25
vr, mei
5 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
Grootte
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
BURGUM - Het duurde even, om precies te zijn tot tamelijk ver in de tweede helft, eer BCV aan een overwinning kon gaan denken. Daarvoor waren de Burgumers door tegenstanderVVI uit Idskenhuizen  bekwaam van treffers afgehouden. En daarmee kreeg het duel het imago mee van een typische nul-nul wedstrijd. Tot die openingstreffer viel en VVI moest komen, iets wat de gasten ook wel degelijk deden. Het werd 2-0, maar toen VVI tegen scoorde werd de wedstrijd in de slotfase alsnog spannend.


"Wy wiene dochs wol de bettere ploech fûn ik"
De quote was van BCV-trainer Jasper Bouma die na afloop toch wel tevreden terugblikte op de wedstrijd tegen VVI. Traditioneel een lastige opponent voor de Burgumers en daar maakte deze aflevering van 10 februari 2018 zeker geen uitzondering op, al had coach Bouma wel degelijk een verschil gezien: "Wy hawwe wol wedstriden tsjin harren spile dat se mei syn allen achteryn bleaune, mar no diene se dat net, der wiene fannemiddei wol degelik twa oanfallende ploegen oan it wurk. Ik fûn oer it gehiel wol dat wy de wat bettere ploech wiene, wy hiene de measte en de bêste kânsen as't my fregest. De slotfase waard dochs noch spannend om't sy de 2-1 skoarden, mar echt yn de problemen binne wy net kaam. Dit binne wichtige punten, wy kinne tefreden werom sjen." Aldus de BCV-coach, die zich rustig hield op de bank, dat in tegenstelling met de VVI-bank die nogal luidruchtig aanwezig was. Effect sorteerde die kritische houding totaal niet, de scheidsrechter van dienst bleek van het type 'oostindisch doof' en dat was maar goed ook. Hij deed het prima, liet zich niet beïnvloeden en bleef bij zijn eigen fluitgedrag. En dat was mede de oorzaak dat dit duel het aankijken best wel waard was, al duurde het wat erg lang eer er echt spanning op kwam te staan. Dat gebeurde pas nadat BCV in de 25ste minuut van de tweede helft op voorsprong was gekomen. Daarvoor leek de wedstrijd steeds meer in de richting van een remise te gaan, zonder doelpunten ook nog. Dat BCV uiteindelijk de drie punten mee naar de Foarset mocht nemen, was 'in stik bûter yn 'e brij', een bonus die zeker niet onverdiend was, maar het duel had net zo makkelijk een andere draai kunnen krijgen.

opening
Het is even over tweeën als ik mij meld in de heerlijk warme BCV-bestuurskamer. Ik maak meteen maar even kennis met de nieuwe preses van de Burgumers,  Dirk van der Woude is de opvolger van Age Kramer die, heb ik gelezen, politieke ambities heeft, dus het kan best zijn dat ik hem over een paar weken regelmatig ga treffen in de raadszaal van het gemeentehuis. Het is koud buiten, maar omdat het niet echt waait, valt de temperatuur nog alleszins mee. BCV moet het nog steeds doen zonder het kunstgrasveld, de nieuw top laag is nog niet klaar heb ik begrepen, dus dat duurt nog even. Het B-veld is overigens, zo blijkt even later, zo op het oog prima te bespelen. Vooraf was daar nog gerede twijfel over, maar de scheids laat wel degelijk spelen. Ik zoek een plekje tussen de beide dug outs, in de luwte van de boomwal en daar blijkt het best uit te houden. Blij dat ik weer eens naar een heuse voetbalwedstrijd kan kijken en weer eens foto's kan maken met voldoende licht. In sporthallen blijft dat toch een gedoe-in-de-marge, daar is de verlichting minimaal, onder collega's heet dat 'permanente kerstverlichting'. Bovendien spelen beide ploegen in frisse kleuren met het nodige wit erin en ook dat scheelt. Als de scheidsrechter heeft laten beginnen, ontwikkelt zich een wedstrijd waarin beide ploegen weliswaar vol op de aanval spelen, maar waarin voorlopig de beide defensies de overhand hebben. Gevolg is dat de meeste actie zich afspeelt op het middenveld, maar mondjesmaat komen beide ploegen in de buurt van de zestienmeter van de tegenstander. Dat lijkt wat statisch, maar dat is het zeker niet en dat heeft te maken met de aanvallende intenties van beide teams. De eerste echte kans is voor de gasten, maar het snoeiharde schot stuit buiten bereik van keeper Arjen Tolman af op het aluminium van de paal. 'Daar komt de thuisclub goed weg', zou het bij Studio Sport heten. Over die BCV-keeper gesproken, in wat zo ongeveer de 25ste minuut, we spelen zonder stadionklok, die hangt werkloos boven het nog niet bespeelbare kunstgrasveld, moet zijn, raakt BCV-doelman Arjen Tolman geblesseerd bij een redding waarbij hij zo te zien niet echt lekker neerkomt. Hij blijft geruime tijd liggen en coach Jasper Bouma stuurt reservekeeper Jorrit van der Meulen alvast preventief de dug out uit. Niet voor niets blijkt even later, want Tolman kan niet verder en loopt ondersteund naar de kleedkamer, waarbij 'loopt' een eufemisme is, hij strompelt, dit ziet er niet goed uit. Een aderlating, want 'Tollie' is een uitstekende keeper. Jorrit van der Meulen komt voor hem in de plaats, geen makkelijke opgave, want het staat nog steeds 0-0 en hij wil natuurlijk voor geen goud de beslissende fout maken. Doet'ie ook niet, hij keept prima. In deze eerste helft wordt niet gescoord, beide ploegen krijgen wel een paar kansen en kansjes, maar echt veel zijn dat er niet, het blijft een duel waarin beide ploegen elkaar in evenwicht houden. 

tweede helft
Ik blijf als een van de weinigen over op het veld in de pauze, iedereen haast zich naar de kantine, ik kan ze geen ongelijk geven, maar dat heen en weer gesjouw is even aan mij niet besteed. Ik kan alvast even een blik werpen op de foto's en die zien er niet slecht uit, dat wordt selecteren vanavond. Benieuwd ben ik wel naar de tweede helft, het zou mij niet verbazen als dit duel uitloopt op een gelijkspel, beide ploegen hebben moeite om doelpunten te maken, zoveel is wel duidelijk. En ik word in mijn overtuiging gesterkt als het spelbeeld in de tweede helft niet wezenlijk verandert. Tot aan de 25ste minuut, tijden dus zoals gezegd, bij benadering. Want dan is het Raoul Dijkstra die Harmen Vlietstra middels een fraaie assist de gelegenheid geeft om de overigens uitstekende VVI doelman in de verre hoek te passeren: 1-0.Nu moet VVI komen en dat proberen de gasten ook wel en dus blijft het spannend en attractief. Die spanning wordt een stuk minder als vijf minuten later opnieuw Raoul Dijkstra Paul Westra een niet te missen kans biedt en daar weet de Trynwâldster wel raad mee. Blijkt het ook nog eens zijn honderdste goal te zijn: 2-0. Duidelijk is dat deze wedstrijd met deze voorsprong zeker nog niet gespeeld is, maar het is natuurlijk wel een enorme opsteker. Het voetbalt toch net even makkelijk met zo'n voorsprong in de rug. Maar, het dient gezegd, VVI laat het er niet bij zitten en als BCV even de teugels laat vieren en iets te snel op de lauweren gaat rusten, kan Daniël Kleiterp zorgen voor het 'Anschlusstor': 2-1. Dan zijn er nog iets meer dan vijf minuten te spelen en daarin haalt VVI alles uit de kasten om nog die felbegeerde gelijkmaker te scoren. Dat komt er niet van, keeper Jorrit van der Meulen slaagt erin zijn doel verder schoon te houden. En dus pakt BCV hier op deze koude, maar droge en zelfs in de slotfase nog even zonnige zaterdagmiddag in februari drie kostbare punten. En dat betekent tevredenheid bij het coachduo Meint en Jasper Bouma, al beseffen ook zij dat dit zeker geen gemakkelijke wedstrijd is geweest, bepaald geen appeltje-eitje. Maar als je die wint, zijn het wel de mooiste!

Binne Kramer