25
di, juni
3 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
BURGUM - De onder-11 jongens van BBC liepen zaterdagmorgen op het eigen Koningsland een toch wel verdiende remise tegen SWZ uit Sneek net mis. Het werd uiteindelijk 1-2, een stand die al bij rust op het scorebord prijkte. Het was een lekker pittig duel, waarin beide ploegen elkaar niet veel ontliepen en ook de kansen waren in feite gelijkelijk verdeeld. Maar het getal onder de streep gaf aan dat de gasten uit Sneek er met de drie punten vandoor gingen.


De pirouette van Jasper
Op het Koningsland in Burgum was het zaterdagochtend een complete en uitgebreide cineac, een doorlopende voorstelling van wedstrijden tussen de vele teams van BBC en tegenstanders uit alle hoeken van Fryslân en soms zelfs daarbuiten. De keuze die ik maak, àls ik kom kijken, ik ben ook regelmatig bij al die andere verenigingen in deze gemeente te gast, maar als ik naar het Koningsland ga, moet ik kiezen uit een enorm aanbod van jeugd- en vrouwenwedstrijden. Meestal is de tijd bepalend, soms het feit of het een derby betreft, zeg maar BBC tegen pak weg V en V, of Sumar, of Suwâld of noem maar op. Deze keer had ik mij blijkbaar verkeken op of de datum of het aanvangstijdstip. En zo kwam het dat ik op veld vier belandde vlak voor aanvang van de wedstrijd BBC JO-11 tegen SWZ uit Sneek. SWZ staat voor Sneek Wit Zwart en het O-11 team speelt dan ook in fraaie wit-zwarte tenues. Ik heb dit team van BBC al eens eerder zien spelen, maar dat is alleen maar een meevaller, het bleek toen een heerlijk aanvallende ploeg met een aantal prima spelers in de gelederen. En deze jeugdploeg van SWZ zal, vermoed ik en hoop ik, ook van een heel behoorlijk niveau zijn. En daarin word ik niet teleurgesteld en dat betekent dat dit duel van een uitstekende kwaliteit is. Beide ploegen combineren en zoeken het niet alleen maar in de lange halen van achteren, het God-zegene-de-greep-voetbal wat je vaak ziet, maar deze jongens laten zien dat ze al een gedegen opleiding achter de rug hebben. Ze kunnen, om kort te gaan, al voetballen, nu moeten ze alleen nog ouder worden en veel, héél veel ervaring op doen. En dat betekent veel wedstrijden spelen en dan liefst tegen ploegen die gelijkwaardig of net even beter zijn, daar leren ze het meest van. Met 21-0 winnen is voor de statistieken wel eens aardig, maar in feite leren ze daar niets van. Wat dat betreft zijn BBC en SWZ wel ongeveer tegen elkaar opgewassen, het is een ontmoeting tussen twee gelijkwaardige ploegen. het valt dan ook niet te voorspellen wie deze clash zal gaan winnen, geen van beide kan bogen op een overwicht en dus zal het geluk een rol spelen.

eerste helft
De scheidsrechter van dienst, Wander Kooistra, hij zal het prima doen wat mij betreft, geen overbodige flauwe kul en consequent leidend, laat de wedstrijd beginnen, we spelen overdwars, zeg maar op een half veld dus. Heerlijk overzichtelijk en ik krijg mogelijkheden genoeg om foto's te maken. Beide ploegen spelen vol op de aanval, maar houden niettemin ook een paar mannetjes achterin om snode plannen van de opponenten te elimineren. En die snode plannen zijn er genoeg, beide ploegen spelen heel behoorlijk combinatievoetbal met veel diepte in het spel en dat betekent dat er aan beide kanten wel degelijk kansen ontstaan. En omdat het tempo onveranderd hoog is, wordt het een attractieve wedstrijd waarin van alles gebeurt en die eigenlijk nooit stilvalt en geen minuut verveelt. Dat is trouwens bij de meeste jeugdwedstrijden het geval, de jongens en meiden zijn meestal gekomen om te voetballen en niet om zich in allerlei tactische concepten te laten wringen. 'Tikkies-breed' zul je hier niet zo snel tegenkomen, alles gaat up tempo naar voren. Af en toe is het allemaal een beetje solistisch, maar dat kun je jongens van deze leeftijd niet kwalijk nemen. De verbale opdrachten vanaf de kant zijn alweer vergeten op het moment dat ze gegeven worden, ze doen dan ook merendeels dienst als aanmoediging heb ik de indruk. BBC heeft het voorin behoorlijk lastig met de defensie van de Snekers, waarin een paar mannetjesputters staan die niet schromen om zo nu en dan een forse duw uit te delen. Of dat nu allemaal reglementaire schouderduwen zijn, waag ik te betwijfelen, maar efficiënt is het wel. Toch, ondanks het feit dat beide ploegen elkaar in evenwicht houden qua spel en kansen, is het BBC dat op voorsprong komt. Uit een corner is het Riemer die de bal keurig achter de vergeefs duikende SWZ-keeper schuift: 1-0. Maar lang plezier hebben de Burgumers niet van die openingstreffer, want we zijn nog geen minuut verder, als de gasten op 1-1 komen middels een fraai uitgevoerde aanval over links, die uitstekend wordt afgerond met een venijnige schuiver in de verre hoek. Op dat moment zonder meer een terechte tussenstand, geen van beide ploegen kan zich beroemen op een overwicht. En als de aanvallers van beide ploegen een keer in de buurt van de goal komen zijn daar altijd nog twee excellente keepers die niet te beroerd zijn zich op de schoen van een uithalende schutter te werpen. Nee, dit zijn er twee van het type 'net fan dat benaude'.

pirouette
Een van de meest memorabele acties doet zich voor halverwege de eerste helft, als Jasper met de bal aan de voet een lange rush uitvoert langs de lijn. Hem dreigt de voet dwars te worden gezet door een van de tegenstanders en dan heeft Jasper een pirouette, een draai om zijn eigen as met de bal onder bereik, in huis die het prima zou doen in het grote boek met schitterende momenten. Een fabuleuze actie die jammer genoeg geen doelpunt oplevert, want dat zou pas een verdiende bekroning zijn geweest voor zo'n 'Kabinettstückchen'. Maar de al eerder genoemde doelman van de gasten grijpt in laatste instantie in. Geen doelpunt, maar wel een schitterende, een beklijvende actie en dat bij een wedstrijd van jongens onder 11. Moeilijkheidsgraad tien, uitvoering tien-plus! 
voorsprongHet is SWZ dat nog voor de rust op voorsprong komt middels een snoeiharde kopbal uit een corner van links: 1-2. Niks aan de hand natuurlijk, we hebben nog een hele helft te spelen en ik acht BBC zeker in staat om in ieder geval gelijk te maken. Maar ja, dat moeten ze dan natuurlijk nog wel even doen. 

tweede helft
Ook in dit tweede bedrijf zit er qua speelsterkte maar weinig verschil tussen beide ploegen. Het tempo blijft hoog, er komen kansen voor beide, maar gescoord wordt er niet meer, ook niet in de slotfase, als BBC een heus slotoffensief op touw zet. Dat levert kansen op, maar ook extra risico, want SWZ loert steeds nadrukkelijker op de ruimte die achterin bij de thuisclub valt. En wat BBC ook probeert, de Sneker defensie geeft geen krimp en dus eindigt dit duel in een nipte zege voor de gasten, een zege overigens waar niets op af te dingen is. Het gaat bij voetbal nu eenmaal om wie de meeste goals maakt. En hoewel het verschil cijfermatig minimaal is, zijn het wel degelijk de gasten die na afloop een bescheiden feestje vieren. BBC is teleurgesteld en zo hoort dat ook, maar lang zal die teleurstelling niet duren vermoed ik. De Burgumers hoeven zichzelf ook niets te verwijten, ze hebben prima gespeeld, maar het is SWZ dat er met de punten vandoor gaat.

Binne Kramer