15
za, juni
4 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
OENTSJERK - Een origineel 'broedtsje' zijn vier kievitseieren in één nest, bij de wedstrijd tussen VCTrynwâlden tegen Fc Franeker waren het vier doelpunten van één en dezelfde schutter: Ruurd Algra. Voor een drietal is een naam, dat heet een hattrick, voor een kwartet is er geen naam, dat komt niet vaak genoeg voor waarschijnlijk, maar het Friese woord 'broedtsje' past naadloos. En het waren ook nog eens een keer vier fraaie treffers: aannemen, de laatste man uitspelen en dan de bal in de verre hoek!


De Ruurd Algra show
Want dat was het in feite zondagmiddag op het zonovergoten kunstgras van het Kaetsjemuoilân in Oentsjerk. Immers, als je er in slaagt vier van de uiteindelijke vijf treffers voor je rekening te nemen, dan mag je dat zo wel noemen. Al zal Ruurd Algra dat zelf nooit doen, daar is hij te nuchter en ook te bescheiden voor en dat siert hem. Maar de objectieve buitenstaander kreeg zondagmiddag in Oentsjerk een wedstrijd te zien die leuk was om naar te kijken, maar die qua kijkspel toch boven de middelmaat werd uitgetild door Ruurd Algra. Vier treffers in één wedstrijd, dat zal zelfs hem, spits pur sang, toch nog niet vaak zijn overkomen. "Nee, dat bart net elke wike, it moat ek oan alle kanten meisitte fansels. Mar wannear de lêste kear wie? No moat ik hiel djip neitinke, it is my alris faker slagge, mar ik wit net mear tsjin wa't dat doe wie, it is al efkes lyn." Maar het was en bleef een galavoorstelling die de VCT spits het publiek voorschotelde. Niet alleen die vier treffers waren een lust voor het oog, ook zijn werk als 'Denker und Lenker' op het middenveld waar hij strooide met gave passes en listige steekballetjes, mocht er zijn. De uiteindelijke 5-2 zege kreeg daarmee nog meer glans, ook al ging het in feite om een wedstrijd waarbij niets meer op het spel stond in de zin van promotie dan wel degradatie.

eerste helft
Het is behoorlijk warm langs de lijn van het Kaetsjemuoilân in Oentsjerk op deze prachtige zondagmiddag. Eerste Pinksterdag, veel mensen die 'derop út binne', maar toch staan de intimi wel degelijk langs het veld. Het zijn de stamgasten, het beroemde 'omsittend laach' en deze middag treffen ze het bijzonder, niet alleen is het heerlijk weer, 'de jas kin út', maar ze krijgen ook nog eens een lekkere wedstrijd aangeboden, al weten ze dat nu nog niet uiteraard. En als Franeker in de 15de minuut op 0-1 komt, lijkt het erop dat VCT een toch wat 'drege middei' tegemoet gaan. Die goal is een typisch voorbeeld van een verdediging die 'veel te hoog staat'. De razendsnelle uitbraak van Franeker is daar het gevolg van. Voordeel van deze redelijk vroege openingsgoal is dat de wedstrijd meteen op gang komt. De thuisclub is de betere ploeg, maar de gasten staan voor, zo is de situatie halverwege deze eerste helft. Die eerste goal is een vorm van overmoed van de Trynwâldsters en de gasten profiteren daar gepast van. Maar VCT wenst zich niet nu al 'yn 'e groppe' te laten spelen, en binnen vijf minuten is het Ruurd Algra die vanaf de zijkant met een schitterend klimmend schot de bal hoog in verre hoek jaagt: 1-1. En als hij dat nog voor de rust nog een keer doet, nu is het een subtiele schuiver in de verre hoek waar keeper Jesse Hogendorp geen antwoord op heeft, staat het 2-1 en gaat de thuisclub met een voorsprong aan de thee.

tweede helft
Ik kan alvast even overdenken wat ik in deze eerste helft heb gezien. Twee ploegen die er een open wedstrijd van maken die vooral op het middenveld wordt gespeeld. Beide ploegen hebben kansen gekregen, maar beide keepers, Hogendorp aan Franeker-zijde en Sybren Dijkstra bij de Trynwâldsters, doen het goed, bij de doelpunten waren ze kansloos. VCT kan bogen op een licht veldoverwicht, maar gespeeld is de wedstrijd zeker nog niet, zoveel is wel duidelijk. Duidelijk is ook dat Franeker zich nog zeker niet gewonnen geeft, de gasten komen fel uit de startblokken en keeper Sybren Dijkstra moet twee keer op rij al zijn kwaliteiten aanspreken om de gelijkmaker te voorkomen. Eén keer is hij geklopt, maar een van zijn verdedigers veegt in allerlaatste instantie de bal alsnog van de doellijn. Toch valt die gelijkmaker als we een kwartier bezig zijn. Een akelig nauwkeurig schot precies in de korte hoek tussen de keeper en de paal, betekent dat de wedstrijd cijfermatig weer in evenwicht is: 2-2. Het is het teken voor de thuisclub om een tandje bij te steken en dat levert drie kansen op rij op, maar de drie schoten gaan allemaal nipt voorlangs. We moeten wachten tot op het half uur, als Ruurd Algra zijn derde goal laat aantekenen en het is opnieuw een echt 'Algra'tje', een schuiver in de verre hoek van schuin voor de goal. En als hij zeven minuten later na een oogstrelende solo opnieuw de bal met een bekeken schuiver achter keeper Hoogendorp plaatst, is het duidelijk dat de wedstrijd gespeeld is. Natuurlijk, het kan nog wel degelijk qua tijd, maar de gasten geloven er niet meer echt in, het is warm, de krachten vloeien uit de vermoeide benen en ook de motivatie lijkt logischerwijs niet meer optimaal. Het slotaccoord komt voor rekening van Dennis van Dijk, die met een listig lobje keeper Hoogendorp verschalkt en VCT aldus op een 5-2 voorsprong zet. Dat gebeurt in wat zo ongeveer de 94ste minuut moet zijn en daarmee wint VCT toch nog ruim van Franeker, lichtelijk geflatteerd qua veldverhoudingen, maar op de uiteindelijke overwinning is niets af te dingen. En dus: leuke wedstrijd, twee voetballende ploegen, een scheidsrechter, Alberts heet hij, die zich naadloos voegde in het format van dit duel, met andere woorden, hij viel nauwelijks op en dat is een compliment. Opvallen deed Ruurd Algra wél, met vier doelpunten kan dat niet anders. En alleen dat kwartet was achteraf al genoeg reden geweest om te komen kijken. 

Binne Kramer