - Het eerste dat opvalt als ik het pad oploop naar de woning van Kees en Ella is de steen bij de deur met “septime” er op geschreven. ‘Septime betekend zeven’ antwoordt Kees op mijn vraag. Goed, maar wat betekent het getal zeven voor jou in dit verband wil ik natuurlijk weten. Maar ik wil te snel, eerst moet de vraag van Ella beantwoord worden of er koffie of thee gezet moet worden.


Ondertussen heeft Kees mij zijn kamer binnengeloodst die verder zo vol staat met apparatuur, beeldschermen en CD’s dat er nog net twee personen in plaats kunnen nemen. Naast zijn werk bij RTV Kanaal30 is Kees ook gecertificeerd zendamateur.

Doel van mijn bezoek is dat ik de man die al meer dan 25 jaar de techniek verzorgt bij diverse radio en TV programma’s van RTV Kanaal30  en presentator is eens in het zonnetje wil zetten.  Al sinds 1994 presenteert Kees elke zondagavond het radioprogramma New Age, waarin hij, zoals voor de hand liggend, New Age muziek draait  en met als vierwekelijkse gast op de laatste zondag van de maand Hans Mollema,  die op immer meeslepende wijze komt vertellen wat we de komende tijd zoal aan het firmament kunnen verwachten en waarnemen. Afgelopen zondag was het voor de 1131ste keer vertelt Kees met enige trots. Zondag ’s morgens van tien tot elf worden archief opnames uitgezonden van het programma septime, gepresenteerd door Ella. Ook het dagelijks monitoren van de uitgezondene behoort tot zijn taken voor de omroep.

Kees werd geboren in het Noord Hollandse Oosthuizen. De Haremakers danken hun naam, zo vertelt hij, aan het, volgens geheim procedé produceren van zakjes van paardenharen welke gebruikt werden bij de productie van lijnzaad olie in de vele oliemolens die de Zaanstreek destijds rijk was. Vervolgens laat hij een stamboom zien met illustere voorouders waaronder de 16de eeuwse molenbouwer en waterbouwkundige Leeghwater. Een andere voorouder nam in het leger van Keizer Napoleon deel aan diens veroveringstochten, maar hield het ergens in Silezië wel voor gezien, stapte eruit en schreef vervolgens een boek over zijn belevenissen. Ook hiervan laat Kees  met  trots een gekopieerd exemplaar zien. In 1963 kwam Kees naar Friesland voor de opleiding van leraar autotechniek in het beroepsonderwijs en woont sinds 1985 samen met Ella met wie hij in 1962 trouwde in Burgum. Hij is actief lid en voorzitter van de kerkenraad van de doopsgezinde gemeente te Veenwouden.

Maar hoe zit dat nu met dat “septime” wil ik nu eindelijk wel eens weten.  Wij waren tot onze spijt kinderloos, legt Kees uit maar 21 jaar geleden kregen wij  van Greetje en haar man, de vraag: “willen jullie onze ouders worden”? We kenden Greetje al langer en vonden haar vraag zo bijzonder maar welgemeend dat we er niet over hoefden na te denken. Ze heeft zelfs met koninklijke toestemming onze achternaam overgenomen. Zij en haar man hebben drie kinderen zodat we nu met zijn zevenen zijn.

Johan Veenstra

Vandaag op de radio

06:00 - 09:00 uur
Doorgifte Omrop Fryslân
09:00 - 10:00 uur
Op nei it wykein (Herhaling)
10:00 - 12:00 uur
Op'e Hichte (actualiteiten) Live
13:00 - 14:00 uur
It geheim fan 'e Smidt (H)
14:00 - 18:00 uur
Rûnwei Sport
18:00 - 19:00 uur
Willem yn'e jûn
19:00 - 20:00 uur
Gerrit on air
20:00 - 21:00 uur
Skerp op'e jûn
21:00 - 22:00 uur
Voet tussen de deur
22:00 - 23:59 uur
Hit tijdmachine
Advertenties
Advertentie