09
zo, aug
2 Nieuwe art.
Volg ons:       Nu live radio: Klik hier voor de live uitzending

Laatste radio nieuws
BURGUM - Gelukkig was de spreektaal gewoon in het Nederlands maar de gasten van presentatrice Rita Looij tijdens de live uitzending van het Kanaal30 jongeren radio programma Bjusterbaarlik waren de Griekse taal ook machtig. Deze woensdagmiddag waren Sigrid van der Zee en haar zoon Nikolas de gasten. Sigrid woont en werkt op Lesbos, het prachtige Griekse eiland waar ze ‘net even andere’ excursies voor toeristen organiseert.


Het was alweer een tijdje terug dat ik bij Rita in de studio was. Het werd weer eens tijd en zeker omdat ze deze keer gasten had die een prachtig verhaal konden vertellen over een erg mooi Grieks eiland.Een aantal jaren terug was Sigrid de Zee reisleider op Lesvos, u leest het goed Lesvos. Menig Nederlander is er op vakantie geweest en al noemen wij het eiland Lesbos de Grieken Lesvos.

Met technicus Durk v/d Duim achter de knoppen was ook dit weer een prima uitzending. Rita goed voorbereid en gasten die een prima open en eerlijk vertelden. Sigrid begon met ‘wie ze was’ ze vertelde dat ze reisleidster was op het eiland en in die hoedanigheid haar latere echtgenoot ontmoete. Dimitros Koularas en ja dat is een Griekse meneer …..Dimitros is visser en na hun huwelijk ging Sigrid nog steeds voor de toeristen werken maar nu als zelfstandig ondernemer met het organiseren van dagtochten voor de toeristen. De taal was –natuurlijk-  een probleem en Grieks leer je niet op een bewolkte maandagmorgen.

Maar eerst in het Engels en met ‘handen en voeten’ kom je ver natuurlijk. Ze heeft op gedurende 2 winters als het toeristen seizoen op een zeer laag pitje staat ook Griekse les gehad.Of ze toen ook naar het Bassie en Adriaan lied ‘Griekse les’ heeft geluisterd weet ik niet maar een flink aantal basis woordjes had ze dan al geleerd. Ondertussen heeft de taal (bijna) geen geheimen meer voor haar. Ze vertelde over haar bedrijf, ‘Pandora Travel Lesvos’ welke gedurende het zomer seizoen excursies organiseert. Geen ‘grote’ excursies maar juist een kleiner aantal deelnemers maar daardoor wel veel persoonlijke aandacht. Op www.pandoralesvos.com staan wel de prachtige excursies beschreven. Haar tripjes gaan naar de mooiste plekken van het eiland waar ‘gewone’ toeristen niet of nauwelijks komen. Ook op facebook te vinden, Pandora travel Lesvos.

Ook haar zoon Nikolas was mee, hij spreekt ondanks dat hij ‘maar’ (of al) 9 jaar is 3 talen. Nederlands, Grieks én Engels. In de studio sprak hij Nederlands maar hij vertelde ook dat hij zijn vader wel eens hielp bij de vis-excursies die Sigrid en dus haar man ook organiseren. ‘Als papa het niet verstaat vertaal ik het Nederlands of Engels naar het Grieks’ aldus deze jongeman. Met moeder Sigrid sprak hij Nederlands en met zijn vader Grieks ….

Ook vertelde Sigrid over de vluchtelingen die op het eiland aankomen. Waren het een tijd terug heel veel personen nu kwamen ze nog steeds maar met echt met veel minder. Per saldo hadden ze er geen ‘last’ van, een raar gekozen woord maar die vluchteling vertoeven ‘op de andere kant’ van het eiland.Sigrid gaf dan ook zeker een persoonlijk reis advies. Kom naar Lesvos, het is er prachtig en niet eens zo duur.Vanaf Schiphol is het ongeveer 3 uur en 30 minuten vliegen en het weer is er ….. Grieks, heerlijk zonnig en lekker warm. En als u er dan toch bent …… Sigrid, haar man en zoon staan voor u klaar voor een prachtige dagtocht of zelfs dagtochten.Een mooi uur van het jongeren programma Bjusterbaarlik die via de Kanaal30 website terug te luisteren is en op woensdag 19 april tussen 16 en 17 uur herhaalt wordt.

Jan Kamminga

Vandaag op de radio

Advertenties
Advertentie