09
do, apr
2 Nieuwe art.
Volg ons:       Nu live:

Laatste radio nieuws
BURGUM - Wethouder Sjon Stellinga van de gemeente Achtkarspelen en wethouder Doeke Fokkema van de gemeente Tytsjerksteradiel hebben zaterdagmorgen door het hijsen van de nieuwe Kanaal30 vlag de prachtige nieuwe studio in Glinstra State in Burgum officieel geopend. Onder grote belangstelling en na een aantal korte toespraken van de wethouders en voorzitster Lutske van de Wal van Kanaal30 werd de vlag gehesen waarmee de opening bekrachtigd werd.


Maanden van voorbereiding gingen aan zaterdagmorgen 28 april om 9.45 uur vooraf, maanden van voorbereiding voor de officiële opening van de geheel nieuwe studio van Kanaal30 in landgoed Glinstra State in Burgum. En precies op het eerder genoemde moment was alles en iedereen ook daadwerkelijk klaar voor. Ook het weer werkte mee, oké zo rond het middaguur een paar kleine buitjes maar volgens mij heeft eigenlijk niemand daar echt last van gehad. Na die druppels regen kwam gewoon het zonnetje terug en die maakte het allemaal toch wel wat aangenamer. 

Er ging natuurlijk veel aan vooraf, zat de studio lang geleden boven in het eerdere oude postkantoor wat nu de kringloop winkel aan de Lageweg is verhuisde die toen naar Kiehool. Maar na een flink aantal jaren in Kiehool is het nieuwe thuis Glinstra State. Er is veel gedaan door heel veel vrijwilligers, denk alleen ‘even’ aan de techniek in de studio maar ook de ruimte op de 2e etage waar ‘het brein’ van radio en tv zit. Het resultaat mag er zijn en heel veel vrijwilligers maar ook luisteraars, kijkers en lezers van de kabelkrant waren zaterdag gedurende langere of kortere tijd aanwezig om alles eens te bekijken. Als ‘men’ nu op een later moment luistert naar een radio uitzending of kijkt naar een TV programma weten ze waar het gemaakt wordt.

Zaterdagmorgen was het dus zover, al heel vroeg waren de eerste vrijwilligers in Glinstra State om de laatste puntjes op de i te zetten, zowel in de studio als in de tuin waar ook het één en ander stond te gebeuren. Eigenlijk begonnen de voorbereidingen vrijdag al toen zo’n 15 personen al heel veel dingen aan het klaar zetten waren. Om iets na 09.00 uur zaterdagmorgen kreeg iedereen de laatste instructies en mededelingen over wat er ging gebeuren. Iedereen wist wat te doen en was klaar voor zijn of haar taak….. Ik wist het ook, samen met sport-collega Binne koffie drinken …. Iets wat we graag (en misschien wel wat teveel) doen.

Klokslag 09.45 nam live op het televisiekanaal en op de radio van Kanaal30 voorzitster Lutske van de Wal het woord. Ze had lovende woorden over alles en iedereen die de verhuizing en al het werk daarvoor mogelijk hadden gemaakt. Haar conclusie, en eigenlijk ook die van vele anderen, was net zo simpel als eenvoudig; het was erg mooi geworden. Ook refereerde ze even aan ‘onze krant’ die u kort geleden heeft ontvangen. De krant waar een aantal personen heel veel uren in hebben gestoken om zowel tekst als foto’s er in te krijgen. Het resultaat is/was inderdaad erg mooi. Alle geledingen binnen Kanaal30 hebben ruime aandacht gekregen en geven een duidelijk beeld wat ‘we’ bij Kanaal30 doen. Ook de beide wethouders spraken lovende woorden. Sjon Stellinga van Achtkarspelen en Doeke Fokkema van Tytsjerksteradiel spraken tot de aanwezigen en hadden kort daarna de eer om onder trom geroffel van de Container drummers van De Marko’s de nieuwe vlag te mogen hijsen waarmee de officiële opening een feit was.

Het officiële gedeelte was geweest en een aantal personen liep toch net even meer lachend rond dan kort daarvoor. Het feest kon beginnen en begon ook gelijk.In de studio waren eerst een aantal interviews met de beide wethouders en later mochten meerdere presentatoren kort hun programma live presenteren. Zo kort achterelkaar hoor je pas het verschil, van ‘Heerlijkheden uit het verleden’ met muziek uit de jaren 50, 60 en 70 tot … ja wat eigenlijk niet, Elvis kwam voorbij maar ook heerlijk Country muziek en Egeländer volksmuziek.  

In de studio ging alles goed maar ook buiten was genoeg te beleven, een springkussen voor de kinderen maar ook een speciale tent waar live ‘plaatjes’ gedraaid werden, plaatjes vanaf vinyl wel te verstaan. Op het terras net buiten de studio stond ook een tent, met 2 zeer benijdenswaardige ‘dingetjes’. Ten eerste heel veel dozen met LP’s, singeltjes en CD’s die voor slechts 1 euro te koop waren, er werden veel verkocht maar er bleven ook nog veel over. De lunch werd daar ook gepresenteerd, heerlijk soep en de broodjes op het buffet waar als ik er tijdens het schrijven van dit verslagje aan terug denk nog eens naar terug wil lopen, het was meer dan uitstekend geregeld.Het springkussen voor de kinderen kon ook rekenen op flinke belangstelling.

In de tent midden in de tuin waren vanaf 10 uur de heren van de vinyl roadshow heerlijke muziek aan het draaien maar vanaf 14.30 uur traden ook de nodige artiesten op. Het begon met een prachtig optreden van Alex Rapper met vervolgens zangeres Azara die begeleid werd op de piano door Leopold. Jaap Louwes kwam ook, zich zelf begeleidend op gitaar. Tot slot Milestones een ‘heerlijke’ band die menig beentje van de vloer liet gaan.

Kanaal30 is verhuist en is klaar voor de toekomst, de vele vrijwilligers hebben een prachtig onderkomen waar menig uur TV en radio vandaan zal komen. Natuurlijk blijven ook de radio en TV locatie uitzendingen bestaan en zullen met regelmaat uitgezonden worden. En ‘wij’ van de kabelkrant ? ….. we blijven de gemeentes door reizen om voor u nieuws en sport te verslaan en voorzien van foto’s om het nog duidelijker te maken.

Jan Kamminga

Vandaag op de radio

06:00 - 09:00 uur
Doorgifte Omrop Fryslân
10:00 - 12:00 uur
Een Nieuwe Week (Herh.)
12:00 - 13:00 uur
Doorgifte Omrop Fryslân
13:00 - 14:00 uur
Soulparade
17:00 - 19:00 uur
It lûd fan..... / locatieuitzending (incidenteel)
19:30 - uur
Gemeenteraad (incidenteel)
20:00 - 21:00 uur
It lûd fan Leo (live)
23:00 - 23:59 uur
NPO doorgifte: Met het oog op morgen
Advertenties
Advertentie